петак, 3. јул 2015.

Kolač sa ribizlama




Potrebno je:

Prvi deo:

  • 5 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
  • 250 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Drugi deo:
  • 350 gr ribizli

Treći deo:
  • 5 belanaca
  • 200 gr šećera
  • 5 kašičica cedevite sa ukusom limuna


Spremite tepsiju veličine 35x25. Podmažite uljem i pospite brašnom. 

Mikserom penasto umutite žumanca, šećer i vanilin šećer. Postepeno uz neprestano mućenje dodajte ulje, a zatim i mleko. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte u prethodno umućenu masu i sipajte u pripremljenu tepsiju. Muteći i dalje mikserom, ujednačite dobijenu masu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, tako da vam kora ostane do pola pečena. Izvadite tepsiju iz rerne i rasporedite ribizle po do pola pečenoj korici. Preko ribizli rasporedite čvrsto umućen šam od belanaca, šećera i cedevite. Vratite tepsiju u rernu i pecite dok belanca ne dobiju zlatnu boju. Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se skroz ohladi. 
Ohladjen kolač isecite na parčad i uživajte u slatko-kiselom dezertu.

Prijatno!


Napomena:

Kolač je fantastičan odmah prvog dana, ali mi se mnogo više dopada kada odstoji jedan dan. Više se prožmu ukusi i kolač je mnogo sočniji!


Нема коментара: