уторак, 24. септембар 2013.

Domaći bistri sok od jabuka

Bilo bi poželjno da imate domaće neprskane jabuke. Ukoliko kupujete na pijaci, poprskajte ih rastvorom sode bikarbone i sirceta, a onda isperite pod mlazom hladne vode. 



1 kg jabuka
200 gr - 400 gr šećera (u zavisnosti koliko su jabuke slatke)
1 1/2 limontus
6 litara vode

Jabuke oprati i narendati (mogu se i izmiksati u multipraktiku), dodati šećer, limontus i sve to naliti sa 6 litara vode. Ostaviti 24h da odstoji procediti i flaširati. Flaše držati u frižideru jer nema konzervansa.
Verujte mi na reč da je sok prvoklasan.

Veoma jednostavno za izradu, a i veoma pitko.

Prijatno!


15 коментара:

Tajana је рекао...

Ako mi veruješ, juče sam razmišljala kako bih volela da neko objavi sok od jabuka jer sam ga pila godinama u manastiru ali ne znam kako su ga pravile sestre. To je verovatno taj, ima onako ubedljiv i jak ukus jabuka, kad je hladan bude divan.
Hvala na receptu.
Nažalost, mi više nemamo jabuku ali valjda će neko od komšija da bude velikodušan, tako znam da nisu prskane :-).

Začarana kuhinjica је рекао...

Eh... da si mi blize imalo bi i za tebe i za mene :) Sok je zaista izvrstan i hiljadu puta bolji od ovih u tetrapaku koji su, jelte, "100% prirodni"...
Mi imamo 10-tak velikih starih stabala "starinskih" sorti, koje su prilicno otporne na razne "novokonponovane" biljne bolesti, tako da ih ne prskamo uopste. Puno radjaju, pola opadne, a ona druga polovina ode u pekmeze, kompote, sokove, a Bogami i rakiju...

Veliki pozdrav!

Tajana је рекао...

Tako ste srećni zbog toga! :-) Mi smo u staroj kući imali neograničene količine jabuka jer su ta stabla, kako kažeš, stara i otporna odolevala svemu. Uživajte! :-). <3

Začarana kuhinjica је рекао...

<3 <3 <3

Unknown је рекао...

ja samo odem kod coveka i iscedim sok iz jabuka bez secera presladak je i onda pasterizujem

Анониман је рекао...

zvuci ukusno :) a definitivno i zdravije od ovih varijanti gde se kuvaju jabuke

Kori је рекао...

Jednostavnan i zdrav sok, isprobacu ga obavezno. Pozdrav!

Анониман је рекао...

Sta je ovde zdravo sa ovolikim šećerom???

Začarana kuhinjica је рекао...

Poštovani Anonimni,

Potpuno ste u pravu, za nekog ovaj i njemu slični sokovi nisu zdravi jer sadrže samo od 30 do 60 gr šećera po litru soka, a taj šećer svakako može da se zameni medom.
Za nekog je zdravija koka-kola ili neki sok u tetrapaku koji se pravi bez trunke voća i sa velikom količinom zasladjivača.

Pozdrav!

velibor је рекао...

Svaki sok koji sadrzi i gram vestackog secera nije zdrav. Ako hocete zdrave sokove pravite ih hladnim cedjenjem. Pozdrav

Začarana kuhinjica је рекао...

Gospodine Velibore, tako je!
"Veštačke šećere" ne treba nikako koristiti, njih treba zaobilaziti u širokom luku.

Pozdrav!

Unknown је рекао...

bas je dobar sok ja sam ga napravijo i extra je samo sto treba duze ostati u frizideru

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala sto ste imali poverenja i isprobali sok. Drago mi je da Vam se dopao.

Анониман је рекао...

Da bi se sok odrzao, prokuhati ga i vreo sipati u vrele flaše..ili pasterizovati(sipati hladan sok u hladne flaše, zatvoriti.U šerpu staviti krpu i poredati flase, sipati vodu hladnu do vrha flasa i pustiti da prključa,i još 5-10 min.Izvaditi i pokriti da se sam ohladi.).Šećer staviti po želji..

Začarana kuhinjica је рекао...

Poštovani Anonimni,

Naravno, kada se pravi veća količina ovog soka, obavezan je neki vid konzerviranja jer bez toga ne može da se održi. Kao što ste i sami rekli, ili da se sipa vreli sok u vrele flaše, a onda uviti flaše nekom tkaninom kako bi se postepeno hladilo ili da se flaše sa sokom pasterizuju u loncu sa vodom. Ako imate dovoljno prostora u zamrzivaču, mozete napraveljeni sok sipati u plasične flaše i zamrznuti ga bez prethodnog kuvanja.

Srdačan pozdrav!