Ovo je varijacija na "vranjanski propeć". Kod nas ovu pitu zovu "prepeć" ali sve je to manje više slično.
Potrebno je za testo:
350-400 gr brašna
pola kocke kvasca
1 kašičica meda
1 kašičica soli
200 ml kisele vode
100 ml maslinovog ulja
Potrebno je za fil:
150 gr mlevenog mesa
1 glavica luka
100 gr pirinča
biber, so
2 jaja
3 kašike kisele pavlake
seme lana ili susama, kima, maka, origana...
Od sastojaka potrebnih za testo, umesite glatku mekanu jufku. Ostavite je da nadodje i premesite. Tako uradite dva puta. Ja se skoro uvek posluzim mojojm kućnom pomoćnicom mikrotalasnom pećnicom, u kojoj mi dizana testa nadjodju za par minuta i na taj način štedim vreme pripreme.
Za to vreme izdinstati na vrlo malo ulja glavicu luka, a onda dodati mleveno meso koje nastavite da pržite sa izdinstanim lukom. Kada je meso uprženo skloniti sa vatre i dodati so, biber i skuvani pirinač (takodje skuvan u mikrotalasnoj).
U tepsiju stavite papir za pečenje. Razvucite testo preko oboda tepsije. Fil rasporedite preko rastanjene kore. Umutite viljuškom jaja i kiselu pavlaku i odvojte na stranu jednu kašiku te smese. Pospite smesu preko rasporedjenog fila, a onda faltajući preklopite višak testa koji ste razvukli preko oboda tepsije. Sa onom ostavljenom jednom kašikom umućenog jajeta i kisele pavlake, predjite četkicom peko preklopljene kore. Pospite malo lanom i ostavite petnaestak minuta da nadodje, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Prijatno!
Napomena:
Fil možete menjati po želji. Takodje je savršena sa spanaćem, koprivama, pečurkama, prazilukom... šta god vam padne na pamet .
350-400 gr brašna
pola kocke kvasca
1 kašičica meda
1 kašičica soli
200 ml kisele vode
100 ml maslinovog ulja
Potrebno je za fil:
150 gr mlevenog mesa
1 glavica luka
100 gr pirinča
biber, so
2 jaja
3 kašike kisele pavlake
seme lana ili susama, kima, maka, origana...
Od sastojaka potrebnih za testo, umesite glatku mekanu jufku. Ostavite je da nadodje i premesite. Tako uradite dva puta. Ja se skoro uvek posluzim mojojm kućnom pomoćnicom mikrotalasnom pećnicom, u kojoj mi dizana testa nadjodju za par minuta i na taj način štedim vreme pripreme.
Za to vreme izdinstati na vrlo malo ulja glavicu luka, a onda dodati mleveno meso koje nastavite da pržite sa izdinstanim lukom. Kada je meso uprženo skloniti sa vatre i dodati so, biber i skuvani pirinač (takodje skuvan u mikrotalasnoj).
U tepsiju stavite papir za pečenje. Razvucite testo preko oboda tepsije. Fil rasporedite preko rastanjene kore. Umutite viljuškom jaja i kiselu pavlaku i odvojte na stranu jednu kašiku te smese. Pospite smesu preko rasporedjenog fila, a onda faltajući preklopite višak testa koji ste razvukli preko oboda tepsije. Sa onom ostavljenom jednom kašikom umućenog jajeta i kisele pavlake, predjite četkicom peko preklopljene kore. Pospite malo lanom i ostavite petnaestak minuta da nadodje, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Prijatno!
Napomena:
Fil možete menjati po želji. Takodje je savršena sa spanaćem, koprivama, pečurkama, prazilukom... šta god vam padne na pamet .
4 коментара:
Meni je baš žao što ga nisam pravila sad u kuVarijacijama. Odlično izgleda. ja bih onu varijantu samo sa sirom...
Drugarice, divno ti ovo izgleda. Moja svekrva ovo ekstra pravi, ali sa sirom :)
Hvala Miki,
I moja deca vise vole varijantu sa sirom :)
Hvala drugarice :*
Kod nas u principu sve varijante dobro prolaze, deca više vole sa sirom, Saši je sve jedno, a ja sam uvek pre za neku zelenu varijantu, ponajviše sa koprivama!
Pozdrav mila :*
Постави коментар