понедељак, 27. јул 2015.

Čokokokos galete



Vreme je vrućina, rernu izbegavam u širokom luku :D  a ukućani ipak s' vremena na vreme potraže nešto "slatko". Ovo su ukusne krckave galete. Savršene iz više razloga. Prvo ukusne su, drugo savršene su uz šolju mleka ili čaja, a odlične su i samostalno. Od ove mere dobićete baš dosta galeta i mogu dugo da stoje. S obzirom da je vreme putovanja, fantastične su za poneti na put. Ove galete „obavezno putuju“ sa nama.  

Potrebno je:

250 gr masti
200 gr šećera
3 jaja
150ml mleka
kora od limuna
800 gr brašna
1 puna kašika kakaoa
100 gr kokosovog braša
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera



Penasto umutite mast, šećer, jaja i vanilin šećer. Dodajte mleko i nastavite mućenje da se sve lepo sjedini. Dodajte narendanu koru limuna, brašno u koje ste umešali kakao, prašak za pecivo i kokosovo brašno. Od svih sastojaka umesite mekano testo i podelite na četiri dela. Od svakog dela razvucite valjak dužine 40-tak cm i secite parčiće debljine 2 cm. Od dobijenih komadića testa, pravite kuglice i pecite na tosteru ili u aparatu za galete. 

Ja ih pečem uglavnom u tosteru, jer mi je duplo brže. Svaka tura na tosteru po 8 loptica, dok u običnom aparatu za galete koji ja imam, stanu samo četiri. 



Prijatno!


петак, 03. јул 2015.

Kolač sa ribizlama




Potrebno je:

Prvi deo:

  • 5 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
  • 250 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Drugi deo:
  • 350 gr ribizli

Treći deo:
  • 5 belanaca
  • 200 gr šećera
  • 5 kašičica cedevite sa ukusom limuna


Spremite tepsiju veličine 35x25. Podmažite uljem i pospite brašnom. 

Mikserom penasto umutite žumanca, šećer i vanilin šećer. Postepeno uz neprestano mućenje dodajte ulje, a zatim i mleko. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte u prethodno umućenu masu i sipajte u pripremljenu tepsiju. Muteći i dalje mikserom, ujednačite dobijenu masu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, tako da vam kora ostane do pola pečena. Izvadite tepsiju iz rerne i rasporedite ribizle po do pola pečenoj korici. Preko ribizli rasporedite čvrsto umućen šam od belanaca, šećera i cedevite. Vratite tepsiju u rernu i pecite dok belanca ne dobiju zlatnu boju. Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se skroz ohladi. 
Ohladjen kolač isecite na parčad i uživajte u slatko-kiselom dezertu.

Prijatno!


Napomena:

Kolač je fantastičan odmah prvog dana, ali mi se mnogo više dopada kada odstoji jedan dan. Više se prožmu ukusi i kolač je mnogo sočniji!