Potrebno je za kore:
- 250 gr margarina
- 4 žumanca
- 50 ml mleka
- kvasac
- 300 gr brašna
Potrebno je za fil:
- 4 belanca
- 200 gr šećera
- 250 gr mlevenog kikirikija
Potrebno je za posipanje:
- šećer u prahu
- vanilin šećer
Penasto umutite margarin i žumanca, pa u to umešajte prethodno rastopljen kvasac u mleku. Sve to zajedno zamesite sa brašnom. Dobijeno testo podelite na tri dela.
Ostavite testo da malo nadodje dok spremate fil.
Fil ćete pripremiti tako što ćete belanca i šećer umutiti u gust šaum, a onda lagano kašikom umešati mleveni kikiriki. Fil podelite na dva dela.
Kada ste pripremili fil, tada razvucite prvu koru veličine 35cm x 25cm i stavite u pleh na pek papir. Preko kore premažite prvu polovinu fila. Tada razvucite drugu koru i pažljivo prebacite preko fila od belanaca i kikirikija. Ponovo premažite fil koji vam je ostao i na kraju stavite razvučenu treću koru. Svaki put kada stavite razvučenu koru, blago je pritisnite rukama kako bi se prilepila za fil.
Tako pripremljen kolač ostavite da stoji sat vremena, a zatim pecite na 200 stepeni, da porumeni.
Pečen kolač ostavite da se ohladi i onda isecite na štanglice.
Isečene štanglice pospite prah šećerom u koji ste prethodno umešali vanilin šećer.
Prijatno!
NAPOMENA:
- Testo ćete najlakše zamesiti ako ga mesite u "hiruškim rukavicama". Tada se manje lepi za prste.
- Koru ćete najlakše razvući tako što ćete testo staviti izmedju dva lista pek papira, a onda preko gornjeg pek papira valjati oklagijom. Kada razvučete koru, odlepite gornji pek papir, a koru prenesite do tepsije zajedno sa donjim pek papirom. Tada vam se razvučena kora neće pokidati i tako ćete je najlakše preneti.
6 коментара:
Fini, domaći kolač:)
Zaista jeste :)
Joj, što su ti lepe štanglice :)
Hvala, mila :*
Starinski kolači ;) Nešto sam se uželela takvih...
Divne su, baš si me zaintrigirala sa pripremom. Moraću da probam uskoro :-)
Ivana :* drago mi je da ti se dopada :)
Ako isprobaš, javi kako je prošlo kod degustatora ;)
Постави коментар