уторак, 30. јул 2013.

Vanilin kolač




Za koricu je potrebno:

3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike integralnog brašna
1 vrhom puna kašika kakaoa

Za fil je potrebno:

1 l mleka
4 pudinga od vanile
12 kašika šećera
220 gr margarina
100 gr šećera u prahu.

Za preliv je potrebno:

250 ml mleka
2 kašike šećera

I još je potrebno:

250 gr šlag krema
250 ml mleka (može kisela voda)
70 gr otopljene čokolade

Prvo skuvati puding. Odvojite 200 ml mleka od litra i sa njim razmutite četiri pudinga od vanile. Ostatak mleka stavite da vri sa 12 kašika šećera. Kada ste fil skuvali, ostavite ga da se hladi i često ga mešajte kako se ne bi napravile grudvice.

Zatim umutiti penasto 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte 3 žumanca i nastavite da mutite jaja. U umućena jaja lagano umešajte pomešano brašno sa kakaom. Umućenu smesu razlijte u podmazanu tepsiju i pecite na 220 stepeni. 

Ispečenu koricu prelijte sa 250 ml mleka koje ste prethodno zasladili sa dve kašie šećera.

Umutitie penasto 220 gr margarina sa 100 gr šećera u prahu, a onda ga dodajte u ohladjeni skuvani puding. Nastavite mutiti mikserom da se fil ujednači. 

Ukoliko su vam se ipak napravile grudvice, možete se pomoći štapnim mikserom za majonez. Ona savršeno razbije sve grudvice i sjedini masu.

Fil prelijte preko korice, a preko fila premažite penasto umućen šlag krem u koji ćete na kraju umešati i otopljenu čokoladu. 

Kolač ukrasite po želji i stavite u frižider da se ohladi i stegne. 

Prijatno!


Čokoladne bananice

Dezert... ili ne... Za ovakve stvari ja imam običaj da kažem "šarena laža", jer ne treba ni puno namirnica, a ni puno rada oko njih. Ipak je dezert, jer svakako služi da se zasladite posle ručka. Velike su vrućine, i rerna se maksimalno izbegava. Ovo je bas jedan takav dezert. Da vas osveži, podigne šećer taman onoliko koliko treba, a da se pri tom ne umorite dok ga pripremate.



Potrebno je:

2 srednje banane
250 gr čokolade
2-3 kašike maslinovog ulja (može i suncokretovog)
papir za pečenje
šarene perlice za ukrašavanje

Banane očistite, narežite na kolutiće i svaki kolutić utopite u otopljenu čokladu na pari kojoj ste dodali ulje. Uvaljane kolutiće naredjajte na papir za pečenje. Pospite šarenim perlicama i ostavite i frižider par minuta da se čokolada stegne.

Prijatno!


четвртак, 04. јул 2013.

Prepeć

Ovo je varijacija na "vranjanski propeć". Kod nas ovu pitu zovu "prepeć" ali sve je to manje više slično. 



Potrebno je za testo:

350-400 gr brašna
pola kocke kvasca
1 kašičica meda
1 kašičica soli
200 ml kisele vode
100 ml maslinovog ulja

Potrebno je za fil:

150 gr mlevenog mesa
1 glavica luka
100 gr pirinča
biber, so
2 jaja
3 kašike kisele pavlake
seme lana ili susama, kima, maka, origana...


Od sastojaka potrebnih za testo, umesite glatku mekanu jufku. Ostavite je da nadodje i premesite. Tako uradite dva puta. Ja se skoro uvek posluzim mojojm kućnom pomoćnicom  mikrotalasnom pećnicom, u kojoj mi dizana testa nadjodju za par minuta i na taj način štedim vreme pripreme.
Za to vreme izdinstati na vrlo malo ulja glavicu luka, a onda dodati mleveno meso koje nastavite da pržite sa izdinstanim lukom. Kada je meso uprženo skloniti sa vatre i dodati so, biber i skuvani pirinač (takodje skuvan u mikrotalasnoj).
U tepsiju stavite papir za pečenje. Razvucite testo preko oboda tepsije. Fil rasporedite preko rastanjene kore. Umutite viljuškom jaja i kiselu pavlaku i odvojte na stranu jednu kašiku te smese. Pospite smesu preko rasporedjenog fila, a onda faltajući preklopite višak testa koji ste razvukli preko oboda tepsije. Sa onom ostavljenom jednom kašikom umućenog jajeta i kisele pavlake, predjite četkicom peko preklopljene kore. Pospite malo lanom i ostavite petnaestak minuta da nadodje, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Prijatno!


Napomena:

Fil možete menjati po želji. Takodje je savršena sa spanaćem, koprivama, pečurkama, prazilukom... šta god vam padne na pamet .