петак, 29. јун 2012.

Bingo torta



POTREBNO JE:

7 jaja,
17 kašika šećera u kristalu,
3 kašika brašna,
7 kašika mlevenih oraha,
1 kašika ulja,
1 kašika kakaoa,
4 pudinga od vanile,
1 l mleka,
2 margarina,
300 gr šećera u prahu
300 gr plazme,
100 gr čokolade + 1 štangla,
sok od narandže ili kajsije,
3 kutije jaffa keksa,
3 manje kutije piškota,
200 gr šlaga.


Kora: 7 jaja, 7 kašika šećera, 3 kašika brašna, 7 kašika mlevenih oraha, 1 kašika ulja, 1 štangla rendane čokolade, 1 kašika kakaoa, sve to umutiti i peći koru. Masa je za veliki pleh od električnog šporeta.

I fil:
Skuvati 4 pudinga od vanile u 1 litar mleka sa 10 kašika šećera. Povremeno promešati puding dok se hladi. Kad se dobro ohladi, dodati 250 gr umućenog margarina sa 200gr šećera u prahu.

II fil:
300 gr mlevene plazme, preliti sa 200ml soka od kajsije ili narandže. U tu masu dodati dobro umućen jedan margarina sa 100 gr šećera u prahu.

III fil:
Njega pravimo od I fila: Prvi fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 100 gr otopljene čokolade, a drugi deo nek ostane beo.

Filovanje:
- Kora (natopimo je sokom od kajsije ili narandže)
- fil od plazme
- jaffa keks potopljena u sok (kajsija - narandža)
- beli fil
- piškote potopljene u sok (kajsija - narandža)
- fil sa čokoladom
- šlag


четвртак, 28. јун 2012.

Violetin sladoled

Ljude delim na grupe:

- rodbina
- prijatelji
- drugari
- poznanici

Od pre par godina u moj život su se uselile žene sa foruma Minjina kuhinjica, tako da pod grupom prijatelji imam i podgrupu forumski prijatelji. Ovo je recept od moje forumske prijateljice Violete iz Smedereva. U originalu je ovo Godin sladoled, ali sam ja imala slobodu da ga prekrstim.

Probala sam ni sama ne znam koliko recepata. Za sada je ovo broj jedan kod mojih ukućana. Pre par dana su dolazile ćerkine drugarice i one su tražile da im napišem recept kako bi mogle da naprave ovaj ledeni dezert.







 Viki, hvala ti!



Dakle potrebno je:


250 g šlaga (ja mutim sa šlag kremom), 
500 ml mleka
200 g šećera (ovako je po receptu. Ko voli baš da bude slatko, nek se pridržava recepta, a ko ne nek smanji količinu šećera). 
500 ml jogurta


Šlag pomešati sa šećerom i umutiti sa mlekom. Kada je dobro umućeno dodati jogurt i sve lepo sjediniti. Podeliti smesu prema želji i u svaki deo dodati po želji: čokoladu, miksano voće, razne arome, rum, a možete dodavati i step sokove. Smesu izlijte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se zamrzne, možete vatditi kugle ili seći kao parče torte!

Napomena:

Obavezno uduplite meru, jer je sladoled savršen!!!




среда, 27. јун 2012.

Pohovane palačinke



Potrebno:

12 palačinki 
(ispecite po Vašem omiljenom receptu, samo ne stavljajte šećer već posolite po želji)

250 gr pizza šunke
250 gr sitnog sira
12 kašičica ljutice ili kečapa
origano
2 jaja
kesica prezli
ulje za prženje

Ispecite plačinke. Svaku palačinku nafilujte sa jednom kašičicom sira, ljutice ili kečapa i krupno sečenom šunkom. Pospite malo origana. Zavite palačinku tako da vam fil ne bi iscureo prilikom pohovanja. 
Viljuškom umutite dva jajeta. Posolite ih po ukusu i svaku palačinku uvaljajte prvo u jaje, zatim u prezle i spustite u vrelo ulje. Ispohovane palačinke ostavite na papirnati ubrus kako bi se ocedio višak ulja. 

Podjednako su dobre i kao toplo i kao hladno predjelo ili glavno jelo. 


Ljutica





Potrebno je:

5 kg paradajza
7-6 kg crvenih paprika
0.5 l ulja
0.4 l  vinskog sirćeta (ako ne volite da mnogi kisni, možete smanjiti koičini sirćeta po želji)
250 g šećera
2 supene kašike soli (po ukusu može i više)

Ako želite, možete dodati malo svežih samlevenih ljutih papričica.

