понедељак, 30. јул 2012.

Minjoni sa jabukama


Potrebno:

250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
400 gr mlevenog keksa
4 manje izrendane jabuke
4 krem bananice

Za dekorisanje:


100 gr bele čokolade za perlivanje
crne čokoladne mrvice


Umutiti 1 margarin sa šećerom u prahu, dodati mleven keks, krupno rendane jabuke i iseckane krem bananice. Masu dobro izmešati razliti kao bajaderu i preliti čokoladom. Kao podlogu za ovaj kolač možete koristiti  list oblande ili jedan red keksa koji malo natopite u čaj.

NAPOMENA: u slučaju da su jabuke sočnije. Dodajte još malo keksa ili mlevenih oraha kako bi dobili smesu koju možete da oblikujete.



петак, 27. јул 2012.

Čokoladna srca


Potrebno je:

225 gr sećera,
3 kesice vanilinog sećera,
450 gr brašna,
1 ½  kesica praška za pecivo,
60 gr kakaoa,
200 gr bele čokolade za kuvanje,
225 gr margarina  
crvene prehrambene boje u prahu

Margarin kremasto umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer i brašno pomešano sa prašakom za pecivo i kakao prahom. Umesiti glatko testo, razvući koru debljine 1 cm i kalupom vaditi kolačiće u obliku srca. Rernu zagrejati na 180 C. Pleh oblažiti pek-papirom, poređati kolačiće i peći 10 minuta. Ostaviti da se ohlade. Čokoladu istopiti na pari i dodati crvenu boju. Pečena i ohladjena srca premazati obojenom čokoladom.


четвртак, 26. јул 2012.

Carske štangle - posne

Ovo je izuzetno osvežavajuć, sočan i ukusan kolač!!!




Potrebno Vam je:


1/2 kg šargarepe
1 pomorandža (smrznuta)
400 gr šećera
1/2 case od jogurta ulja
280 gr brasna
1 prašak za pecivo
250 gr mlevenih oraha + 50 gr za posipanje
1/2 pakle margarina
džem od kajsije

½ kg šargarepe i koru od 1 smrznute pomorandže izrendati na sitno, dodati 250 gr šećera pa sve zajedno ostaviti da odstoji 30 minuta. Zatim dodati ½ case od jogurta ulja, 280gr brašna i 1pzp. Smesu sipati u tepsiju u kojoj je prethodno stavljena pekarska hartija. Ispeći koru i odmah vruće premazati džemom od kajsije.
U medjuvremenu ušpinovati 125ml vode sa 150gr šećera. Sa tim popariti 250gr mlevenih oraha. Tome onda dodati ½ pakle margarina. Tu smesu preliti preko džema od kajsije i odozgo posuti mlevenim orasima. Kolač seci po želji na štanglice, kockice, polumesece…

уторак, 24. јул 2012.

Cvetno predjelo - posno

Ovi cvetovi će ukrasiti vaš tanjir. Veoma ih je lako pripremiti, a vrlo su efektni i dekorativni.


Potrebno je:

- Pakovanje palente
- voda
- 1/2 kašičice aleve paprike
- so, vegeta, biber

Za ukrašavanje je potrebno:

- Posni majonez
- masline punjene paprikom

Palentu skuvajte prema uputstvu sa kesice, ali dodajte još i alevu papriku, so, vegetu i biber. Kada ste ukuvali palentu, u tepsiju stavite prvo streč foliju. Razlijte kačamak tako da bude debljine 1 cm. Kada se ohladi, modlom vaditi cvetove. Po obodu cveta iscrtajte majonezom konture, a u sredinu stavite isečene kolutiće maslinke.

NAPOMENA: Cvetove možete obojiti tako što ćete u kačamak dodati seckani peršun, tečnos iz tgle sa kuvanom cveklom ili neku prehrambenu boju.





понедељак, 16. јул 2012.

Irenina keks torta sa jogurtom



Irena je napravila ovu super brzu i ukusnu tortu. Moja ćerka je prepisala recept i ovog vikenda je napravila fantastičan dezert sa ukusom kajsije.


Potrebno je:

1 kg keksa
1 litar jogurta
250 gr šećera u prahu
7-8 kajsija iseckanih na komadiće, voće možete menjati po svojoj želji
šlag


Keks izlomite na komadiće. Pomešajte sa šećerom u prahu. Sve to prelijte jogurtom. Dobro promešajte i ostavite jedno pola sata da se sjedini. 
Kajsije ili bilo koje drugo voće iseckajte na komadiće. Na tanjir za tortu izručite pola smese. Preko poredjajte naseckano voće. Preko voća dodajte drugu polovinu mase od keksa i jogurta. Oblikujte tortu i ukrasite umućenim šlagom. 

Čokoladne kocke



3 čaše jogurta
3 čaše šećera
1 čaša zejtina
2 kašike kakaoa
1 kašičica sode bb
1 prašak za pecivo
3 čaše brašna

Preliv:

24 kašike mleka
1/2 margarina
100 gr čokolade
12 kašika šećera
ekstrat ruma

Umutiti mikserom, jogurt, šećer i zejtin. Dodati pomešano brašno, kakao, sodu bikrbonu i parašak za pecivo. U pleh od električnog šporeta staviti papir za pečenje i izliti masu. Peći na 250 stepeni. Kolač se brzo peče. Vodite računa da ga ne presušite. Čačkalicom proveravajte da li je pečen. Kada na čačkalici ne ostaje trag od testa, znači da je pečeno. 

Kada je kolač ispečen, ostavite ga da se ohladi. Za to vreme pripremite fil. U mleko stavite šećer, čokoladu i margarin da provri. Ostavite da vri 3-4 minuta. Kada je preliv skuvan, ako volite aromu ruma dodajte malo ekstrata. Vreli preliv prelijte preko hladnog isečenog kolača. Ostavite ga da se dobro ohladi i poslužite. Umućena slatka palvaka može biti odličan dodatak uz ovaj kolač.

Prijatno!




четвртак, 12. јул 2012.

Pržena pita sa sirom

Dete vam je mnogo gladno, traži vam pitu sa sirom, ali odmah!!!
Ovo je najbrža adekvatna zamena.






Potrebno je:

2 kore za gibanicu
2 jajeta
1 manja kriška kravljeg sira

Ulje za prženje

Sir narendajte na krupno i pomešajte sa jajima koje ste prethodno umutili blago viljuškom. Ako vam je sir neslan dodajte malo soli. 

Koru raširite i po sredini kore nanesite polovinu fila. I sa leve i sa desne strane preklopite malu koru ka unutrašnjosti i onda uvite koru u rolat. Tako uradite i sa drugom korom. Uvijene rolate pržite u tiganju na velom ulju. Kada su vam obe strane dobile zlatnu boju izvadite pitice na ubrus kako bi upile višak masnoće. 

Dobili ste najbržu pitu sa sirom!!!



среда, 11. јул 2012.

Tikvenjak



1 kg tikvica
1/2 kg kora za gibanicu
2 čaše od jogurta šećera
2 čaše od jogurta griza
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo.
na vrh noža soli
1 kašičicu cimeta

Za posipanje:

šećer u prahu
1 vanilin šećer

Tikvice oljuštiti, narendati i posoliti. Sve pomešati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Kada su tikvice pustile vodu, ocediti ih i dodati šećer, griz, brašno, cimet i prašak za pecivo.

Uzimati po tri kore. Prvu i drugu koru poprskati uljem, a na treću koru ravnomerno raspodeliti fil. Uviti kore u rolat i redjati ih u pleh od električnog šporeta na papir za pečenje. Pitu peći na 200 stepeni. Kad je pečena, pleh izvadite iz rerne i porijte vlažnom krpom. Ostavite pitu da se ohladi. Ohladjenu pitu isći na parčad i posuti šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.









Rafaelo kocke



Potrebno je:

6 belanca
prstohvat soli
150 gr šećera
150 gr kokosa
2 kašike brašna


700 ml mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
1 kašika gustina
350 gr šećera
6 žumanca
5 vanilin šećera
1 margarin
100 gr proprženih lešnika (lešnike možete zameniti orasima)

kokos za posipanje

Umutiti penasto belanca, so i secer. Pomešati kokos i brašno, pa lagano umešati u sneg od belanaca. U pleh veličine 38cm x 27cm staviti papir za pečenje i rasporediti smesu. Peći na 200 stepeni i voditi računa da korica ostane bela. 

