Svi već znaju koliko je tikva tj. bundeva zdrava. Sezona tikvi je na izdisaju, ali dok je još ima predlažem da sasvim jednostavno napravite kašasti sok. Ima i onih koji bundevu ne vole. Njima možete podvaliti ovim sokom. Uz dodatak ekstrata kajsije, neće se osetiti niti jedan jedini trag tikve.
Potrebno je:
- 1kg očišćene bundeve
- 600gr šećera
- 3 limontusa
- 1 ekstrat kajsije
- voda
Očistite bundevu od kore i semena. Isecite je na kocke, stavite u lonac i nalijte vodom da ogrezne, Poklopite lonac i stavite na vatru da se skuva. Kada je bundeva skuvana, ne odlevajte vodu u kojoj se kuvala, već sve zajedno štapnim mikserom usitnite skuvanu bundevu toliko, da napravite jednoličnu kašu. Menzurom odmerite dobijenu tečnost. Ja sam dobila tačno 2 litra. Dodala sam 4 litra vode kako bi sveukupna tečnost bila 6 litara. Staviti sve u odgovarajući lonac i dodajte limontus i šećer. Sve zajedno stavite na vatru da proključa i vreo sok sipajte u vrele sterilisane flaše. Hermetički zatvorite flaše i uvijte ih sa par ćebadi kako bi se postepeno ohladile. Tako pripremljen sok, može vam dugo stajati i neće se pokvariti. Kada otvorite flašu soka, onda sok morate držati u frižideru da vam se ne bi pokvario,
Ukoliko ćete okupiti društvo i znate da ćete ga brzo popiti, nije potrebno ponovno kuvati sa šećerom i limontusom i pasterizovati ga, već samo dobro promešati dok se šećer i limontus ne otopi. Sipajte u flaše i čuvajte ih u frižideru do upotrebe.
Napomena:
Možete ekstrat od kajsije zameniti nekim drugim ekstratom, na primer od breskve, kruške, jagode...
Нема коментара:
Постави коментар