недеља, 28. октобар 2012.

Urmašice



250 gr margarina
2 jaja
3 kašike šećera u prahu
1 kisela pavlaka
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
kora od narandže
1 kašičica ekstrata vanile

Za preliv:

700 gr šećera
800 ml vode

Prvo skuvajte sirup kojim ćete da pelijete urmašice i ostavite ga da se ohladi.

Margarin u mikrotalasnoj razmekšajte ali vodite računa da se ne rastopi. Dodajte šećer u prahu i mutite dok izgledom ne podseti na umućen šlag. Onda dodajte 2 jaja. Nastavite sa mućenjem dok se potpuno ne sjedini. Zatim dodajte kiselu pavlaku i nastavite sa mućenjem. Narendajte koru narandže i ekstrat vanile, a onda dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dobili ste mekano testo. Pravite kuglice veličine oraha i utisnite je na rende. Zarolajte i napravite oblik valjka. Oblikovane urmašice poredjajte na papir za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada ste ih ispekli, odmah ih poredjajte u odgovarajući sud i prelijte sirupom.

Od ove smese imate urmašice za dva pleha od električnog šporeta.


понедељак, 22. октобар 2012.

Interkontinental torta






Za korice:

12 jaja
12 kašike šećera
18 kašike mlevenih oraha
3 kašika brašna

12 žumanca
15 kašika šećera
9 kašika brašna
900 ml mleka
250 gr margarina
100 gr šećera u pahu
400 gr čokolade
300 gr mlevenih oraha (može i 200 gr)
100 gr kokosovo brašno

400 gr šlag krema

Umutiti mikserom 4 belanca sa 4 kašike šećera. 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna promešati na suvo i lagano kašikom umešati u umućena belanca. Smesu rasporediti u tepsiji preko papira za pečenje i peći u zagrejanoj rerni. Tako ispeći tri korice.

Mleko staviti da provri. Za to vreme umutiti penasto žumanca sa 15 kašika šećera, a potom dodati 9 kašika brašna. Umućenu smesu dodati u provrelo mleko i skuvati krem. Kada se krem ohladi, dodajte umućen margarin sa šećerom u prahu. Dobijeni krem podelite na tri dela. U prvi deo dodajte 100 gr otopljene čokolade, u drugi dodajte mlevene orahe, a u treći dodajte kokosovo brašno.

Ja sam ovog puta zaboravila, ali pre filovanja prvo svaku koricu premažite sa 100 gr otopljene čokolade. Kada se čokolada stegne krenite sa filovanjem:

-         Kora  
-         fil sa čokoladom
-         kora
-         fil sa orasima
-         kora
-         fil sa kokosovim brašnom.
-         Odozgo tortu premazati umućenim šlagom.

Napomena: Torta je čvrsta i može ići pod fondan. 


Kiflice sa krompir-pireom

Fenomenalno mekane i ukusne kiflice!!!





Za testo:
1 kg brašna
kocka kvasca
300 ml mleka
100 ml vode
1 čaša od jogurta ulja
2 čaše od jogurta krompir pirea (hladnog)
1 kašika meda
1 ravna kašika soli

Za slano punjenje:
- sir, kačkavalj, šunka, slaninica...

Za slatko punjenje:
- džem, eurokrem, parče čokolade, popareni orasi, mak ...

Prvo obarite krompir. Odsipite vodu u kojoj se krompir kuvao i dobro ga ispasirajte žicom, a onda ostavite da se ohladi.

Za to vreme, u mleko staviti med, kvasac i dve kašike brašna. Ostaviti da kvasac naraste. U vanglicu staviti sve sastojke, zajedno sa naraslim kvascem i zamesiti mekano testo. Ostaviti na toplo da udvostruči svoju zapreminu. Nakon toga premesiti i podeliti testo na 8 jufkica. Svaku jufku rastanjiti i podeliti na 6 delova. Puniti kiflice po želji. Ostaviti desetak minuta da odmore i peći na 250 stepeni.

Ako kiflice pečete sa slatkim punjenjem, vruće ih valjajte u prah šećer.








четвртак, 11. октобар 2012.

Šuster pita



Potrebno je:

250 gr masti
3 jaja
6 kašika šećera
250 gr vode
parče kvasca
1/2 kg brašna
oko 150 gr oraha
dzem od kajsija
100 gr čokolade

Umutiti mast sa 3 kašike šećera i 3 žumanca. Kada ste to penasto umutili, dodajte mlaku vodu u kojoj ste rastopili kvasac. Promešajte lagano, pa dodajte brašno koje ste prethodno prosejali. Ostavite testo desetak minuta da odmori. Podeliti testo na 5 jufkica. U pleh staviti alufoliju ili papir za pečenje, pa rastanjiti prvu koru. Preko kore namazati tanko dzem od kajsija. (ja nisam imala od kajsija, pa sam stavila od sljiva). Preko džema posuti mlevene orahe. Preko oraha, staviti sledeću razvučenu koru, zatim džem, orahe... i tako do poslednje kore. Preko zadnje kore ne stavljati džem i orahe, već umutiti penasto 3 belanca sa tri kašike šećera i to premazati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada je pečeno ohladiti i odozgo premazati rastopljenom čokoladom. Seći na štanglice.

Napomena:

Testo za korice vam je lakše razvući preko najlon kese, pa tako sa najlon kesom prebaciti preko prethodne kore koju ste mazali dzemom i posluli orasima.















петак, 05. октобар 2012.

Banini


Divan keks!!! Savršeno ide uz kafu, čaj ili mleko. 



250 gr margarina (umesto margarina, može da se stavi mast)
250 gr. šećera
1 jaje (kada hoćete posne Banine, umesto jaja, staviti zapreminski istu količinu piva )
3 dobro pune kašike meda
4 kašike vode
1 kašićica sode bb
8 ½ čaša od jogurta brašna  (neka brašna više, a neka manje upijaju tečnost, tako da ovde može da se doda i manje brašna)
Po želji dodati začine: 

- rendana narandžina kora,
- limunova kora
- karanfilić 

Dobro umutiti mikserom margarin, šećer, jaje i med, u to dodati 4 kašike provrele vode sa kasicicom sode bikarbone i po želji dodati rendanu pomoradžu ili limun ili karanfilić.... U ovu smesu dodati brašno i zamesiti testo da bude tvrdje. Testo razvući oklagijom, modlicom vaditi cvetiće, a u sredinu stavljati malo džema ili po jednu trešsnju, višnju ili kupinu iz nekog slatka. Peći na 200 stepeni.

Najbolji su kada odstoje dan-dva.


Napomena: Ako stavljate džem na kolačiće, najlakše ćete to uraditi sa medicinskim špricom za injekcije. Kupiti u apoteci jedan od 20ml. Odsecite na pola vrh na koji se stavlja igla i tako ćete njime najbrže i najlakše naneti džem.


Prijatno!


четвртак, 04. октобар 2012.

Mramorni kolač



4 jaja
1 čaša od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
1 čaša jogurta
1 1/2 čaša od jogurta brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 kašika kakao
1 kašičica cimeta

šećer u prahu za posipanje

Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati ulje u tankom mlazu i sve vreme mutiti mikserom. Dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umućenu masu podeliti na pola. U jednu polovinu dodati kakao i cimet, a drugi deo nek ostane beo. Naizmenično u podmazan pleh sipati belu, pa tamnu masu. Kolač staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada je kolač pečen, ostaviti ga da se ohladi.

Kolač pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!


уторак, 02. октобар 2012.

Šnenokle

Ovde su ukusi podeljeni, ili ih vole, ili ne vole. Kod mojih ukućana imaju odlično prolazno vreme ;)



5 jaja
1 litar mleka
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 vanilin šećera

Staviti šećer, mleko (odvojiti na stranu jednu šolju od donkafe) i vanilin šećer da provri, za to vreme umutiti čvrst šam od belanaca. U mleko koje vri spustati nokle od umućenog belanca i blago ih okrenuti kroz vrelo mleko. Odmah ih vaditi i slagati u činije. Kada ste skuvali sve nokle, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte umućen žumanac sa brašnom i mlekom koje ste odvojili. Na laganoj vatri ukuvajte krem. Ukoliko su vam se napravile grudvice, možete ih vrlo lako razbiti štapnim mikserom. Vreo krem prelijte preko naredjanih nokli. Ostvite ih da se ohlade i uživajte.

Prijatno!


понедељак, 01. октобар 2012.

Proja sa tikvicama

Evo jednog recepta od moje forumske prijateljice Nadje. Hvala ti Nadja! 

U proju sam stavljala razne dodatke, čvarke, sir, papriku iz turšije, kečap, šunke i slame, ali ne znam zašto, nikad mi nije palo na pamet da kombinujem sa tikvicom. Ovom kombinacijom ste dobili blagu i sočnu proju. Ovde mozete videti recept u originalu.



3 jaja
2 srednje tikvice
100 ml maslinovog ulja
250ml jogurta ili pavlake
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 1/2 šolje projinog brašna (šolje su od bele kafe)
1 prašak za pecivo
so i biber

kim i susam za posipanje

Prvo očistite tikvice. Narendajte ih, posolite, promešajte i ostavite desetak minuta da puste vodu.
Mikserom penasto umutite jaja, dodajte ulje, jogurt, sitno iseckan crni i beli luk, ocedjene tikvice, so i biber. To pomešajte, a onda dodajte projino brašno pomešano sa praškom za pecivo. Masu lepo izjednačite i sipajte u podmazanu tepsiju. Odozgo pospite po želji kimom ili susamom, a možete kao i ja pola pola. Pecite na 250 stepeni.

Prijatno!