Dugo me nije bilo da se oglasim. Malo se čovek zasiti svega... Stegne ga posao, život, obaveze... Mislim da je svakom čoveku potrebno da se u nekom momentu zaustavi, razmisli, skupi snagu, udahne punim plućima i nastavi dalje hrabrije, snažnije sa više volje i ljubavi.
U tom momentu razmisli šta voli, šta ne voli...
Ja ne volim zimu, ne volim sneg, ne volim da se trontam garderobom, ne volim da mi prsti na nogama i rukama promrzlo bride, ne volim neraščićene od snega ulice, ne volim kada promrzla udjem u toplu prostoriju, a naočare zamagle istog momenta, ne volim zimske račune za gas i struju, ne volim kada čist, opran veš prostrem na žicu, a on se "umiriše" na čadj iz komšijskih dimnjaka, ne volim......... mogla bih ja tako do prekosutra da redjam zašto ne volim zimu....
I onda... nagli preokret...
Život piše romane :D
Jabučko Ravnište, 1470 m nadmorske visine
Ljubav na prvi pogled...
Zima, Stara Planina i ja... da li je moguće to uopšte?
Moguće je!!!
Javno poričem sve što sam ranije govorila i mislila o zimi kao godišnjem dobu...
Mislim da nema dovoljno reči koje bi opisale tu nežnu belinu koja opasuje gorštaka starog imena Balkan. Stara Planina izgleda kao "jagnje u vučijoj koži".
Babin Zub na 1550 m nadmorske visine.
Asocijacija na ovu belu planinsku lepoticu su Rafaelo kiflice.
Izgledaju snažno, a ujedno su nežnog i mirisnog ukusa.
Dakle....
RAFAELO KIFLICE
Za testo
je potrebno:
- 250g margarina
- čaša jogurta
- 1 čaša šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 600g brasna
- 50g kokosa
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za fil je
potrebno:
Za posipanje je potrebno:
- Do 150 gr šećera u prahu
- 3 vanilin šećera
- Prvo skuvajte fil:
- Stavite da provri 500 ml mleka i 6 kašika šećera. U provrelo mleko dodajte dva pudinga od vanile koja ste razmutili sa 100 ml mleka. U skuvan vreo puding dodati 100 gr kokosa i dobro sjeditini. Ostviti da se fil ohladi.
- Penasto umutiti margarin sa čašom šećera u prahu. Uz neprekidno mućenje dodajte 1 jaje, čašu jogurta, 600 gr brašna, prašak za pecivo i 50 gr kokosovog brašna. Testo treba da bude mekano, ali ne sme da se lepi za ruke. Najbolje je da se brašno dodaje postepeno jer od vrste brašna zavisi koliko brašna treba. Neka brašna upijaju manje, a neka više tečnosti. Podeliti testo na 3 dela. Radnu površinu pospite brašnom i oklagijom rastanjite testo debljine do 3 mm. Rastanjeno testo podelite na 16 delova.
- Fil sa kokosom takodje podelite na 3 dela i svaki od dobijenih delova podelite na 16 valjaka. To je odprilike veličine manjeg oraha. Fil stavite na širi deo isečenog parčeta i uvijte u kiflicu. Krajeve nije potrebno savijati oko fila jer fil ne curi prilikom pečenja.
- Kiflice redjati u pleh koji ste oblozili pek papirom. Peci na 180 stepeni, ili u zavisnosti od vaše rerne, jer pečene kiflice treba blago da se zarumene. Trudite se da ostanu što belje.
- U činiju promešajte šećer u prahu i vanilin šećer. Vruće pečene kiflice uvaljajte u šećer u prahu i naredjajte u činiju.
Ostavite ih da se ohlade i uživajte u mirisu i ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар