уторак, 29. јануар 2013.

3 u 1 peciva

Ovo su veoma mekana peciva, čak i sutradan kada se ohlade. 



Potrebno je za testo:

200 ml mlake vode
200ml mlakog mleka
2 čaše od jogurta skuvanog ispasiranog krompira (ohladjenog)
1 jaje
1 šoljica maslinovog ulja
kocka kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
oko 900 gr brašna

Još je potrebno:

1 jaje
kečap
origano
čajna i pečenica
sir
susam
kim

džem od šljiva sa čokoladom
šećer u prahu
kesica vanilin šećera

Pomešati mlako mleko, vodu i šećer, pa u to razmutiti kocku kvasca. Dodati ulje, jaje i ispasirani skuvani krompir. To sve lepo umutiti žicom da se masa lepo ujednači. Zatim dodati brašno, so i umestiti glatko testo. Ostvite ga pola sata da udvostruči svoju zapreminu. Ja se koristim malim trikom i vreme narastanja skratim tako što testo stavim u mikrotalasnu na 20- sekundi da ga ugrejem. Tako ugrejano testo fino naraste za pet minuta.

Naraslo testo podelite na dva dela. Jednu polovinu testa podelite na četiri jufke. Svaki od tako dobijenih četiri dela razvucite u pravougaonik debljine 7-8 mm. Na sredinu po dužini namažite testo kečapom, seckanim suhomesnatim i pospite origanom. Testo koje nije premazano filom isecite na trakice i ispreklapajte preko fila u vidu pletenice. Preko trakica premažite umućeno jaje i pospite susamom. Ostavite pletenice da nadodju petnaestak minuta i pecite na 250 stepeni.

Od druge polovine testa rastanjite  dva pravougaonika širine 15 cm.  Svaki dobijeni pravougaonik isecite unakrst i od dobijenih trouglova pravite kiflice. U jedan deo stavite sir, kiflice premažite umućenim jajetom i pospite kimom, a drugu polovinu filujte džemom od šljiva i čokolade.
Kiflice kao i pletenice pre pečenja ostavite da nadodju petnaestak minuta i pecite ih u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.

Kada su pečene, slatke kiflice pospite prah šećerom i vanilin šećerom.









Prijatno!!!

недеља, 27. јануар 2013.

Slana kreker torta


Na ovaj recept mi je ukazala prijateljica Ivana, a ona je videla na Colinarki. Savršenog je ukusa i veoma se lepo seče. Najteže je naredjati prvi red krekera, jer se krekeri malo pomeraju, ali već od drugog reda sve ide lako. Najbolje je ovu slanu tortu napraviti jedan dan ranije, kako bi keks omekšao i ukusi se lepo spojili. 



Potrebno je:

3 kutije krekera "Tak" (600gr Jaffa)
300gr majoneza
10 kiselih krastavaca (srednje veličine)
4 kisele pavlake
200gr šunke
200gr trapista
3 tvrdo kuvana jajeta


Priprema:

Naredjati slani Tak kreker 3x5 na poslužavnik. Preko krekera tanko premazati majonez, a zatim narendati 2 kisela krastavčića. Preko krastavčića premazati kiselu pavlaku. Preko pavlake naredjati nov red krekera. Ponoviti mazanje majonezom, narendati šunku i premazati preko šunke pavlaku. Redjati treći red krekera, ponovo majonez, rendani krastavčići i rendani trapist. Preko kačkavalja premazati pavlaku. Preko pavlake naredjajte poslednji red krekera, preko krekera majonez, a onda narendajte kačkavalj, šunku i kuvana jaja. Preko pemažite još jedan sloj pavlake i ukrasite rendanim kačkavaljem.

Evo još jednom tabelarno prikazano redjanje:

I RED
krekeri
majonez
rendani kiseli krastavci
pavlaka

II RED
krekeri
majonez
rendana sunka
pavlaka

III RED
krekeri
majonez
rendani kiseli krastavci
rendani kačkavalj
pavlaka

IV RED
krekeri
majonez
rendani kačkavalj
rendana sunka
rendana jaja
pavlaka
Rendani kačkavalj





среда, 23. јануар 2013.

Posni mafini sa jabukama



Za ove sočne mafine vam je potrebno:

3 čaše  rendanih jabuka
1 1/2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 kafena kašičica sode bikarbone
2 čaše mlevenih oraha
3 šoljice od crne kafe maslinovog ulja (šoljice što se nekada pila kafa)
1 kašičica cimeta
2 kaške čokolade u prahu

Mera je čaša od jogurta od 180ml.

