петак, 30. новембар 2012.

Pohovani kozji sir

Deca vole da im doručak bude ukusan, ali vole da bude lep i na izgled. Ja sam jutros ispohovala deci sir, a onda je moja ćerka dala final touch i ukrasila ga ;)



Potrebno:

6 kriški kozjeg sira debljine 1cm
1 jaje
prezle
maslinovo ili suncokretovo ulje

Za dekoraciju potrebno:

peršunov list (kosa)
kolutići kiselog krastavca (oči)
pržena bukovača (usta)
Jaje, prezle i sir koje vam je preteklo izmrvite, pomešajte i upržite. To iskoristite kao šiške na glavi.


Ulje staviti u tiganj da se dobro zagreje. Za to vreme kriške sira uvaljajte u prezle. Kada se ulje zagrejalo, pripremljen sir uvaljate u jaja pa ponovo u prezle, a onda ih stavite na vrelo ulje. Ispohovan sir stavite na tanjir i ukrasite.

Prijatno!






недеља, 18. новембар 2012.

Čupava Kata



Za testo:

250 gr margarina
4 kašike šećera
5 žumanca
400 gr brašna
1 prašak za pecivo
ektrat od vanile

Za fil:

5 belanca
250 gr šećera
3 kašike džema od šljiva ili kajsija

Margarin penasto umutiti sa šećerom, žumancima i ekstratom od vanile. U umućenu smesu dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijeno glatko testo podelite na pola. Prvu polovinu testa rastanjite u tepsiju 22x33 u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i tepsiju stavite u frižider, a drugu polovinu testa stavite u zamrzivač. Kada se druga polovina testa stegla, tada penasto umutite belanac sa šećerom. Onda lagano umešajte dzem od šljiva ili kajsije. Spremljeni fil premažite preko prve polovine testa koju ste rastanjili, a preko fila narendajte drugu polovinu testa na krupnu stranu rendeta. Dlanovima blago pritisnite preko narendanog testa. Tepsiju stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni. Pečen kolač ostavite da se ohladi i hladan secite na kocke. 

Prijatno!!!










уторак, 13. новембар 2012.

Natine praline

Moja ćerka je ponovo bila u "akciji". Kako joj je pao šećer, a nije bilo ni jednog slatkiša u kući, uzela je stvar u svoje ruke i tako su nastale Natine praline!



100 gr bele čokolade
3 kašike ulja
12 kupina iz slatka

Na pari otopite čokoladu i ulje. U pripreljen silikonski kalup kašičicom sipajte do pola otopljenu čokoladu, a zatim u svaku pralinu stavite po jednu kupinu iz slatka. Preko kupine sipajte još malo bele čokolade. Ostavite u zamrzivač na par minuta. Kada se čokolada stegla, lagano ih izvadite iz kalupa.

Brzo, a kobinacija ukusa, bele čokolade i kupine je savršena!

Prijatno!!!


петак, 09. новембар 2012.

Pita od prosa


Od moje prijateljice Nadje sam naučila da spremam ovu pitu. Mnogo sam joj zahvalna na ovom receptu. Pita ima, za moje kriterijume, savršen ukus. Malo sam izmenila mere tj. prilagodila sam mere veličini moje tepsije.




Za tepsiju prečnika 30cm

200 gr prosa
400 ml vode
200 gr spanaća, blitve, koprive ili zelja (ili jednostavno uzmete pola pakovanja zamrznutog Frikomovog spanaća)
1 veliki struk paraziluka
So
Mleveni biber
½ čaše od jogurta maslinovog ulja
3-4 kašike susama.

Praziluk iseckajte na kockice, malo posolite i izdinstajte na maslinovom ulju. Kada se izdinsta dodajte spanać i pržite dok ne ispari višak tečnosti. Kada ste završili sa dinstanjem, dodajte proso koji ste prethodno samleli. Ja sam proso samlela u električnom mlinu za kafu. Zatim dodajte biber, so ili vegetu i sve to nalijte vodom. Kada ste sve lepo sjedinili, tepsiju namažite margarinom ili stavite papir za pečenje pa u nju razlijte smesu. Odozgo pospite susam i stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pitu pecite oko 50-tak minuta.

Podjednako je ukusna i vruća i hladna.

Prijatno!!!




Gulaš od šampinjona


Sva sreca u kuci svi volimo pecurke, pa ih ja često pripremam. Ovo je brz čorbasti ručak, takve najviše volim :)


Potrebno je:

600 šampinjona (može i bukovača)
200ml belog vina
1 srednja šargarepa
1 srednji krompir
Pola kašičice karija
So ili vegeta po ukusu
Mleveni biber
½ kašičice slatke aleve paprike
2 pune kašike brašna
Maslinovo ulje

Na zagrejanom maslinovom ulju staviti šampinjone isečene na listiće i sragarepu izrendanu na krupno. Dodati kari, posoliti  i sve zajedno prodinstati. Kada omeknu pečurke, dodati belog vina. Krčkati dok sva tečnost ne ispari. Tada dodati alevu papriku, malo mlevenog bibera i brašna. Na laganoj vatri sve zajedno upržiti. Naliti sa 1,2l vode. Voditi računa da ne ostanu grudvice od brašna. Čim nalijete vodu, dodajte jedan krompir izrendan na stino. Pustiti da vri nekih 15-tak minuta i vaš ručak je gotov!







четвртак, 01. новембар 2012.

Štrudla sa makom



kocka kvasca
250 ml mlakog mleka
150 gr margarina
1 šoljica šećera (od Don kafe)
2 jaja
kora od jednog limuna
oko 700 gr brašna

200 gr maka
1/2 kašičice cimeta
150 ml mleka
1 šoljica šećera (od Don kafe)


U mlako mleko rastopiti kvasac. Margarin omekšati, dodati šećer i penasto umutiti. Penasto umutiti jaja, a onda sjediniti sa margarinom. Dodati narendanu koricu limuna i razmućen kvasac. Sve lepo sjediniti, dodati brašno i zamesiti mekano i glatko testo. Ostaviti ga pola sata da naraste, a možete ubrzati proces narastanja mikrotalasnom pećnicom.

Za to vreme staviti mleko i šećer da provri. Onda u mleko dodati mak i cimet i pustiti da vri dok ne ispari višak tečnosti.

Naraslo testo podelite na dva dela i svaki deo rastanjite u pravougaonik. Debljina testa treba biti od 1cm  do  1,5cm. Preko rastanjene kore, premažite polovinu maka, a onda koru uvijete u rolat. Dobijena dva rolata stavite u pleh na kome ste stavili pekarski papir. Ostavite ih da odmore desetak minuta, a pre pečenja uzeti četkicu i rolate lagano premažite uljem. Štrudlu pecite na 200 stepeni.

Kada je ispečena, pokrijte vlažnom krpom i ostavite je da se ohladi.

Prijatno!