Od ukupne količine mleka odvojite malo mleka da bi razmutili puding i gustin. Ostalu količinu mleka stavite da provri sa šećerom i vanilom. Kada je mleko provrelo ukuvajte puding. Dok se puding hladi, povremeno mešajte fil, da se ne bi uhvatila korica. U hladan fil dodajte penasto umućen margarin. 

Lešnike propržite malo na tiganju. Kada se ohlade iseckajte ih. 

Kolač nafilujte tako što ćete preko kore premazati polovinu fila, zatim ćete posuti sekane lešnike. Dlanovima blago pritisninte lešnike kako bi se malo utisnuli u fil. Preko njih stavite drugu polovinu fila. Na kraju odozgo pospite kokosovim brašnom. 

Stavite u frižider da se kolač ohladi. Seći na kocke.

Prijatno!!!






понедељак, 09. јул 2012.

Jafa kolač

Korica:

6 jaja
24 kašike šećera
24 kašike mleka
24 kašike ulja
24 kašike brašna
1 prašak za pecivo
rendana kora od 1 limuna

Fil:

2 zamurznute narandže
4 kašike džema od kajsije
300 gr šećera
1 čaša od jogurta vode

Za prliv:

100 gr čokolade


Penasto umutiti 6 belanca sa 24 kašike šećera. Zatim dodati jedno po jedno još 6 žumanaca. Sve vreme mutiti mikserom i dodavati dalje redom: ulje, zatim mleko i narendanu koricu limuna, a na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. 

Dobijenu smesu sipati preko papira za pečenje koji smo stavili u veliki pleh od električnog šporeta. Peći na 200 stepeni. Kada je pečena korica, ostavite je pokrivenu čistom krpom da se prohladi dok vi spremate fil.

Fil ćete spremiti tako što ćete staviti u šerpicu 300 gr šećera, čašu vode i sitno narendane smrznute pomorandže. Kada to provri dodati džem od kajsije i sklonite sa vatre. Koricu isecite na pola tako što ćete gornju polovinu izlomiti i staviti u prethodno provrelu smesu.  Štapnim mikserom lepo sjedinite masu i prelite preko donje polovine korice. Odozgo kolač prelite otopljenom čokoladom. 







среда, 04. јул 2012.

Voćni kolač sa kajsijama


5 jaja
250 gr šećera
prstohvat soli
1/2 čaše od jogurta ulja
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 čaša jogurta
1/2 čaše kiselog mleka

10 - 15  kajsija (zavisi od veličine)

50 gr šećera u prahu




Prvo penasto umutiti belanac, so, šećer i vanilu. Zatim dodati ulje i dobro umutiti mikserom. Dodajte jogurt, kiselo mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umućenu masu sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Preko naredjajte oprane i isečene kajsije. Peći na 200 stepeni. Pečeno je kada probodete kolač čačkalicom, a na čačkalici ne ostaje trag od testa. Kada je pečen kolač izvadite ga iz rerne i ostavite pokriveno čistom krpom pet minuta. Tada u cediljku za čaj sipajte šećer u prahu i pospite preko kolača. Oštrim nožem isečite kolač.

Prijatno!




понедељак, 02. јул 2012.

Trobojni kuglof



7 jaja
1 1/2 čaša šećera
1 1/2 čaše brašna
8 kašika ulja
2 kašike kakaoa + 1 ravna kašičica
1 prašak za pecivo
3 vanilin šećera
ekstrat ruma
50 gr suvog groždja

100 gr čokolade


Umutiti 4 žumanca, 3 cela jajeta sa jednom čašom šećera i vanilinim šećerom. Kad se penasto umuti dodati ulje i jednu šolju brašna pomešanu sa praškom za pecivo. Od umućene mase odvojiti jednu trećinu i u nju dodati dve kašike kakaoa i ruma po ukusu. Tu crnu masu sipati na dno kalupa za kuglof koji ste prethodno podmazali i brašnom posuli.
Zatim umutiti 4 belanca sa pola čaše šećera i pola čaše brašna. Tu smesu sipati preko mase od kakaoa. U cediljku za čaj sipati jednu kašičicu kakaoa. Fino prosejati preko cele površine bele mase.
U dve trećine mase koja je ostala od prvog dela, dodati suvo groždje natopljeno rumom i sipati preko prosejanog kakaoa.
Staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni oko 45 minuta (ili u zavisnosti od vaše rerne).

Ispečen kuglof preliti otopljenom čokoladom.

Prijatno!