Često je spremam kući, ali nije ni upola tako ukusna i mirsina
kao kad je spremim kad odemo na selo. Uticaj raspevanih ptica, jutarnja pesma
petlova, miris tek pokošene trave, pucketanje vatre koja se čuje iz naloženog
šporeta „garavka“ dok se na njemu kuva čaj od majčine dušice... eee... tek je onda to prava „kisela pita“...
Za testo je potrebno:
600 gr brašna,
parče kvasca,
1 kašičica meda,
1 kašičica sirceta,
1 kašičica soli (ko voli slanije može malo više),
puna kašika masti (ili ½ čaše od jogurta ulja kad je posno),
oko 400 ml mleka (ili vode kad je posno).
I fil:
parče kvasca,
1 kašičica meda,
1 kašičica sirceta,
1 kašičica soli (ko voli slanije može malo više),
puna kašika masti (ili ½ čaše od jogurta ulja kad je posno),
oko 400 ml mleka (ili vode kad je posno).
I fil:
izmrvljena velija sira i 2 jajeta
II fil (posna varijanta):
1 tunjevina, 2-3 kasike ajvara, origano po ukusu
Priprema:
·
Zamesiti mekano testo i ostaviti da naraste.
·
Premesiti jednom.
·
Praviti loptice veličine kajsije (možete praviti
i veće ako želite, ja sam ovog puta žurila pa sam pravila veće parčiće)
·
Rastanjiti i u sredinu stavljati fil.
·
Skupiti kao ružicu i redjati u nauljenu tepsiju.
Ostaviti da naraste. Peći na 220 stepeni.Prijatno!
Ovo su slike pripreme od ranije.Fil je bio posna varijanta sa tunjevinom.
1. Pripremljen fil
2. Priprema ružica
3. Redjanje ružica u tepciju
4. Pripremljena pita spremna za pečenje
5. Ispečena pita
6. „Garavko“ neophodan za misiju pečenja pite ;)
10 коментара:
Predivno izgleda, mora da je prefino! pa još ovako s kobasicama mmmmm :)
Hvala na komentaru :)
Zaista je dobro, ali pored sremuša i ove kobasice falilo je samo domaće kiselo mleko. Tu ću grešku ispraviti sledećeg puta ;)
Nikad cula za kiselu pitu, ali moram reci da izgleda privlacno!
Ja sam za pitu cula pre pet godina, kada smo kupili jedno staro domacinstvo u Krivom Viru. To je krivovirski specijalitet. Od tada je na stalnom meniju uvek kada smo tamo za vikend.
Joj što je ovo dobro... Volim, volim! :)
Drago mi je da ti se dopada :)
Ovo je apsolutno savršeno!!
Hvala! :)
Isprobano i stalni gost naše trpeze :-)
Ivana :* hvala na poverenju i drago mi je da vam se dopala ova pita!
Veliki pozdrav!!!
Постави коментар