понедељак, 31. март 2014.

Cvetići-keksići






Potrebno je:

250 gr margarina
150 gr šećera u prahu
2 jaja
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
Rendana kora od 1 pomorandže

Još je potrebno:

Džem od šljiva
Šećer u prahu za posipanje
1 vanilin šećer

Umutite penasto margarin, jaja i šećer u prahu. Dodajte rendanu koru od pomorandže, brašno i prašak za pecivo.  Umesite glatko testo. Razvijte koru debljine 7mm. Modlicom vadite „cvetiće“ i redjajte na pek papir. Pecite kolačiće na 200 stepeni, ali vodite računa da ostanu svetle boje. Pečeni su kad krajevi blago porumene. Ohladjene kolačiće mažite džemom od šljiva i spajajte po dva keksića. Spojene kolačiće pospite šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.

Bilo bi idealno kada bi se kolačići konzumirali tek sutradan, ali je teško odoleti mirisu ;)


Prijatno!


петак, 28. март 2014.

Mafini sa bananama






Potrebno je:

2 jaja
180 gr šećera
100 ml ulja
150 ml jogurta
3 srednje banane
50 gr čokolade seckane ili krupno rendane
220 gr brašna
1 1/2 kašika kakaoa
1 ravna kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo

Penasto umutite jaja i šećer, dodajte ulje, jogurt i izgnječene banane. Sjedinite mikserom. Posebno promešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, seckanu čokoladu i sodu bikarbonu. Onda to dodajte u prethodno umućenu masu.
Stavite papirante korpicu u kalup za mafine i punite smesom papirnate korpice do pola. Pecite ih na 200 stepeni. Mafini su pečeni kada čačkalicu koju ste zaboli u mafin izvadite i na njoj nema tragova testa.

Odozgo možete mafine posuti prah šećerom, preliti čokoladom ili umućenom slatkom pavlakom, a možete ih ostaviti i bez bilo kakve dorade.


Prijatno!





среда, 26. март 2014.

Irenine praline





Odavno imam recept za praline, ali od kada je Irena postavila recept, praline pravim isključivo po to toj recepturi. I Minja ih je isprobala i u njenom izvodjenju izgledaju savršeno. Ja ovog puta nisam stavljala nikakav ekstrakt i mislim da mi se od svih kombinacija ovakve praline najviše dopadaju.


Potrebno je:

300 gr šećera
100 dl vode
125 gr margarina
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
rendana korica od jednog limuna

I još je potrebno za premazivanje pralina:

150gr čokolade
3 kašike ulja

Stavite vodu i šećer da provri i ostavite da vri jedan minut. Dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Kada se margarin otopio, odjednom dodajte svih 5 kašika brašna i brzo mešajte žicom za mućenje, kako se ne bi napravile grudvice. Dobijenu smesu non-stop mešajte i kuvajte 5 minuta. Kada ste skuvali smesu, prebacite je u vanglicu za mućenje. Mutite vrelu masu mikserom 5 minuta. Pred kraj mućenja smesa počinje da se steže. Izlijte smesu u obliku table veličine 18cm x12,5cm. Dobijenu tablu umotajte u streč foliju i ostavite da se ohladi i stegne. 
Kada se masa ohladila, secite kocke veličine 2cm x 2,5cm i prelijte ih otopljenom čokoladom.

Od ove mere mi je izašlo 45 pralina.



NAPOMENA: Ako želite, možete dodati ekstrakt od jagode, maline, višnje ili bilo koji drugi koji volite, tako ćete dobiti drugačiju aromu, a i boju pralina. Još samo da napomenem da se kod pripreme pridržavate minutaže da vam praline ne bi bile pretvrde ukoliko ih duže kuvate. 


Prijatno!



недеља, 23. март 2014.

субота, 22. март 2014.

Prždarena pogača sa sremušem

Drago mi je što se naš narod sve više vraća tradiciji i svojim korenima. To vraćanje tradiciji je i te kako vezano i za ishranu, pa se tako i sve više ljudi okreće korišćenju integralnog brašna. Već duže vreme tragam za organskom pšenicom pa da je sameljemo i dobijemo pravo integralno graham brašno. Količinu brašna sam sačuvala od ranijeg mlevenja za ovu pogaču i čekala da stigne mlad sremuš kako bi isprobala ovu kombinaciju.
Svim ljubiteljima zdravog hleba poklanjam ovaj recept. 

