Ovo je recept moje prijateljice Violete iz Smedereva,
čiji sladoled jedemo već nekoliko godina koji je takodje fantastičan.
"Turski kolač" je sasvim jednostavan za izradu, ali je
rezultat više nego odličan. Dobićete veoma ukusne i lepe „zalivene“ kolačiće.
Draga moja Viki :* hvala ti na super receptu!!!
Za testo je potrebno:
- 150 ml ulja
- 150 gr šećera
- 2 jaja + 1 belance
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 450 gr brašna
- 1 kašičica cimeta ili morskog oraščeta
Još je potrebno:
- 1 žumance
- mrezge oraha (po potrebi )
Za preliv je potrebno:
- Pola limuna isečenog na kolutiće
- 2 čaša od jogurta šećera
- 3 čaše od jogurta vode
Priprema:
Prvo skuvajte preliv. Šećer, vodu i isečen limun stavite
da provri. Ostavite ga da vri 3-4 minuta i sklonite sa vatre da se prohladi.
Dok se preliv hladi, u posudu stavite šećer, 2 jaja i 1 belance. To penasto umutite mikserom. Dodajte ulje i nastavite da mutite mikserom masu. Dobićete smesu koja liči na majonez. Zatim dodajte cimet ili morsko orašče ili možete aromu prilagoditi svom ukusu. Ja ću sledeći put dodati karanfilić. Zatim dodajte prašak za pecivo i brašno. Brašno dodajte postepeno, jer u zavisnosti od veličine jaja, možda će vam trebati ili malo manje ili možda čak i neki gram više. Zamesiti glatko testo. Čim se testo zamesi, odmah pravite kuglice veličine manjeg oraha, svaku lopticu premažite onim jednim žumancem koje je preostalo i na kuglicu blago utisnite ¼ mrezge oraha. Pecite ih na 180 stepeni dok ne porumene.
Dok se preliv hladi, u posudu stavite šećer, 2 jaja i 1 belance. To penasto umutite mikserom. Dodajte ulje i nastavite da mutite mikserom masu. Dobićete smesu koja liči na majonez. Zatim dodajte cimet ili morsko orašče ili možete aromu prilagoditi svom ukusu. Ja ću sledeći put dodati karanfilić. Zatim dodajte prašak za pecivo i brašno. Brašno dodajte postepeno, jer u zavisnosti od veličine jaja, možda će vam trebati ili malo manje ili možda čak i neki gram više. Zamesiti glatko testo. Čim se testo zamesi, odmah pravite kuglice veličine manjeg oraha, svaku lopticu premažite onim jednim žumancem koje je preostalo i na kuglicu blago utisnite ¼ mrezge oraha. Pecite ih na 180 stepeni dok ne porumene.
Vruće kolačiće potapajte u preliv i redjajte na
poslužavnik. Ukoliko vam ostane preliva slobodno polako pospite po kolačićima.
Od ove količine dobićete 70-tak kolačića.
Prijatno!
2 коментара:
Divni su! Probaću obavezno,ovo je meni novo
Probaj, ako volite zalivene kolačiće, dopašće vam se sigurno. Javi kako su prošli :)
Pozdrav!
Постави коментар