понедељак, 2. фебруар 2015.

Čorba od fazana

Ja imam tu sreću da u kući imam lovce. E sad, nekad iz lova dodju sa ulovom, a nekad bez. Ustvari... više puta lovački ranac vrate prazan :P i sa neverovatnim lovačkim pričama kako su videli ove i one tragove :D.

Kod nas je svake jeseni, mislim da to beše u oktobru mesecu, otvoren lov na fazana i zeca. U zavisnosti od lovišta do lovišta, sezona lova na sitnu divljač traje samo 3 ili 4 vikenda. Moji lovci su prošle godine ulovili par fazana. Taman dovoljno da malo uživamo u ovoj ukusnoj organskoj čorbici.




Potrebno je:

Još je potrebno za zapršku:
  • 1 veća glavica crnog luka,
  • ulje,
  • 1-2 kašike integralnog brašna.


Fazana, povrće i začine stavite u ekspres lonac, a onda nalijte vodom da ogrezne. Zatvorite lonac i stavite ga na vatru. Od momenta kada pisak izadje i zapišti kuvajte 15 min. Nakon toga lonac sklonite sa vatre i sačekajte da se pisak na poklopcu spusti. Sigurnosnim dugmetom ispustite višak pare, kako bi mogli bezbedno da otvorite lonac.

Kada ste otvorili lonac, izvadite fazana i očistite meso od kostiju. Očišćeno meso usitnite i vratite u lonac. Vodite računa, kod bataka dok čistite kosti, jer fazan tu ima nekoliko sasvim tankih i oštrih koščica. Skoro da liče na malo jače riblje kosti.

Za vreme dok čekate da se pisak na poklopcu spusti na malo ulja upržite sitno seckanu glavicu crnog luka. Pred kraj dinstanja luka dodajte integralno brašno i pržite još malo sve zajedno. Uprženu zapršku ulijte u lonac i pustiti sve zajedno da vri još par minuta.

Dva jajeta umutite žicom sa mrvicom soli i tako umućena u tankom mlazu sipajte u lonac koji ste sklonili sa vatre. Dok sipate jaja, sve vreme energično mućkajte čorbu žicom.


NAPOMENA:


Čorbu možete da kuvate i u običnom loncu, samo što će vreme kuvanja (u odnosu na starost fazana) biti duže, a isto tako mešavinu za rusku salatu možete zameniti adekvatnom količinom svežeg povrća.



Prijatno!!!



2 коментара:

Анониман је рекао...

Divno.Kod nas je sezona lova,pa sam i ja spremala batake fazan.Divan recept

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala Dzoli, drago mi je da ti se dopalo!
Odoh da vidim tvoj recept :)