Prždarenu pogaču sam prvi put jela u Krivom Viru. Način pripreme je specifičan, jer se prvo testo proprži, pa se tek onda peče. Pogača koju sam ja tada probala bila je od belog pšeničnog brašna. Ovog puta sam htela da isprobam kakvog će ukusa biti od integralnog i još sa dodatkom sremuša. Za nas je ovo pun pogodak. Bar je sto puta boljeg ukusa od  "obične bele prždarene pogače". Još ako imate krišku domaćeg sira, po mogućstvu ovčijeg i još par strukova mladog crnog ili belog luka... Verujte na reč, imaćete bogovski obrok koji će podići vaš organizam u ove rane prolećne dane.





Za pogaču je potrebno:

5 čaša od jogurta integralnog brašna
300-350 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
5 kašika ulja
1 veza sremuša (iseckan na sitne trakice)


Još je potrebno:

7-8 kašika ulja

Od svih sastojaka za pogaču umesite  glatko testo. Rastanjite pogaču debljine 1,5 cm. Tako rastanjenu pogaču izbockajte viljuškom.
U tepsiju u kojoj ćete peći pogaču sipajte 7-8 kašika ulja. Tepsiju ugrejte na ringli i kada je ulje dobro ugejano stavite razvučenu pogaču da se proprži, tj. samo da blago uhvati koricu. Kada se korica uhvatila, okrenite pogaču i sa druge strane. To "prženje" traje u proseku po jedan minut, a ako je jača vatra  i manje od minuta. Kada ste to uradili, tepsiju sa pogačom stavite u zagrejanu rernu. Pecite pogaču na 200 stepeni.

Pečenu pogaču, umotajte u vlažnu čistu krpu i ostavite desetak minuta, a zatim uživajte u njenoj punoći ukusa.


понедељак, 17. март 2014.

Perece sa sirom i kikirikijem





Potrebno je:

150 gr masti
200 gr kravljeg sira
1 žumance
100 ml mleka
200 gr belog pšeničnog brašna
100 gr integralong pšeničnog brašna
100 gr mlevenog kikirikija
1 prašak za pecivo
1 ravna kašičica soli

Za premazivanje:

1 belance
na vrh noža kurkume (ne mora da se stavlja, ali ja volim da dobiju mali šmek, a dobiju malo i na boji)

Penasto umutiti mast, žumance i sitno rendan kravlji sir. Dodati mleko i dalje mutiti mikserom. U posebnoj vanglici izemšati sve suve sastojke i dodati ih u prethodno umućenu masu. Umesiti glatko testo i ostaviti ga u frižideru 20 minuta. Oklagijom rastanjiti testo debljine 7mm,  modlicom vadite perece i redjajte u pleh od rerne.
Viljuškom umutitie belanac sa kurkumom i četkicom premažite perece. Pecite ih na 200 stepeni.

Od ove mere dobijate dva pleha peraca. Ja sam jedan pleh ostavila malo duže da se peče da bi bili hrskaviji.


Prijatno!


петак, 14. март 2014.

Uštipci od divljači (divlja svinja)


Za uštipke je potrebno:

1/2 kg mlevenog mesa od divlje svinje
2 glavice crnog luka
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 jaje
so i vegeta po ukusu

Za prilog je potrebno:

1-2 glavice crnog luka
maslinovo ulje
mleveni biber

U super secka stavite sve sastojke koji su potrebni za uštipke i izmiksajte ih sve zajedno.
U tiganj stavite ulje. Kada se ulje ugrejalo, u vrelo ulje kašičicom spuštajte masu od mlevenog mesa. Smanjite temperaturu na kojoj spremate uštipke i lagano ih pržite.

Dok se uštipci prže, očistite 1-2 glavice crnog luka i isecite na rebarca. Luk pospite mlevenim biberom i maslinovim uljem.

Uz ove uštipke možete obariti malo krompira i imaćete kompletan obrok.


Prijatno!








среда, 12. март 2014.

Carske štangle






I deo:

150 gr oraha
150 gr šećera u prahu
125 gr margarina
125 gr brašna
4 belanca

II deo:

4 žumanca
125 gr šećera  u prahu

III deo:

150 gr oraha
100 ml mleka
125 gr šećera
125 gr margarina

Priprema I dela:

U jednoj činiji pomešati suve sastojke: orahe i brašno, a u drugoj činiji penasto umutite margarin i šećer u prahu.  Posebno umutiti sneg od četiri belanca i lagano ih umešajte u umućeni margarin. Na kraju dodajte brašno i mlevene orahe. U tepsiju veličine 31x23cm stavite pek papir i rasporedite dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni  na 190 stepeni. Pred kraj pečenja dodajte II deo.

Priprema II dela:

Penasto umutite žumanca sa prah šećerom i premažite preko nedopečene korice. Vratite tepsiju u rernu i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Ostavite da se umućena žumanca osuše ali vodite računa da ostanu svetle boje. Kada je korica ispečena, a II deo osušen izvadite tepsiju i preko žumanca sipajte III deo.

