Potrebno je za testo:
- 200 gr seckanih oraha
- 300 gr brašna
- 3 kašike kakaoa
- 350 gr šećera
- prstohvat soli
- 2 kesice vanilin šećera
- prašak za pecivo
- 450 ml crnog vina
Još je potrebno:
za premazivanje:
- 1/2 tegle dzema od šipka
za preliv:
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike šećera
- vrela voda
U posudi pomešati sve suve sastojke potrebne za testo. Dodajte vino i pomešajte kako bi dobili glatku masu. Tepsiju prečnika 25 cm premažite uljem i pospite brašnom. Izručite umućeno testo u podmazanu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni. Proverite čačkalicom da li je kora pečena tako što ćete zabosti čačkalicu u sredinu tepsije, a ako je suva kada je izvučete, znači da je kora pečena.
Izvadite koru iz tepsije i ostavite je da se ohladi. Ohladjenu koru presecite na pola. Uzmite 2/3 dzema od šipka i premažite polovinu kore. Poklopite drugom polovinom i odozgo stavite preostalu 1/3 dzema.
Zatim pripemite preliv od kakaoa. U posudu pomešajte kakao prah i šećer. Lagano dodajte vrelu vodu toliko da dobijete gustinu rastopljene čokolade. Premažite dobijeni preliv preko džemom premazane torte i ostavite tortu par sati. Nakon toga secite na parčad i uživajte.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар