Nije baš sezona višanja, ali dolazi nam vreme posta, tako da... možda nekom dobro dodje ideja, šta spremiti kada "padne" šećer ;)
Potrebno je:
Potrebno je:
- 5 šoljica brašna
- 5 šoljica šećera
- 4 šoljice griza
- 2 šoljice ulja
- 3 šoljice pšeničnih klica
- 3 šoljice kisele vode
- 2 šoljice piva (može obična voda)
- 3 kašike džema od šipka
- 1/2 narendane smrznute pomorandže
- 1 prašak za pecivo
Još je potrebno:
- oko 300 - 400 gr višanja (mogu da se koriste i zamrznute)
- 1 vanilin šećer.
Sve sastojke osim višanja stavite u vanglicu. Zatim uključite mikser i miksajte sve zajedno najvećom brzinom kako bi se sve lepo sjedinilo.
U tepsiju veličine 32cm x 36cm stavite pek papir i sipajte smesu. Preko smese poredjajte višnje i pecite na 200 stepeni. Čačkalicom preverite da li je pečeno. Ako vam je čačkalica suva kada je izvučete iz kolača, znači da je gotov. Pečen kolač ostavite da se ohladi, pospite vanilin šećerom i secite na parčiće.
Prijatno!
Napomena:
Šoljica kojom sam merila sastojke koji su potrebni za ovaj kolač je ona mala šoljica kojom se nekada pila crna turska kafa. Zapremina te šoljice je 50 ml.
Нема коментара:
Постави коментар