Priprema III dela:

Stavite mleko da provri.  Provrelo mleko sipajte preko mlevenih oraha i šećera. Sve zajedno pomešajte, a onda dodajte margarin. Smesu mutite mikserom dok se margarin skroz ne otopi. Tada fil sipajte u tepsiju peko osušenih žumanaca.

Ostavite kolač da se ohladi. Po želji možete kolač posuti mlevenim orasima.  Secite na štanglice i uživatjte u ukusu.



Prijatno!






петак, 07. март 2014.

Integralni kolačići sa bananama

Po uzoru na ovaj recept srpemila sam i ja integralne kolačiće. Ako očekujete krckave keksiće, masne i slasne, takve nećete doboti. Ovo će biti pre svega zdravi kolačići, ali ni ukus neće biti tako loš. Interesantan spoj banane i integralnih "trica i kučina" ;)





2 srednje banane (što zrelije, to će kolačići biti sladji)
100 gr ovsenih pahuljica
2 kašike pšeničnih mekinja
1 kašičica kakaoa

Viljuškom izmeljajte i umutite banane. Dodajte ovsene pahuljice, pšenične mekinje i kakao. Sve zajedno izmešajte kašikom. U pleh od rerne stavite papir za pečenje i na njega stavite gromuljice smese. Kašikom rastanjite i oblikujte kolačiće. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada su pečeni, lagano ih odvojte od papira i stavite na rešetku kako bi se ohladili. Uživajte u zdravim i mirisnim kolačićima.

Prijatno!

Napomena: Ja sam ove kolačiće dodatno našarala crnom čokoladom, ali ukoliko ih radite za post na vodi, izostavite čokoladu.




среда, 05. март 2014.

Pasulj na vodi

Vreme je Uskršnjeg posta, zato je danas na meniju, pasulj spremljen na vodi.









Potrebno je:

400 gr pasulja
350 gr krompira
100 gr šargarepe
50 gr celera
1 glavica crnog luka
3 l vode
1 ravna kašičica karija
1 list lovora
1/2 kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
so i vegeta po ukusu

Još je potrebno:

2 kašike brašna
100 ml vode
1/2 kašičice aleve paprike
3 čena belog luka

Pasulj oprati i staviti u malo vode da provri. Kada je provreo pasulj, odsipati vodu u kojoj se kuvao i oprati ga hladnom vodom. Tada će se spoljna opna na pasulju smežurati.
U ekspres loncu stavite:  pasulj, sitno seckani crni luk, rendani celer, šargarepu isečenu na kolutove, krompir koji ste prethodno oljuštili i oprali i sve ostale začine. Nalijte sve povrće vodom i zatvorite ekspres lonac. Od momenta kada pisak izadje na poklopcu i počne da pišti, kuvajte pasulj pola sata.
Ako vam je pasulj stariji tj. teže se kuva, onda ostavite da se kuva još 10-tak minuta duže.
Kada se pisak na poklopcu od ekspres lonca vratio u prvobitni položaj, otvorite lonac. Izvadite krompir i ispasirajte ga. Vratite ga u pasulj, promešajte i vratite da provri.
Tada spremite zapršku. U 100 ml hladne vode razmutite 2 kašike brašna, 1/2 kašičice aleve paprike i 3 sitno seckana čena belog luka. Tako pripremljenu zapršku sipajte u pasulj koji vri. Pustite ga sa zaprškom da vri još 3-4 minuta, ali stalno mešajte da Vam ne bi zagoreo.

Ovaj pasulj možete kuvati i bez ekspres lonca, jedino će vam trebati malo više vremena dok vam se pasulj ne raskuva.



Prijatno!

 



Uz ovaj pasulj, toplo vam preporučujem salatu od crnog luka u soku od cvekle i domaći hleb od integralnog pšeničnog brašna.







Crni luk u soku od cvekle



Ovo i nije neki poseban recept. Sasvim je jednostavna priprema i nema nekih specijalnih merenja.
Sve što Vam je potrebno je sok tj. tečnost iz tegle od pasterizovane cvekle i nekoliko glavica crnog luka. Dobićete zdrav, veoma ukusan, a ujedno i dekorativan luk.


Potrebno je:

crni luk
tečnosti iz tegle pasterizovane cvekle

Glavice luka očistite i presecite na četvrtine. Stavite ih u teglu i nalijte ih sokom od cvekle. Zatvorite teglu i držite je u frižideru. Već posle par dana možete koristiti luk.




Prijatno!