четвртак, 6. септембар 2012.

Peckana paprika







Ovo je već dugo zimnica broj jedan u mojoj kući. Napominjem samo da nije podjednako ukusna od crvene i narandžaste paprike. Narandžasta je daleko ukusnija. Ne znam kako se tačno zove ova vrsta paprike, ali izgledom podseća na "Somborku" izrazito je narandžaste boje i nije ljuta. Ova paprika je stvarno veoma ukusna! 










6 kg narandžastih paprika
1 šoljica (mala nekadašnja od crne kafe) eksencije
10 gr konzervansa,
1 vinobran,
300 gr šećera
150 gr soli.
biber
beli luk iseckan na listiće
1,5 do 2 kg šargarepe

Papriku lepo očistiti od semena i samo malo pecnuti na plotni. Staviti ih u kofu i pokriti platnenim stolnjkom. Kada se ohlade, napraviti presolac od: eksencije, konzervansa, vinobran, šećera i soli. To se sve izmeša i redja u neki dublji sud, red paprike pa preko paprike kašikom pospite malo fila. To tako ostaviti da odstoji 24h. Kad prodju 24h redjati u tegle red papirke red šargarepe na kolutove, malo seckanog belog luka na režnjeve i biber u zrnu. Sve lepo pritiskati dok se redja i naliti tečnošću koju je paprika otpustila. Tegle zatvoriti zatvaračima i odložiti u ostavu.


4 коментара:

Анониман је рекао...

Ispeckati papriku ,manje velicine. Za svaku teglu pripremati preliv posebno a on se sastoji od te male starinske soljice za kafu sirceta alkoholnog, malo otprazne soljice ulja,secera jedne kasike i soli jedne kasike, u prste,kako kaze moja majka, belog luka, isto persuna.To sipati u teglu od jednog litra,onda redjati male paprike malo ispeckane na sporetu i pritiskati kasikom da se dobro nalegnu.Tako redjati do vrha ,lepo pritiskajuci, dok tecnost ne prelije svu papriku,onda dobro zatvoriti hermeticki poklopcem okrenuti tegle naopako da stoje na poklopcu 3-4 dana,a onda ih smestiti normalno u ostavu.Ovako pripremljene paprike imacete do sledece jeseni kao da ste ih sada stavljali i to sve bez bilo kakvog konzervansa.Provereno vise godina.Pozdrav.

Začarana kuhinjica је рекао...

Interesantan recept. Recite mi molim Vas, da li papriku ocistite od semene i da li je redjate u tegle odmah vruce ili sacekate da se ohlade.

Ja takodje volim da izbegnem konzervanse ako je to ikako moguce. Hvala Vam na savetu kako to Vi radite :)

milica је рекао...

Od ovaj recept koliko tegle mogu da se napune?

Začarana kuhinjica је рекао...

Ja uglavnom spremam odjednom vecu kolicinu ;) Ovo na slici... koliko se secam bilo je 4-5 mere. Ukoliko se trudite da sto vise sabijete papriku, cini mi se da od jedne mere izadju dve tegle od po 2,5 kg i jedna od 720ml. Pozdrav :)