уторак, 27. март 2012.

Mafini sa jabukama



Potrebno:

2-3 jaja (zavisi od veličine)
1 šolja od jogurta šećera
1/2 šolje od jogurta ulja
1 jogurt
2 šolje od jogurta brašna
1 prašak za pecivo
2 vanile
korica od jednog limuna

Fil:

2-3 jabuke
1 kašičica cimeta
Za preliv:

100 gr čokolade
2 kašike ulja

Jabuke očistiti i narendati na krupno rende. Pomšati sa cimetom i ostviti da odstoji dok umutite testo.

Penasto umutiti posebno belanac, posebno žumanac. Spojiti sve zajedno i umutiti sa šećerom i vanilom. Zatim dodati ulje, jogurt, na sitno narendanu limunovu koricu i brašno pomešano sa praškom za pecivo.U pleh sa otvorima stavite papirnate korpice i stavljajte u svaku korpicu po kašiku testa. Preko testa rasporedite ocedjene jabuke, a jabuke pokrijte sa po još jednom kašikom testa. Peći na 250 stepeni.
Pečene mafine ostavite desetak minuta u plehu pokrivene vlaznom krpom. Za to vreme otopite čokoladu. Vrh svakog mafina zaronite u otopljenu čokoladu.

Ukrasite po želji.





среда, 21. март 2012.

Hleb crembuš


Stiglo je proleće. Uskoro će moći da se nabere crembuš. Kod Gage u Grnetu naišla sam na ovaj recept. Spemala sam ovaj hleb uz minimalne izmene i malo je reći da smo svi oduševljeni. Divan zdrav hleb.

Ako ste u mogućnosti prvo izadjite negde u planinu na čist vazduh. Prošetajte sa porodicom i uberite ovu veoma zdravu biljku. Mirisom i ukusom podseća na domaći beli luk.

Znači... ubrati crembuš ili sremuš



A zatim ovako:

1 veza crembuša
250gr belog brašna
250gr integralnog brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
1 kašika masti
kocka svežeg kvasca
1 kašičica meda
200ml mlake vode

Sitno iseckati crembuš pomešati sa belim i integrlanim brašnom. U mlaku vodu rastopiti kvasac i jednu kašičicu meda. Od svih sastojaka zamesiti testo. Ostaviti testo na toplom da podje, pa ponovo premesiti. Kada ponovo nadodje, premesiti i oblikovati hleb. Staviti ga u podmazanu tepsiju. Još jednom sačekati da nadodje i zatim peći nekih pola sata. Kad je hleb pečen, izvaditi ga iz rerne i premazati koru mešavinom vode i ulja. Ostaviti ga da predahne pa izlomiti i pojesti u slast!!!



понедељак, 19. март 2012.

Slatko od čeri paradajza

Spremite dovoljno strpljenja i krenite. Učinak je na kraju preukusan!


1 kg paradajza
1,200 kg do 1,500 kg šećera
½ limontusa (ko voli da bude kiselije može da stavi celu kesicu)
Limun
Vanillin sećer
4-5 lista rozetle


Paradajz oprati i iglom probušiti unakrst. 






Tako izbušen paradajz staviti u vruću vodu i pustiti da provri.



 Kad provri vodu odsipati i naliti novom vrućom vodom. Proces ponoviti šest-sedam puta. Kada se barenje završi, ocediti paradajz i naliti ga hladnom vodom. 



Pustiti da se paradajz u vodi prohladi i sa svakog paradajza skinuti tanku opnicu. Tako oljušten paradajz ostaviti u djevdjir da se ocedi. 
Šećer naliti sa vodom koliko da ogrezne i skuvati sirup kao i za bilo koje slatko. Kuvati zajedno sa kolutovima limuna. Kada je sirup gotov, dodati ocedjen pardajz, vanillin šećer i listove rozetle. Ukuvati do pola. Skloniti sa vatre i povezati šerpu mokrom krpom. Ostaviti da se ohladi do sutra dan. Sutradan slatko dokuvati na blagoj vatri i ponovo povezati mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Hladno slatko ostaviti u tegle.



петак, 16. март 2012.

