Nije me bilo neko vreme. Previše mi se obaveza sručilo "na glavu" u decembru. Sva sreća ode više i ta 2014. godina. Širom sam raširila ruke ovoj Novoj.
Zato da krenemo u 2015-tu sa jednim jednostavnim, sočnim, lepim i slatkim kolačem, pa da nam svima ova godina bude baš takva: jednostavna, sočna, lepa i slatka!
Potrebno je za testo:
Potrebno je za fil:
Zato da krenemo u 2015-tu sa jednim jednostavnim, sočnim, lepim i slatkim kolačem, pa da nam svima ova godina bude baš takva: jednostavna, sočna, lepa i slatka!
Potrebno je za testo:
- 4 žumanca
- 200 gr šećera
- 120 ml ulja
- 150 ml mleka
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr integralnog brašna
- 2 kafene kašičice kakaoa
- 1 vanilin šećer
Potrebno je za fil:
- 4 belanca
- prstohvat soli
- 200gr šećera
- 3 veće jabuke
- 100gr mlevenih oraha
- narendana kora od 1 narandže
I još je potrebno:
- 50gr milka čokolade
- 50gr suvog groždja
Umutite žumanca sa 200 gr šećera i jednim vanilinim šećerom. Zatim muteći dodati redom ostale sastojke: ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. U tepsiju veličine 20cm x 30cm stavite pek papir, a na papir sipajte umućenu masu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite 10-15 minuta.
Dok se testo peče, belanca, prstohvat soli i šećer umutite u čvrst sneg. U umućena belanca dodajte samlevene orahe, izrendane ocedjene jabuke i koricu narendane narandže. Lagano promešajte smesu špatulom i premažite preko napola pečenog testa. Vratite tepsiju u rernu i nastavite da pečete sve dok se gornji fil blago ne zarumeni.
Kolač izvadite iz rerne, prekrijte čistom krpom i ostavite da se skroz ohladi. Ohladjen kolač isecite na kockice. Ukrasite otopljenom čokoladom i suvim groždjem. Ja sam rastopila čokoladu, sipala je u najlon kesicu od zamrzivača. Vrh kesice sam isekla i po površini kolača pravila niti nalik na paukovu mrežu. Na svaku kockicu stavite po zrno suvog groždja.
Prijatno!
3 коментара:
Mmmm, ukusnoooo, kremasto, sočno. :)
Da, stvarno je sočan kolač, a sasvim jednostavan da se napravi.
Hvala :)
Постави коментар