Sve sastojke staviti u činiju i umutiti žicom. Smesom puniti papirne korpice do pola i peći na 220 stepeni. Čačkalicom proveravati da li je mafin pečen.







уторак, 22. јануар 2013.

Oblanda sa kiselom pavlakom


Oblanda je kolačić koga svi vole! 

Kod ove oblande imamo sve što je potrebno. Na jednoj strani imamo odličan ukus, a na drugoj jednostavnu i brzu pripremu!



Potrebno je:

600 gr šećera
120 gr vode
250 gr margarina
2 kisele pavlake
300 gr mlevenog keksa
100 gr bele čokolade
1 velika oblanda
3  kesice vanilin šećera

Ušpitnovati šećer. Dodati margarin. Čim se margarin otopi dodati kiselu pavlaku. Pustiti samo da proključa i dodati mleveni keks i  belu čokoladu.  Skloniti sa vatre i mešati dok se čokolada ne otopi.
Dobijenom masom filovati listove oblande.


Napomena:

Ovo je osnovni recept, ali ga mozete menjati u skladu sa Vašim omiljenim ukusima.

-          Belu čokoladu možete zameniti crnom
-          Možete dodati rendanu koricu narandže, pa dobiti jaffa ukus
-          Ukolko volite rum,  možete dodati malo ekstrata...



Prijatno!


петак, 18. јануар 2013.

Posne palačinke

Evo još jednog recepta od moje drage prijateljice Nadje, ovde možete pogledati originalni recept, jer sam ja napravila minimalne izmene. Umesto šećera dodala sam rendanu čokoldu. 
Palačinke su savršenog ukusa. Veoma su vazdušaste i mekane. S` obzirom da su bez jaja i mleka, ni malo nisu gletave.


Nadja, hvala ti za recept :*



1 šolja piva
3 šolje kisele vode
3 šolje brašna
3 zatvarača Dr Oetker vanilin ekstrata
3 štangle rendane čokolade (oko 70 grama)
narendana korica jednog limuna

Za filovanje:
dzem od šljiva i čokolade

Sve sastojke stavite u vanglicu i izmešajte dobro žicom. Ostavite testo da odstoji dvadesetak minuta.
Kada je testo odstojalo, palačinke pržite na uobičajeni način.

Filujte ih dzemom od šljiva i čokolade, ili nekim drugim filom: posnim kremom, orasima, medom...

Prijatno!


четвртак, 17. јануар 2013.

Galete



250 gr masti
200 gr šećera
1 kašika meda
3 jaja
150 ml mleka
2-3 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
950-1000gr brašna


Začine dodajte po svojoj volji i ukusu. Ja sam ovog puta dodala naradžinu koricu i cimet.


Penasto umutiti mast, šećer, med i jaja. Tome dodati mleko, narendanu koricu narandže, malo cimeta, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Umesiti testo. Testo podelite na četiri dela, od svakog dela napravite glistu prečnika 4-5 cm. Nožem naseckajte parčiće i od njih napravite kuglice veličine oraha.

Tako napravljene kuglice pecite u električnom aparatu za galete.






уторак, 15. јануар 2013.

Natina pizza


Budući da je ovo srpemala moja dvanaestogodišnja ćerka Natalija i da je to njeno prvo samostalno pravljenje pice, morala sam da obećam da ću postaviti recept ;) 
Kopala je po mojoj prvoj maloj crnoj devojačkoj sveci sa receptima i pitala da li sme da napravi picu. Prvo sam malo negodovala, a onda sam se vratila u detinjstvo i setila se da je i mene moja majka u isto vreme puštala da se petljam oko rerne. I tako... odlučila sam da je više ne sputavam :) Nekad će biti uspešno, a nekad malo manje ;) 

Ovog puta je bilo  s a v r š e n o!!!


Dakle... Natina pizza!!!



Za testo je potrebno:

2 jaja
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
3 čaše brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli

još je potrebno:

kečap
čajna
suvi vrat
maslinke
dimljeni kačkavalj
origano

Sve sastojke za testo pomešati i ručno umutiti varjačom. U tepsiju staviti pekarski papir i nauljenim rukama rastanjiti testo. Preko testa namazati kečap i poredjati suhomesnate proizvode. Još dodati i naseckane maslinke na kolutiće. Odozgo sve ušuškati narendanim dimljenim kačkavaljem i začiniti origanom. Tepsiju staviti u već zagrejanu rernu na 220 stepeni i peći nekih 20-25 minuta.


понедељак, 14. јануар 2013.

Andjelin san



  

POTREBNO JE:

18 jaja
100 gr šećera
500 gr prah šećera
2 margarina
200 gr plazme
600 gr otopljene čokolade
500 gr krem šlaga
1/2 l mleka ili kisele vode

Korice:

PRVO:
Umutiti 250 gr prah šećera i 1 margarin, zatim dodati 9 žumanca, pa 300 gr otopljene čokolade i na kraju 100 gr plazme.
 
DRUGO:
Umutiti 9 belanaca i 50 gr šećera;
Sada belanca polako dodavati u prvi deo i rucno veoma lagano izmesati. Masu podeliti tri dela i peći korice. U pleh veličine 38cm x 27cm staviti papir za pečenje i staviti umućenu masu i peći.

NAPOMENA:

Ja izdelim materijal i svaku koricu mutim ponaosob kako bi mi korice bile jednake.

Fil:
Umutite potpuno isto kao za korice.

Zatim umutiti 500g krem šlaga od vanile u 500g mleka.

Filovanje: KORA-FIL-KREM SLAG-KORA ...

Čoko-Koko štanglice





½ kg mlevenog keksa
250 gr margarina
1 jaje
2 dl djusa
300 gr secera u prahu
80 gr kokosa

Za glazuru:

150 gr čokolade
3 kašike ulja

Za dekoraciju:

Čokoladne mrvice
Zlatni prah “Stamenković” rastvoren u malo alkohola

Penasto umutiti margarin, šećer i jaje. U umućenu masu dodajte kokos. Keks natopite sa djusom, a onda sjedinite obe mase. Tako dobijenu masu rastanjite i isecite na štanglice. Ako je potrebno, rukama dodatno oblikujte kako bi dobili štanglice lepogog oblika.

Čokoladu i ulje rastopite na pari. Svaku štanglicu uvaljajte u čokoladu i pospite čokoladnim mrvicama. Kada se čokolada stegne, zlatni prah rastvorite u malo alkohola i četkicom premažite po površini štanglice. 


недеља, 06. јануар 2013.

Од срца честитам свим православним хришћанима Бадњи дан и сутрашњи Божић.
Да Вас кроз живот прати здравље, срећа, радост и благостање!!!

Мир Божији, Христос се роди!!!


среда, 02. јануар 2013.

Tunel torta




Potrebno je:

Bela kora:
6 belanca
6 kasika secera
6 kasika brasna

Crna kora:
6 jaja
6 kasika secera
100 gr oraha
6 kasika brasna

Crni fil:
300 gr mlevenih oraha
100 gr otopljene cokolade
Oko 150 ml vrelog mleka
250 gr margarina
250 gr secera u prahu

Beli fil:
1 litar mleka,
13 kasika brasna
14 kasika secera
6 zumanca
250 gr margarina

Izrada:

Bela kora:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst seng. Dodati brašno i polako promešati kaškom. Ispeći koricu i odmah je uviti u rolat.  

Crna kora:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati pomešano brašno sa mlevenim orasima i lagano umešati kašikom. Ispečenu koru takodje uviti odmah u rolat. 

Crni fil:
Orahe popariti sa vrelim mlekom i u to dodati otopljenu čokoladu. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i to sjediniti sa ohladjenim poparenim orasima. 

Beli fil:
Skuvati kašicu od mleka, šećera, brašna i umućenih žumanca. U ohladjenu kašicu dodati umućen margarin.

Filovati:
Na belu koru po sredini staviti crni fil kao salamu. Uviti rolat. Preko tog rolata staviti pola belog fila. Poklopiti sa crnom korom. Premazati drugom polovinom belog fila.

NAPOMENA: Tortu odozgo možete ukrasiti šlagom, posuti mlevenim orasima, posuti rendanom čokoladom ili je možete preliti otopljenom čokoladom. 


Evo i kratkog prikaza rada:














уторак, 01. јануар 2013.

Srećna Nova 2013. godina!!!

Svim posetiocima ovog bloga, želim mnogo zdravlja u Novoj godini i da Vam  2013. godina bude bolja, lepša i uspešnija od prethodne!!!

Da započnemo Novu godinu, nečim slatkim i da nas cele godine prate samo lepe stvari u životu!!!