Recept
sam dobila od moje zaove, tj. rodjene sestre mog muža koju zovemo Beba. Brzo se
spremaju. Nisu klasične krofne, više su kao keks. Tako da ko očekuje mekane,
vazdušate, šuplje... ustvari dobiće, tvrde, orusne ali ukusne krofnice.
Fenomenalne za doručak, večeru ili užinu, uz kafu, mleko ili čaj.
Potrebno je:
- 2 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika zejtina
- 16 kašika mleka (može da se stavi 10 kašika)
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kg brašna
- 1 kašičica cimeta ili
- limunova korica ili
- kokosovo brašno ili
- rum ili
- morsko orašče ili
- suvo groždje...
- šećer u prahu za posipanje
- 1 vanilin šećer
Penasto umutite belanac i šećer i vanilin šećer, zatim dodajte žumanca, ulje i nastavite da mutite mikserom. Dodajte mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umesite
glatko testo i razvijte koru debljine 1cm.
Čašom vadite krofne, a manjom čašom sredinu krofne. Pržiti u vrelom ulju
ili masti. Pržene stavljajte na papirni ubrus kako bi ubrus upio višak masnoće, a onda krofnice pospite prah šećerom i vanilin šećerom.
NAPOMENA:
Ovog
puta sam se poigrala sa testom i probala da od ove smese pravim i galete. Oduševljena sam rezultatom. Dobila
sam na ukus pravi petit beurre keks.
Savršen za grickanje uz šolju mleka.
Нема коментара:
Постави коментар