Slani rolati






Korica:

4 jaja
4 kasike kisele pavlake
4 kasike brasna
Veca veza persuna

Fil:
1 kisela pavlaka
100gr proprzenog susama
250 gr sitno narendanog pileceg parizera

Prvo umutiti 4 belanca u čvrst sneg. I dalje mutiti mikserom i dodavati jedno po jedno žumance. Kada je sve lepo penasto umućeno dodati 4 kašike kisele pavlake. Nežno žicom umutiti pavlaku i jaja. Dodati brašno i peršunov list sitno naseckan. Sve zajedno pažljivo umešati. Papir za pečenje staviti u tepsiju i sipati smesu. Ispecite koru na 250 stepeni. Veoma se brzo peče. Kada je kora pečena, izvaditi je iz pleha i zajedno sa papirom uviti u rolat. Kada se kora ohladi filovati je sa pomešanim susamom, sitno narendanim parizerom i jednom kiselom pavalkom.


Varijacije na temu su mnogobrojne. Osnova za koricu je ista, samo sto umesto  peršuna,  dodajte kašiku-dve maka.







Ili možete smesu podelila na tri dela i obojiti je prehrambenim bojama. Kašikom sipajte u pleh smesu bez reda i ispašće šarena.


Slana rozen torta




5 korica za rozen tortu
1 kisela pavlaka
1/2 tegle (od 720ml) majoneza
350gr piza šunke (četvrtaste)
1 kiselo krastavče
so po ukusu

Pavlaku, majonez i malo soli pomesati. Prvu koricu premazati tanko filom. Preko naredjati sunku. Svaku sledecu rozen-koricu premazati filom sa obe strane. Tako redjati tri puta. Preko cetvrte korice koja je premzana filom narendati na sitno jedno kiselo krastavce. Preko toga staviti jos jednu koricu namazanu sa obe strane. Odozgo mozete narendati kackavalj, zumance ili posuti proprzenim susamom...

Veoma ukusno i zahvalno za secenje

Kikiriki mafini



Potrebno je:

3 jaja
1 čaša jogurta
2 čaše od jogurta šećera
2/3 čaše od jogurta ulja
1 puna kašika pavlake
70 gr mlevenog kikirikija
2 čaše od jogurta mlevenih oraha
1 1/2 čaše od jogurta brašna
1 kesica nescafe classic 3 u 1
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone

Za ukrašavanje:

1 kesica "C" šlag krema
šarene perlice


Sve suve sastojke osim šećra izmešati u jednonj činiji. U drugoj činiji jaja izmiksati sa šećerom. Ne mutiti predugo, jer ne treba da se napravi pena. Zatim u to dodati jogurt pavlaku i ulje. Žicom blago izmešati da se sjedini, a onda dodati i suve sastojke. Kašikom promešati. Papirne korpice naredjati u pleh sa otvorima i puniti smesom korpice do 2/3. Peći na 250 stepeni, ne predugo da se ne presuše. Čačkalicom probodite kroz centar mafina. Ako na čačkalici ne ostaje trag znači da su pečeni.

Kada se ohlade izvaditi mafine iz pleha i ukrasiti umućenim šlag kremom i perlicama. Mogu se preliti čokoladom, ganaš-kremom, šlagom...

Može biti simpatičan poklon za rodjendan!!!

















четвртак, 15. март 2012.

Slane galete

Potrebno:

800 gr brašna
70 gr sirovog suncokreta
70 gr susama
70 gr lanenog semena
70 gr semena bundeve Golice
1 prašak za pecivo
jedna ipo kašičica soli
250 ml piva ili belog vina
250 ml suncokretovog ulja


U vanglicu stavite sve suve sastojke i promešajte dobro žicom. 
U posebnu činiju pomešajte ulje i pivo (ili vino). 
Tada obe smese pomešajte i umesite testo. 
Rukom uzimajte parčiće testa i formirajte kuglice. 
Zatim kuglice stavljajte u zagrejani toster i pecite galete. 




среда, 14. март 2012.

Čorbica Sokačara


Prica ide ovako:

Bila jednom davno neka žena i nije volela mnogo kujnu. Više je volela da šeta sokakom. Medjutim, ručak uvek imala. Tako je ona izmislila i ovaj recept, a čorbica dobila ime Sokačara.




Elem:

2 šargarepe
malo ulja
2 kašike griza
1 jaje
biber
vegeta
kari
malo peršuna

Na malo ulja izdinstati sitno izrendanu šargarepu. Kada je šargarepa udinstana dodati griz i sve zajedno još malo upržiti. Šerpicu skloniti sa vatre i u vrelu zapršku dodati viljuškom umućeno jaje i brzo zatim sve to naliti vodom. Dodati začine i naseckan peršun. Ostaviti da vri 10-tak minuta i gotovo!!!

