Potrebno je:
Prvi deo:
- 5 žumanaca
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml jogurta
- 100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
- 250 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Drugi deo:
- 350 gr ribizli
Treći deo:
- 5 belanaca
- 200 gr šećera
- 5 kašičica cedevite sa ukusom limuna
Spremite tepsiju veličine 35x25. Podmažite uljem i pospite brašnom.
Mikserom penasto umutite žumanca, šećer i vanilin šećer. Postepeno uz neprestano mućenje dodajte ulje, a zatim i mleko. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte u prethodno umućenu masu i sipajte u pripremljenu tepsiju. Muteći i dalje mikserom, ujednačite dobijenu masu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, tako da vam kora ostane do pola pečena. Izvadite tepsiju iz rerne i rasporedite ribizle po do pola pečenoj korici. Preko ribizli rasporedite čvrsto umućen šam od belanaca, šećera i cedevite. Vratite tepsiju u rernu i pecite dok belanca ne dobiju zlatnu boju. Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se skroz ohladi.
Ohladjen kolač isecite na parčad i uživajte u slatko-kiselom dezertu.
Prijatno!
Napomena:
Kolač je fantastičan odmah prvog dana, ali mi se mnogo više dopada kada odstoji jedan dan. Više se prožmu ukusi i kolač je mnogo sočniji!
Нема коментара:
Постави коментар