четвртак, 21. фебруар 2013.

Heljdini trouglovi

Ovo se veoma brzo priprema, nije zahtevno za izradu, a ukus je vise nego dobar. Odlično kao doručak, večera ili užina. Mada kod mene često prodje i kao ručak ;)






4 jaja
1 čaša jogurta
2 šoljice (nekadašnje male za kafu) pšeničnog brašna
2 šoljice(nekadašnje male za kafu) heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli

Za fil:

100-150gr mlevenog mesa 
1 glavica crnog luka
mleveni biber

Za preliv:
1 jaje 
1 čaša pavlake

Umutiti 4 jaja dodati jogurt, pšenično brašno, heljdino brašno, prašak za pecivo i so. Dobro sve izmešati i staviti u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Preko toga posuti prodinstano mleveno meso sa glavicom crnog luka i malo mlevenog bibera. Ja volim ukus i smek bibera, pa stavim malo vise, a vi mozete po svojoj volji i ukusu. Sve to preliti sa umućenim jajetom i pavlakom. Peći na 180 -200 stepeni. Kada se ohlade seći na štanglice.

Možete seći na štanglice, kocke, trouglove...

Prijatno!



субота, 16. фебруар 2013.

Medenjaci

Ovaj recept mi je odavno dala moja koleginica Bilja. Medenjaci su predivni, mirisni, medeni... pravi medenjaci. Od kad imam ovaj recept, vise ne tragam za nekim novim i boljim, jer jednostavno ne mogu da verujem da bolji recept postoji.




3 jaja + 1 žumance
100 gr šećera
2 kašike ulja
4 pune kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog karanfilića
700-750 gr brašna (količina brašna zavisi od toga koliko ste punili kašike sa medom i kolika su vam jaja)

Glazura:

1 belance
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera
Malo vode

Prvo penasto umutiti 3 belanca i 100 gr šećera. Zatim dodati 4 žumanca i nastaviti mućenje. Dodati med i ulje i još malo mutiti kako bi penasto sjedinili sve sastojke. U umućenu smesu dodati brašno, sodu bb i karanfilić. Od svih sastojaka zamesiti mekano testo.
Jufku podelite na tri dela i od svakog dela napravite valjak prečnika 2,5cm i iseckajte parčiće debljine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice i redjajte ih na pek papir koji ste stavili na pleh. Medenjake peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Ispečene medenjake stavite na rešetku da se ohlade.
Dok se kolačići hlade pripremite glazuru.

Savite 100 gr šećera sa malo vode da se ušpinuje. Dok se šećer špinuje, umutite jedan belanac sa 100 gr prah šećera, a onda u to dodajte u tankom mlazu ušponovan šećer.

Sve kolačiće stavite u dublji sud i preko njih sipajte umućenu glazuru od balanca. Lagano špatulom izmešajte sve kolačiće kako bi glazura obavila sve medenjake.
Na pleh stavite alufoliju i na nju naredjajte glazirane medenjake. Vratite ih u toplu rerunu na 50 stepeni da se glazura osuši.

Medenjake čuvati u kutiji ili pod zvonom.


 






   
Prijatno!

Punjeni šampinjoni

Mi u kući šampinjone možemo jesti kao predjelo, prilog, glavno jelo... Prihvatamo sve varijante ;)





Potrebno je:

400 gr šampinjona
4-5 kašika kukurz šećerca (skuvanog) 
6 maslinki bez kostica
1 kašičica senfa
3 narezane šnite posnog kačkavalja
1 kašičica maslinovog ulja
prstohvat origana


Prvo pripremite punjenje za šampinjone.

U činiju stavite kukuruz šećerac, naseckane maslinke i na sitne kockice naseckan kačkavalj. To sve izmešati, a onda još dodati senf, maslinovo ulje i origano. Ponovo sve izmešati i napuniti  šampinjone koje ste prethodno oprali, ocedili i kojima ste poskidali stopice. Pre nego stavite fil u šampinjone, u svaku kapicu stavite po malo soli. 

Napunjene šampinjone stavite u zagrejanu rernu i zapecite na 200 stepeni.

Prijatno!


четвртак, 14. фебруар 2013.

Zaljubljena srca

Danas svim prijateljima i svim zaljubeljenima poklanjam ova srca!!!




Potrebno je:

200 gr čokolade
6 kašičica ulja

Fil:

1 jaje
3 kašike šećera
margarin veličine kockice šećera
1 kašika rum ekstrata
5 kašičica mlevenog keksa
prstohvat soli

Prvo napraviti fil.

Umutiti penasto belanac sa šećerom i malo soli. Dodati žumance i kockicu margarina. Skuvati umućeni fil u mikrotalasnoj. Kada je fil gotov, dodati mleveni keks i ekstrat ruma. Ostaviti fil da se ohladi.

Na pari otopiti čokoladu sa uljem. U silikonski kalup staviti malo čokolade i njom premažite zidove kalupa. Kada se čokolada malo stegne, u svaki kalup nasuti malo fila. Preko fila ponovo sipati čokoladu i nekoliko puta kalupom lupiti o radnu površinu, kako bi izašli mehurući vazduha iz čokolade.

Praline ostavite na par minuta u frižider da se ohlade i stegnu.

Prijatno!



среда, 06. фебруар 2013.

Majini keksići

Kada sam procitala recept kod Maje, jedva sam cekala da isprobam ove keksiće. Već sam ih spremala 3-4 puta u izvornom obliku, ali sam i eksperimentisala malo. Umesto kikirikija, probala sam, kakvi su i sa orasima. I jedna i druga varijanta je fantastična. 
Kod ovih keksića, osim što su fantastičnog ukusa, dobra je i činjenica da mogu da ih jedu osobe alergične na gluten, jer ne sadrže brašno. 


Majini keksići sa kikirikijem





Za Majine keksiće sa kikirikijem potrebno je:


250 gr sitno samlevenog pečenog neslanog kikirikija
220 gr šećera
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone

Sve suve sastojke pomeštai i onda dodati jaje. Sve zajedno umesiti u jednu jufku koju ćete podeliti na dva dela. Od svakog dela napravite "glisticu" prečnika 2,5cm - 3cm, a onda isecite na parčiće debljine 1cm.  Tako dobijene kolačiće redjajte u pleh na kome ste stavili pek papir. Pecite kolačiće na 220 stepeni oko 20-tak minuta. Nemojte da vas prevari mekanost kolačića i da pomislite da su nepečeni. Čim se ohlade stegnuće se. 
Ja sam jednu polovinu keksića prelila čokoladom, ali apsolutno nema potrebe. Čokolada uopšte ne dolazi do izražaja jer kikiriki apsolutno preovladjuje. 

Kada se ohlade spakujte ih u neku kutiju, kako bi sačuvali hrskavost keksića.  



Majini keksići sa orasima




Za Majine keksiće sa orasima potrebno je:


250 gr mlevenih oraha
220 gr šećera
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
rendana kora jedne narandže
nekoliko kapi ekstrata ruma

Pomešati mlevene orahe, šećer, sodu bikarbonu, rendanu koru od narandže i nekoliko kapi ekstrata ruma. Onda sve to zamesiti sa jednim jajetom. Ponovite radnju kao i za keksiće sa kikirikijem. 
Dobijeno testo podelite na dva dela i od svakog dela uvaljajte "glistu" prečnika 2,5cm - 3cm, a onda isecite na parčiće debljine 1cm.  Naredjajte isečene parčiće na pek papir i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni nekih 20 minuta. Kada se ohlade spakujte ih u neku kutiju, kako bi sacuvali hrskavost. 

Prijatno!!!




Na Majinom blogu, možete pogledati slikovit pirkaz izrade ovih keksića. 


уторак, 05. фебруар 2013.

Vanilice

Ovo su fantastične Minjine vanilice, izmenila sam ih minimalno, ali su i dalje ostale odličnog ukusa.





250 gr masti
8 kašika šećera
2 jaja
500 gr brašna
vanilin šećer
narendana limunova korica

Još je potrebno:

džem od kajsija ili šipka, šljiva...

Penasto umutiti mast sa 5 kašika šećera, dodati 1 celo jaje i 1 žumance. Nastaviti mućenje. Kada se šećer otopio usled mućenja dodajte brašno, vanilin šećer i narendanu limunovu koricu. Dobićete fino testo. Dobijeno testo podelite na dva dela, uvijte ih u streč foliju i ostavite u fižider na pola sata.
Ohladjeno testo rastanjite izmedju dva pek papira debljine 5mm. Modlicom ili manjom rakijskom čašom vadite kružiće i redjajte ih na pleh na kome ste postavili pek papir.
Jedno preostalo belance penasto umutiti sa 3 kašike šećera. Dobijeni sneg od belanaca sipajte u dresir kesu i na svaki kružić koji ste naredjali na pek papir nanesite po malo umućenog šauma.

Vanilice pecite na 200 -220 stepeni u zavisnosti od jačine vaše rerne i vodite računa da vanilice ostanu što svetlije.

Dobijene kolačiće spajajte dva po dva džemom po vašem izboru.


Prijatno!!!


петак, 01. фебруар 2013.

Posna kavurma

Naziv ovog jela nema nikakve veze sa pravom kavurmom. Jedino što je zajednočko izmedju prave kavurme i ove, je jedino možda izgled, pa otuda i naziv. 



800gr šampinjona
250 gr crnog luka
250 gr praziluka
300 -400 gr rendane šargarepe
100 gr sojinih ljuspica
400 gr oslića
150 gr pirinča
vegeta
biber
peršunov list

Za preliv:

6 kašika brašna
6 kašika griza
2 čaše od jogurta piva

Za posipanje:

susam

Priprema:

U jednoj šerpi izdinstati šampinjone na ulju uz dodavanje vode. U drugoj šerpi izdinstati crni luk i praziluk, dodati rendanu šargarepu i prodinstati. Kada su šampinjoni, luk i šargarepa izdinstani, onda spojiti sve u jednu šerpu. 
Sojine ljuspice potopiti u malo vrele vode da nabubre, zatim ih ocediti i dodati masi.
Oslić skuvati, očistiti od kostiju, isitniti i dodati masi.
Pirinč skuvati i dodati masi.
Dodati  vegetu, biber i peršun.
Smesu sipati u pleh lepo poravnati  i napraviti nožem zareze. Preko smese naliti preliv koji ste napravili tako što ste pomešali pivo, brašno, griz i malo vegete. Masa je dovoljna za jedan pleh od električnog šporeta.  
Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite „kavurmu“ da se peče.





Napomena:

Ukoliko ne prelijete ovo jelo prelivom i ne zapečete, možete ga upotrebiti  kao veoma ukusno glavno jelo.