Dobili ste brzu, ukusnu čorbicu.

Prijatno!

Punjena paprika sa sirom


Verujem da ovo jelo svi znate, ali je mozda na njega neko zaboravio. Ja sam tu da vas podsetim. 


Moze da bude rucak, vecera, glavno jelo ili prilog.




Potrebno je:

7-10 kom svezih paprika (zavisno od velicine)
jedna velija sira (stariji)
3-4 kom jaja
persunov list
so (ako je sir slan, so ne stavljati)
4-5 cena belog luka


Sir izmrviti ili narendati, dodati jaja, naseckan persun i naseckan beli luk. Posoliti ako je potrebno i napuniti paprike. Poloziti ih u podmazanu tepsiju i ako je ostalo fila staviti izmedju paprika. Napunjene paprike zapeci u rerni. 

Napomena: U fil mozete dodavati sta god vam padne na pamet. Meni se dopada kad se doda malo rendanih mladih tikvica. Necete nista pokvariti!






Prijatno!

Riblje pihtije



Potrebno:

1kg argentinskog oslica
1,5 litar vode
2 kasike vegete
Biber
So
100 gr zelatina
glavica belog luka
peršunov list


Opciono:

2-3 parčeta dimljene ribe




Prvo obarite 1kg argentinskog oslica. Kada je skuvan, ocistite ga od kostiju i izmrviti ga.

Staviti da se kuva 1l vode sa 2 kasike vegete, biberom i soli po ukusu. Kada provri voda dodati 100gr razmucenog zelatina u 1/2l mlake vode. Ovaj zelatin kuvati 3-4 minuta. Ako se zelatin, kada se pipne lepi medju prste onda je dovoljno kuvan. U skuvani zelatin dodati isitnjeni oslic (moze se dodati i neko parce dimljene ribe). Tome dodati sitno seckani persun i izgnjeceni beli luk (moze cela veca glavica). Sve to pomesati i razliti u tepsiju. Seci na kocke i sluziti.

Dedini brkovi



Na Coolinarci sam pronasla ovaj recept i svima nam se dopao. 



Korica:

100ml mlakog mleka 
1/2 kocke svezeg kvasca 
400gr ostrog brasna 
180gr margarina 
4 zumanca
5 kasika secera
3 kasike kisele pavlake

Fil:

4 belanca
150gr secera
200gr mlevenih oraha

Glazura:
100gr cokolade
5 kasika ulja

i jos potrebno:

pekmeza za premazivanje 
100gr -150gr mlevenih oraha za posipanje



Mleko i kvasac razmutiti i ostaviti da nadodje. Zatim penasto umutite margarin i secer. U to dodajte zumanca i pavlaku. Kada ste sve to umutili pomesajte smesu sa nadoslim kvascem i brasnom. Zamesite testo. (Mozete narendati malo korice od narandze ) Jufku podelite na cetiri dela. Od svakog dela razvucite koricu velicine 35x25. Koru premazite dzemom po zelji. Ja sam premazala dzemom od dunja. Preko pospite mlevene orahe i oba kraja urolajte prema sredini, ali tako da se rolati ne dodiruju. Ostavite 2-3 cm razmak izmedju rolata. Rolate redjajte na pek papir u veliki pleh od elektricnog sporeta. Kada ste zavrsili sa motanjem sva cetiri dela, penasto umutiti belanac i secer pa u to lagano umesajte mlevene orahe. Taj fil premazite u onaj razmak sto ste ostavljali. Pustite da malo odmori i onda pecite u zagrejanoj rerni. 

Kada je kolac ispecen ostavite ga da se ohladi. Ohladjen kolac premazite glazurom od cokolade i ulja.

  




Napomena:

Ja sam korice razvijala izmedju dva lista pek papira, radi kasnije, lakseg rolanja i prenosenja do pleha.

Voćni jogurt



1 litar vode
15 kašika šećera
2 pudinga od vanile
1 vanilin šećer
1 litar jogurta
300 gr voća

Od litra vode uzeti malo vode i sa njom rastvoriti puding. Ostatak vode sa šećerom i vanilom staviti da provri. Kada provri u to dodati razmućen puding. Ostavite puding da se hladi uz povremeno mesanje kako se ne bi uhvatila korica i stvorile grudvice. Kada se potpuno ohladi u to dodajte litar jogurta (gušćeg) i 300 gr naseckanog voća. Ja sam narendala na krupno banane.
Izadje malo više od 2 litra voćnog jogurta.