уторак, 04. новембар 2014.

Bele kikiriki štanglice



Potrebno je za kore:

  • 250 gr margarina
  • 4 žumanca
  • 50 ml mleka
  • kvasac
  • 300 gr brašna

Potrebno je za fil:

  • 4 belanca
  • 200 gr šećera
  • 250 gr mlevenog kikirikija
Potrebno je za posipanje:
  • šećer u prahu 
  • vanilin šećer


Penasto umutite margarin i žumanca, pa u to umešajte prethodno rastopljen kvasac u mleku. Sve to zajedno zamesite sa brašnom. Dobijeno testo podelite na tri dela.

Ostavite testo da malo nadodje dok spremate fil.

Fil ćete pripremiti tako što ćete belanca i šećer umutiti u gust šaum, a onda lagano kašikom umešati mleveni kikiriki. Fil podelite na dva dela.

Kada ste pripremili fil, tada razvucite prvu koru veličine 35cm x 25cm i stavite u pleh na pek papir. Preko kore premažite prvu polovinu fila. Tada razvucite drugu koru i pažljivo prebacite preko fila od belanaca i kikirikija. Ponovo premažite fil koji vam je ostao i na kraju stavite razvučenu treću koru. Svaki put kada stavite razvučenu koru, blago je pritisnite rukama kako bi se prilepila za fil.

Tako pripremljen kolač ostavite da stoji sat vremena, a zatim pecite na 200 stepeni, da porumeni.
Pečen kolač ostavite da se ohladi i onda isecite na štanglice.

Isečene štanglice pospite prah šećerom u koji ste prethodno umešali vanilin šećer.


Prijatno!


NAPOMENA:




  • Testo ćete najlakše zamesiti ako ga mesite u "hiruškim rukavicama". Tada se manje lepi za prste. 
  • Koru ćete najlakše razvući tako što ćete testo staviti izmedju dva lista pek papira, a onda preko gornjeg pek papira valjati oklagijom. Kada razvučete koru, odlepite gornji pek papir, a koru prenesite do tepsije zajedno sa donjim pek papirom. Tada vam se razvučena kora neće pokidati i tako ćete je najlakše preneti.




6 коментара:

Nale је рекао...

Fini, domaći kolač:)

Začarana kuhinjica је рекао...

Zaista jeste :)

Minja је рекао...

Joj, što su ti lepe štanglice :)

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala, mila :*
Starinski kolači ;) Nešto sam se uželela takvih...

slatka radionica је рекао...

Divne su, baš si me zaintrigirala sa pripremom. Moraću da probam uskoro :-)

Začarana kuhinjica је рекао...

Ivana :* drago mi je da ti se dopada :)
Ako isprobaš, javi kako je prošlo kod degustatora ;)