петак, 27. фебруар 2015.

Kašasti sok od kajsije (bundeve)

Svi već znaju koliko je tikva tj. bundeva zdrava. Sezona tikvi je na izdisaju, ali dok je još ima predlažem da sasvim jednostavno napravite kašasti sok. Ima i onih koji bundevu ne vole. Njima možete podvaliti ovim sokom. Uz dodatak ekstrata kajsije, neće se osetiti niti jedan jedini trag tikve. 





Potrebno je:


  • 1kg očišćene bundeve
  • 600gr šećera
  • 3 limontusa
  • 1 ekstrat kajsije
  • voda


Očistite bundevu od kore i semena. Isecite je na kocke, stavite u lonac i nalijte vodom da ogrezne, Poklopite lonac i stavite na vatru da se skuva. Kada je bundeva skuvana, ne odlevajte vodu u kojoj se kuvala, već sve zajedno štapnim mikserom usitnite skuvanu bundevu toliko, da napravite jednoličnu kašu. Menzurom odmerite dobijenu tečnost. Ja sam dobila tačno 2 litra. Dodala sam 4 litra vode kako bi sveukupna tečnost bila 6 litara. Staviti sve u odgovarajući lonac i dodajte limontus i šećer. Sve zajedno stavite na vatru da proključa i vreo sok sipajte u vrele sterilisane flaše. Hermetički zatvorite flaše i uvijte ih sa par ćebadi kako bi se postepeno ohladile. Tako pripremljen sok, može vam dugo stajati i neće se pokvariti. Kada otvorite flašu soka, onda sok morate držati u frižideru da vam se ne bi pokvario,

Ukoliko ćete okupiti društvo i znate da ćete ga brzo popiti, nije potrebno ponovno kuvati sa šećerom i limontusom i pasterizovati ga, već samo dobro promešati dok se šećer i limontus ne otopi. Sipajte u flaše i čuvajte ih u frižideru do upotrebe.

Napomena:

Možete ekstrat od kajsije zameniti nekim drugim ekstratom, na primer od breskve, kruške, jagode...




уторак, 24. фебруар 2015.

Pašteta od pileće džigerice

Pileću džigericu ili vole ili ne. Mislim da ovako pripremljena dzigerica odlično prolazi kod obe grupe ljudi.



Potrebno je:

  • 600 gr pileće džigerice
  • 2 srednja krompira
  • 1 veća šargarepa
  • 100 gr majonez
  • so
  • biber
  • voda

Džigericu operite i stavite u šerpicu. Očistite krompir i šargarepu, isecite na kocke i dodajte u šerpicu sa džigericom. Nalijte vodom, posolite, pobiberite i stavite da se kuva. 

Kada je skuvana džigerica i povrće, stavite sve u djevdjir da se ocedi i ohladi. Kada je sve ohladjeno prespite sve u vanglicu i štapnim mikserom dobro izmiksajte. Dodajte majonez i štapnim mikserom sve ujednačite. Po potrebi dosolite. Sipajte paštetu u teglu. Tako spremljenu paštetu čuvajte u frižideru. 

Od ovih namirnica, dobićete punu teglu od 720ml.


Prijatno!



петак, 20. фебруар 2015.

Mini cedevita mafini




Potrebno je:
  • 2 jaja
  • 200 gr šećera
  • 100 gr masti (rastopljene)
  • 250 gr jogurta
  • 250 gr integralnog brašna
  • 2 pune kašike cedevite
  • 3 kašike kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bb
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • narendana kora od 1 narandže
  • 100 gr čokoladnih kapljica

Penasto umutiti jaja i šećer. Dodati rastopljenu mast, jogurt, cedevitu i rendanu koru narandže. Posebno promešati brašno, so, kakao, prašak za pecivo, sodu bb i vanilu. Suve sastojke dodati u vlažne i dobro umutiti mikserom. Na kraj dodati čokoladne kapljice i kašikom lepo promešati. 

U silikonski kalup za mini mafine (24 kom.) sipajte po kašičicu smese. To je otprilike 2/3 kalupa. Pecite na 200 stepeni. Vodite računa da ih ne prepečete jer se brzo peku. Pečene mafine ostaviti u silikonskoj modli par minuta pre vadjenja. Uživajte u ukusu i mirisu.


Napomena: 

Dok punite kalup, češće promešajte smesu kašikom kao bi se čokoladne kapljice što ravnomernije raspodelile po mafinima. Od ove smese izadje tačno dva kalupa, tj. 48 mini mafina. Ja sam pre vadjenja mafina, za svaki slučaj drvenom čačkalicom opkružila izmedju zida kalupa i mafina da bi se mafini lakse izvadili. 



Prijatno!






четвртак, 12. фебруар 2015.

Vitaminska salata




Zima i doskorašnji praznici su nam organizme prilično "umorili". Tu su i virusi koji nas napadaju. Ja ću uvek pre organizam osvežiti zdravim presnim namirnicama, nego nekom tamo hemijom u vidu tabletica. Zato i vama preporučujem ovu salatu. 



Potrebno je:
  • 1 cvekla
  • 1 rotkva
  • 1 šargarepa
  • 1 manji praziluk

  • maslinovo ulje
  • sirće
  • so 
Cveklu, rotkvu, šargarepu i prazi luk očistiti. Prazi luk iseći na sitne kockice, a ostalo povrće izrendati na krupnu stranu rendeta. Sve zajedno pomešati i začiniti po vašem ukusu maslinovim uljem, sirćetom i solju. 

Dobili ste zdravu i osvežavajuću salatu, koja može da zameni i čitav obrok uz parčence proje. Uživajte u vitaminima!

Prijatno!!!


среда, 11. фебруар 2015.

Slatko od nara



U korpi sa voćem već duže vreme stoji jedan usamljeni nar. Već danima ga niko ne gleda. Jutros ga gledam, gledam i... reših da mu je došao sudnji dan. Od njega sam napravila pola teglice slatka.
Verujem da ovako spremljen nar neće dočekati jutro :D

Unapred se izvinjavam na "potrebnim merama". Ja stvarno ne volim mere naših baka, tipa:

  • vode na dno šerpe, 
  • kvasac za pet banki, 
  • pola štangle čokolade,
  • crveno oljuskano lonče brašna... 

ali ovaj recept na žalost, ima takve neke mere.



Znači, potrebno je:


  • jedan nar
  • pregršt šećera
  • vode koliko da šećer ogrezne



Nar očistiti od opne. Sva zrna staviti u jednu činiju. Šećer staviti u šerpicu i naliti sa malo vode koliko da šećer ogrezne i sve zajendo staviti na vatru. Kada se šećer ušpinuje, dodati očišćen nar. Kuvati još par minuta na laganoj vatri povremeno protresajući šerpicu. Slatko izvadite kašičicom na tacnu i prohladite. Ako se prohladjeno slatko zgusnulo, znači da je skuvano. Vlaznom krpom prekrijte šerpicu i ostavite slatko da se ohladi. Sipajte slatko u teglicu i uživajte u boji, mirisu i ukusu.

Prijatno!





уторак, 10. фебруар 2015.

Ružice




Za testo je pobrebno:


  • 240 gr masti
  • 2 jaja
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • sok od 1/2 nacedjene pomorandže + narendana kora
  • narendana kora limuna
  • 2 vanile
  • 500 gr brašna


Za fil je potrebno:


  • 150 gr čokolade 
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 1/2 čaša kisele pavlake
  • čokoladne kapljice


Umutiti penasto mast, šećer, vanilu i jaja. Dodati sok od narandže, narendajte koru od narandže i limuna. Sve zajedno još malo umutite mikserom, a onda dodajte brašno i zamesite testo. Testo podelite na dva dela i uvijte u streč foliju. Ostavite u frižider najmanje pola sata. Nakon toga izvadite jednu polovinu testa i rastanjite testo oklagijom. Razvučena kora neka bude debljine 6-7mm. Nakon toga modlicom u obliku cvetića vadite parčiće testa i stavljajte ih u silikonski kalup za mini mafine. Testo pritisnite lagano prstom da ulegne do dna kalupa. Kolačiće pecite na 220 stepeni.  
Isto tako uradite i sa drugom polovinom testa koja vam je ostala u frižideru.

Fil pripremite tako što ćete na pari rastopiti čokoladu sa maslinovim uljem. Kada je čokolada rastopljena, dodajte kiselu pavlaku i sve zajedno izemšajte. Fil sipajte u dresir kesu ili u običnu kesu od zamrzivača kojoj ćete iseći vrh.

U svaki ohladjeni "cvetić" istisnite po malo fila, a preko fila stavite čokoladnu kapljicu.

Ružice su prvog dana finog krckavog ukusa, a drugog dana opet fini, a mekani. U oba slučaja su odličnog ukusa i tope se u ustima.


Prijatno!


понедељак, 02. фебруар 2015.

Čorba od fazana

Ja imam tu sreću da u kući imam lovce. E sad, nekad iz lova dodju sa ulovom, a nekad bez. Ustvari... više puta lovački ranac vrate prazan :P i sa neverovatnim lovačkim pričama kako su videli ove i one tragove :D.

Kod nas je svake jeseni, mislim da to beše u oktobru mesecu, otvoren lov na fazana i zeca. U zavisnosti od lovišta do lovišta, sezona lova na sitnu divljač traje samo 3 ili 4 vikenda. Moji lovci su prošle godine ulovili par fazana. Taman dovoljno da malo uživamo u ovoj ukusnoj organskoj čorbici.




Potrebno je:

Još je potrebno za zapršku:
  • 1 veća glavica crnog luka,
  • ulje,
  • 1-2 kašike integralnog brašna.


Fazana, povrće i začine stavite u ekspres lonac, a onda nalijte vodom da ogrezne. Zatvorite lonac i stavite ga na vatru. Od momenta kada pisak izadje i zapišti kuvajte 15 min. Nakon toga lonac sklonite sa vatre i sačekajte da se pisak na poklopcu spusti. Sigurnosnim dugmetom ispustite višak pare, kako bi mogli bezbedno da otvorite lonac.

Kada ste otvorili lonac, izvadite fazana i očistite meso od kostiju. Očišćeno meso usitnite i vratite u lonac. Vodite računa, kod bataka dok čistite kosti, jer fazan tu ima nekoliko sasvim tankih i oštrih koščica. Skoro da liče na malo jače riblje kosti.

Za vreme dok čekate da se pisak na poklopcu spusti na malo ulja upržite sitno seckanu glavicu crnog luka. Pred kraj dinstanja luka dodajte integralno brašno i pržite još malo sve zajedno. Uprženu zapršku ulijte u lonac i pustiti sve zajedno da vri još par minuta.

Dva jajeta umutite žicom sa mrvicom soli i tako umućena u tankom mlazu sipajte u lonac koji ste sklonili sa vatre. Dok sipate jaja, sve vreme energično mućkajte čorbu žicom.


NAPOMENA:


Čorbu možete da kuvate i u običnom loncu, samo što će vreme kuvanja (u odnosu na starost fazana) biti duže, a isto tako mešavinu za rusku salatu možete zameniti adekvatnom količinom svežeg povrća.



Prijatno!!!