Priprema: 

Meni je najlakše da paradajz zamrznem par dana pre nego što krenem raditi ljuticu. Zamrznuti paradajz oljuštite, stavljajući ga u vrelu vodu. Tanka opnica se veoma lako i brzo skida. Kada ste ga očistili stavite da se kuva. Kada se razmekša dodati ulje, sirće, so i šećer i kuvati 1.5 do 2 sata.
Zatim dodati prethodnog dana ispečenu i oljuštenu papriku koja je samlevena i kuvati još 1 sat. Može se i zaljutiti po želji. Od ove količine ispadne 5-6 tegli. Vruću ljuticu sipati u vruće tegle. Tegle umotati ćebetom i ostaviti da se hlade 2-3 dana. Kada su potpuno hladne ostaviti u policu sa zimnicom. 


понедељак, 25. јун 2012.

Paprike punjene tunjevinom


8 paprika
4 veće glavice crnog luka
1 veći krompir
1 konzerva tunjevine
1 čaša od jogurta pirinča
1 čaša od jugurta mlevenih oraha
aleva paprika,
so,
biber,
kari,
tzatziki začin


Na ulju iz konzerve upržiti sitno iseckan crni luk. Ako je potrebno dodati još malo ulja. Kada je skroz upržen luk, dodati na sitno izrendan krompir. Onda dodati alevu papriku i ostale začine. Zatim dodati pirinač koji je prethodno skuvan. Na kraju dodati tunjevinu iz konzerve i mlevene orahe. Sve dobro izmešati i tom smesom napuniti paprike. Paprike poredjati u nauljenu tepsiju, naliti vodom i zapeći u rerni. 




четвртак, 14. јун 2012.

Reforma torta




Potrebno je:

20 jaja
1 kg šećera
500 gr mlevenih oraha
3 kašika prezli
3 kaške (ravane) brašna
400 gr čokolade
2 margarina
400 gr šećera u prahu.

KORICE:

4 belanaca, 100 gr šećera, 100 gr mlevenih oraha, 1 kašika prezli i 1 ravna kašika brašna. Umutiti ovim redosledom i ispeći tako 5 korica

FIL:
20 žumanaca sa 500 gr šecera ukuvati na pari i dodati 400 gr čokolade i sjediniti sa 2 margarina i 400 gr šećerau prahu. Tortu po želji preliti čokoladom.


Napomena:

Po mom receptu ide 5 korica, ali sam ovaj put ispekla četiri, da mi dnevnik ne bi bio predebeo. Reforma je veoma pogodna za ukrašavanje fondanom!!!


понедељак, 11. јун 2012.

Prolećna torta



Za koricu:

5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike prezli
2 kašike brašna
1 ravna kašika kakaoa
7 kašika mlevenih oraha
na vrh noža praška za pecivo

Za fil:

800ml mleka
6 kašika šećera
100 gr pudinga od jagoda
2 kašike gustina
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu

200 ml slatke pavlake

za preliv:

200 ml mleka
2 kašike šećera


Umutiti posebno belanca sa šećerom. Zatim dodati jedno po jedno žumance. Kada je sve penasto umućeno, lagano umešajte sve suve sastojke koje ste prethodno sve zajedno pomešali. U plehu veličine 38cm x 27cm staviti papir za pečenje i razvući smesu. Peći na 200 stepeni.

Od 800ml mleka odvojite malo da bi razmutili puding i gustin. Ostalu količinu stavite sa 6 kašika šećera da provri. Kada ste skuvali fil, ostavite ga da se ohladi. Za to vreme umutite margarin sa šećerom u prahu. Kada se fil ohladi pomešajte ga sa umućenim margarinom.

Koru iseći po dužini na tri dela. Dobijene šnite natapati mlekom koje smo zasladili šećerom, a zatim filovati. Odozgo premazati umućenom slatkom pavlakom.





четвртак, 07. јун 2012.

Praline šumska tajna





200 gr prah šećera
200 gr mleka u prahu
125 gr margarina
sok i kora od pola pomorandže


400gr čokolade
100gr margarina

U posebnu činiju pomešati šećer u prahu i mleko u prahu. Zatim u to dodati umućeni margarin i sok i koru pomorandže.

Otopiti čokoladu i margarin na pari. U silikonske kalupe sipati po kašičicu otopljene čokolade i razmazati po zidovima kalupa. Fil sipati u kesicu, isecite malo vrh kese i istiskajte fil u kalupe. Ponovo nanesite čokoladu i stavite u zamrzivač na 5 minuta da se stegne.
Ako nemate silikonske kalupe mogu vam posluziti i papirnate korpice. Procedura je ista.





среда, 06. јун 2012.

Orahovača



25 mladih oraha,
narendana polovina morskog oraščeta,
dve kašičice cimeta,
kašika karanfilića,
na šnite sečena kora od jedne pomaradže i
sečena kora na šnite od jednog limuna,
700-800 gr šećera
1 litar domaće rakije



U staklenu teglu staviti sve sastojke i dobro promešati. Teglu dobro zatvoriti odgovarajućim zatvaračem i ostaviti na Suncu 40 dana. Ne otvarati teglu svih 40 dana. Svakog dana više puta dnevno promućkati teglu. Posle 40 dana procediti orahovaču i sipati u flašu.

