уторак, 25. фебруар 2014.

Rolat oblanda





100 gr mlevenih oraha
100 gr šećera u prahu
100 gr margarina
100 gr mlevenog keksa
100 gr žele bombona
100 gr čokolade za kuvanje
1 jaje
1 list od velike oblande

Penasto umutiti margarin, prah šećer i jaje. U umućenu masu dodati: mlevene orahe, mleveni keks, i rendanu čokoladu na sitnu stranu rendeta. Sve ovo sjediniti u ujednačenu masu. (Slobodno možete masu mestiti rukama kao testo)

Uzeti čistu krpu i navlažite je. Krpu dobro ocedite i obložite sa njom list od oblande. Vodite računa da oblandu ne navlažite previše pa da se ne pocepa pri rolovanju. Dovoljno je da može da se savija, a da se ne lomi.

Fil koji ste umutili premažite preko celog lista obladne. Na početku oblande preko fila po dužini naredjajte žele bombone. Onda pažljivo uvijte oblandu u rolat i ostavite da vam se ohladi u frižideru. Kada se ohladi i stegne, oštrim nožem seći na parčiće i uživajte u uksu.

Prijatno!









Pita sa urdom u obliku mafina



1 pakovanje gotovih kora za pitu
½ kg  urde
5 jaja
250 ml kisele vode
1 kašika brašna
50 ml ulja
prašak za pecivo
soli po ukusu

susam za posipanje


Gotove kore preseci na pola po dužini. Mikserom penasto umutiti jaja, dodati ulje, urdu, so, brašno, kiselu vodu i prašak za pecivo. Sve to lepo sjediniti mikserom.

Na svaku isečenu polovinu poprskajte malo fila. Uhvatite koru po dužini sa leve strane i prevucite je do pola, tako isto uraditi i sa desnom stranom. Po dužini opet namažite malo fila. Ponovo presavijte koru po dužini na pola. Još jednom namažite filom i još jednom prekalupite koru po dužini. Tada umotajte dobijenu traku u krug u obliku puža. Rolatiće staviti u dobro nauljen kalup za mafine. Na svaki rolat sipajte po jednu kašiku preostalog fila. Posuti susamom ili nekim drugim zrnevljem. Peći na 200 stepeni.

Kada je pita pečena, poprskajte je sa malo hladne vode i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite par minuta u plehu, a onda izvadite dobijene „mafine“.



Prijatno!




понедељак, 24. фебруар 2014.

Rum kasato





300 gr krompira (oljuštenog)
300 gr mlevenog 
keksa 
200 gr čokolade
140 gr margarina
200 gr šećera u prahu
1 kašika kakaa
½ ekstrakta od ruma

Krompir oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite u šerpicu sa vodom i skuvajte. Kada je krompir skuvan ocedite ga, a onda ga stavite u vanglicu sa margarinom i sitno iseckanom čokoladom. Sve zajedno mutite mikserom da se sve zajedno ispasira i ujednači. Dodajte prah šećer, kašiku kakaoa i ekstrakt ruma. Ponovo sve zajedno umutiti. Na kraju dodajte mleveni keks i kašikom sve lepo sjedinite. Smesu ujednačeno razlijte u tepsiju  veličine 35x25 cm. Ja sam tepsiju pre izlivanja mase, obložila streč folijom radi lakšeg vadjenja iz tepsije.
Ostaviti tepsiju u frižider da se ohladi i stegne.
Hladno iseći oštrim nožem na štanglice.

Štanglice možete preliti crnom čokoladom ili kao ja prošarati belom, a možete ostaviti i bez bilo kakve glazure.


Prijatno!

Original recept mozete pogledati ovde, koji je postavila moja drugarica Ivana.





петак, 21. фебруар 2014.

Keksići sa pudingom od malina



2 jaja
100 gr secera
1 vanili secer
2 kasike soka od malina
150 gr brasna
1 kesica pudinga od malina
1 mala kasikica praska za pecivo
3 supene kasike seckane cokolade

Penasto umutite jaja, šećer i vanilni šećer. Zatim dodati sok od pomorandže. Potom dodajte brašno, prašak za puding i prašak za pecivo koje ste prethodno sve zajedno onako suvo promešali. Na kraju lagano umešajte seckanu čokoladu.  Malom kašičicom stavljajte gomilice u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Vodite računa o razmaku jer će kolačići narasti. Peći na 180 stepeni oko 10 min, tj. kraće ili duže u zavisnosti od jačine Vaše rerne.
Ukoliko želite da vam ostanu sveži čuvajte ih u zatvorenoj kutiji, a ukoliko želite da postanu krckavi ostavite ih naredjane na tacni.


Prijatno!

Napomena:

Prašak za puding možete menjati po svojoj volji, kao i sok. 
Možete staviti sok od limuna, a umesto pudinga od malina staviti puding od čokolade, vanile, jagode, narandže, pavlake, lešnika...

уторак, 18. фебруар 2014.

Slane masne galete


250 gr masti
2 jaja
200 ml maslinovog ulja (može i suncokretovog)
200 ml mleka
3 ravne kašičice soli
100 gr susama
150 gr sitno narendanog tvrdog sira
1 kašika čili sosa (možete staviti ljutu alevu papriku ili izostaviti ako ne jedete ljuto)
1 kg brašna

Penasto umutiti mast, so, jaja i ljuti čili sos (opciono).
Nastaviti mućenje i postepeno dodavati ulje.  
Onda dodati sitno narendan sir.
Zatim dodati mleko, a onda umešati  brašno pomešano sa praškom za pecivo i susamom.
Od svih sastojaka umesite glatko testo. Pravite kuglice veličine oraha i pecite na tosteru ili aparatu za galete.

Jednu turu sam napravila po ovom receptu tj. sa belim brašnom, a drugu turu sam pravila sa integralnim brašnom uz dodatak origano začina. Obe varijante su dobre, ali su galete sa integralnim brašnom za "dužinu" ispred galeta sa belim brašnom.  Nisam merila potrošeno integralno brašno, tako da Vam ne mogu reći koliko sam utrošila. Uglavnom, ukoliko želite da pravite sa integralnim brašnom, stavite onoliko brašna koliko Vam je potrebno da Vam se testo ne hvata za ruke.

Prijatno!




Domaća kobasica



7 kg svinjskog mesa
3 kg junećeg mesa (može umesto junećeg mesa da se stavi divljač, ovčije ili jareće meso)
8-10 osrednjih glavica belog luka
100 gr slatke aleve paprike
30 gr ljute tucane aleve paprike (možete zanemariti ovaj začin ukoliko ne volite ljuto)
20 gr crnog mlevenog bibera
100 gr vegete
200 gr soli
1 litar mlake vode

Meso prvo odvojite od kostiju, iseckajte na komade i sameljite na mašini za mlevenje mesa, ali da ta vodenica ima krupniju rešetku.
U mlaku vodu dodajte sve začine i sipajte u meso. Dobro sve izmešajte i ostavite meso tako da prenoći. Sutradan punite creva, a onda ih naredjajte u pušnicu i dimite 3-4 dana. Vatra u pušnici treba da bude umerena.

Posle dimljenja, kobasice ostaviti negde gde je promaja i gde će se još par dana na mrazu dodatno osušiti.






Napomena:

Na zadnjoj fotografiji se vide dva različita preseka. Odvojili smo 1 kg mesa i njega nismo samleli, već smo ga isekli na sitnije komadiće. Tim komadićima smo punili crevo za kobasice. Nakon dimljenja ovakva izrada nam se više dopala iz više razloga. Prvo učinilo nam se ukusnije, a na izgled je i presek lepši. Te kobasice su se i lepše prosušile od ovih gde je bilo mleveno meso. Ubuduće ćemo sigurno veću količinu kobasica ostaviti sa seckanim mesom.

Prijatno!

уторак, 04. фебруар 2014.

Kafena šnita




Korica:

5 belanca
150 gr šećera
150 gr oraha
1 kašika prezli
1 kašika brašna

Fil:

5 žumanca
2 jaja
200 gr šećera u prahu
1 kašičica kafe u pahu (prosejane)
7 kapi ekstrata od lešnika
125 gr margarina

100 gr šlag krema
150-200 ml kisele vode

Penasto umutite belanac i šećer. Mikserom mutite dok se šećer ne otopi, a onda lagano umešajte orahe, brašno i prezle. Pecite na 180 stepeni u plehu 27 x 36 cm koji ste obložili pek papirom. Kada se korica ohladila presecite je uzduž na tri dela veličine 9 x 36 cm, ali dobijene "kajševe" nemojte da skidate sa papira radi lakšeg prenošenja.

Penasto umutite žumanca, cela jaja i prah šećer. Tako umućena jaja kuvajte na pari. Kada su jaja skuvana dodajte ekstrat od lešnika i kafu koju ste prosejali u cedki za čaj. Fil ostavite da se ohladi. U skoro ohladjen fil dodajte margarin isečen na kockice i mutite mikerom dok se fil lepo ne sjedini.

Šlag krem umutite sa kiselom vodom.

Kada ste sve ovo uradili, filujte tortu ovim redom:

- kora - fil - šlag krem
- kora - fil - šlag krem
- kora - fil - šlag krem

Prijatno!



понедељак, 03. фебруар 2014.

Paprika iz turšije punjena pasuljem

Ovo je staro jelo, koje sam prvi put jela još kao mala devojčica. Tada ga je spremila moja prababa Tonka <3 <3 <3. I danas se sećam tog ručka. Bio je zimski raspust i sneg do pojasa. Posle sankanja svako unuče je dobijalo po zagrejanu ciglu ispod nogu, a na stolu nas je čekala mirisna paprika punjena pasuljem. Sad... da li sam ja bila mnogo gladna, tek... ovo jelo je ostalo meni posebno!








Potrebno je:

8 paprika iz turšije
400 gr pasulja (ja sam ovog puta koristila krupni šareni pasulj)
3 glavice crnog luka
so, vegeta, biber, lovorov list, aleva paprika
ulje

Priprema:

Papriku očistite od semena. Operite je hladnom vodom. Stavite u šerpu, nalijte vodom i putstite da proključa. Kada proključa neka vri još par minuta. Onda isipite vrelu vodu, a paprike nalijte novom hladnom vodom, pa neka odstoje tako nekih 30-40 minuta.

Za to vreme u lonac stavite opran pasulj, nalijte vodom, stavite jednu glavicu sitno iseckanog crnog luka, lovorov list, biber, so i sve zajedno skuvajte. Gledajte da vam zrna ostanu cela. Ja uglavnom koristim expres lonac i on mi je savršen za ovo jelo jer mi zrna pasulja uvek ostanu cela. Ostavite da vam pasulj skoro sve uvri i da vam ostanu samo skuvana zrna sa malo tečnosti.
Kada je pasulj skuvan, dve glavice crnog luka isecite na rebarca i upžite na malo ulja.Uprženom luku dodajte alevu papriku i sve to lagano umešajte u skuvan pasulj, vodeći računa da ga ne izmeljate.
Tepsiju u koju ćete da redjate punjene paprike, podmazite uljem.
Pripremljenim pasuljem punite papriku, a viškom tečnosti iz pasulja nalijte u tepsiju. Odozgo sipajte još 2-3 kašike ulja i stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se zapeče.

Jelo je podjednako ukusno i vruće i hladno.


Prijatno!