Da se nadovežem na prethodni post. Koprivnjačom smo čistili krvne sudove, a sada malo majonezom da ih zamastimo hihihihi... Šta da se radi... živi smo ljudi :D
Koliko sa jedne strane brinemo o svom zdravlju, toliko sa druge strane i ne vodimo računa. Majonez... iskreno, veoma retko kupujem i ništa tu zdravo i dobro nema... ali... kako da Nova godina, Božić, Uskrs i krsna slava prodju bez ruske salate ili bez mimoze. I tako... računajući da to... godišnje jednom kvartalno konzumiranje majoneza i nije previše, tada pribegnem pravljenju domaćeg majoneza umesto da odem u prodavnicu i kupim gotov.
Potrebo vam je:
- 2 jaja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika limunovog soka (može i belo sirće umesto limunovog soka)
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica soli
- ulje (oko 1/2 litra)
Još je potrebno:
- tegla od 720ml
- štapni mikser
U suvu teglu stavite 2 cela jaja. Ukoliko ste u mogućnosti da nadjete "domaća organska" jaja, bilo bi idealno. Sa takvim jajima dobićete fantastičan žuti majonez. Dodajte zatim kašiku limunovog soka, kašiku senfa, kašiku šećera i kašičicu soli. Nakon toga, sve to nalijte uljem (otprilike dva prsta od vrha da ostane prazna tegla). Pogledajte sliku dole.
Zatim u teglu stavite štapni mikser do dna tegle. Uključite ga i laganim kratkim kružnim (gore-dole) pokretima vucite štapni mikser prema vrhu. Za tili čas, majonez će biti čvrsto umućen i spreman za dalju upotrebu.
Нема коментара:
Постави коментар