Ovaj liker može da se koristi i kao napitak i kao lek!





Na zdravlje!!!

Brzi Gonzales




Potrebno:


2 jaja
14 kašika šećera
1 šoljica ulja (mala šoljica od crne kafe)
1/2 šolje od bele kafe mleka
1 vanila
15 kašika brašna
1 pzp

Za preliv:

1 šolja od bele kafe mleka 
3 kašika šećera
2 kašike kakaoa
1/4 margarina

šlag za ukrašavanje



Umutiti prvo belanca i šećer. Nastaviti mućenje i dodati žumanca. Zatim dodati ulje, mleko, vanilu i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni.
U medjuvremenu skuvati preliv. Staviti u šerpicu mleko, šećer i margarin da provri. Kada je provrelo, dodati  kakao. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre.

Kada je kolač pečen, dok je još topao, isecite ga na parčad i zalijte toplim prelivom prelivom.

Ukrasite po vašoj želji, možete šlagom ili posuti kokosom, mlevenim orasima, lešnikom...


субота, 02. јун 2012.

Breskvice




250 gr masti
500 gr šećera (ili dve šolje od bele kafe)
4 jaja
150 ml mleka (ili pola šolje od bele kafe)
250 gr brašna (ili 12 kašika)
2 praška za pecivo
Možete dodati i vanillin šećer 

850 gr brašna 

Za fil:
¾ tegle džema od šljiva
4 kašike mleka
Mrvice od izdubljenih breskvica
Ektrat ruma

I još je potrebno:

1 l mleka
Šećer u kristalu za valjanje breskvica
Ekstrat jagode

Penasto umutiti mast i šećer. Mutiti dok mast ne postane potpuno bela. Nastaviti sa mućenjem i dodavati jedno po jedno jaje. Dobro umuti. Zatim dodati mleko i ponovo lepo sjediniti masu. Sve zajedno treba dobro umutiti kako bi masa izgledala što vazdušastija. Na kraju na suvo pomešati 250gr brašna i prašak za pecivo i tako pomešano dodati u prthodno umućenu masu. Ponovo dobro sjedinite masu mikserom.

Ovako pripremljenu masu ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 2 sata.

Kada vam se smesa odmorila, dodajte 850 gr brašna i pravite kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice redjajte u pleh sa razmakom jer će breskvice narasti. Pecite na 230 stepeni. Ovo opet zavisi od vaše rerne, uglavnom bolje je da temperatura bude veca. Vodite računa da vam ne pregore (brzo se peku 8-10 min) i na taj način se previše ne osuše. Pečene breskvice odmah vadite iz pleha na ravnu površinu i ne jednu preko druge dok vam se ne ohlade jer dok su vruće, one su mekanije i hoće da se deformišu ako su u gomili.

Ispečenim poluoptama oštrim nožem izvrtite sredinu. Od mrvica koje ste na taj način dobili pravite fil. U njih dodajte dzem, mleko i ekstrat ruma onoliko koliko volite tu aromu u kolacima. Tako dobijenim filom punite udubljenja na poluloptama. Kolačiće spajajte po dve. Ekstratom jagode namažite gornju stranu breskve. Kada ste sve breskve „narumeneli“ breskve potapajte u mleko. Kada izvadite kolač iz mleka, sačekajte koji trenutak da kolač upije mleko i onda valjajte breskvu u kristal šećer. Najbolje je da ih posle potapanja naredjate prvo n jedan tanjirić i sačekajte koji trenutak da ne budu previše vlažne jer će priliko valjanja u kristal šećer pokupiti previše šećera.



Umućena mast i šećer

Umućena mast, šećer i jaja


Umućena mast, šećer, jaja, mleko i brašno

Pečene i izdubljene polulopte


Mrvice od izdubljenih polulopti


Usitnjene mrvice i dzem

Spreman fil za filovanje

петак, 01. јун 2012.

Grčki kolači






4 jaja
4 male šoljice šećera (šoljice što se "nekad" iz njih pila kafa)
4 male šoljice ulja
12 malih šoljica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
korica od limuna

Prvo penasto umutiti jaja i šećer, a zatim dodati sve ostale sastojke po redu. Kašičicom vaditi masu i redjati u pleh ili napuniti kalup za tulumbe i istiskivati kolačiće na pleh. Peći na 250 stepeni pazeći da ne potamne. Mogu se spajati po dve dzemom, što sam ja ovog puta uradila ili ih ostaviti ponaosob, a onda ukrašavati. Umakati ih u čokoladu a potom posipati kokosom ili mlevenih orasima…