среда, 17. април 2013.

Pesto od sremuša - posni

Sremuš (Allium ursinum) to je jedna Bogom dana biljka. Uvek mi je žao jer relativno kratko traje period kada može da se bere i koristi u svežem stanju. 

Zahvaljujem mojoj prijateljici Branki, koja mi je dala ideju kako da produžim vek ovoj biljci, nastao je ovaj pesto. 




300 gr listova sremuša
200 ml maslinovog ulja
100 gr oraha
soli i bibera po ukusu

Oprati sremuš i dobro ga osušiti. Ako ste u mogućnosti kao što sam ja bila, da ovu fantastičnu biljku berete u neukroćenoj divljini u podnožju Rtnja, možete slobodno pranje i izbeći. Iseckajte listove sremuša na sitnije komade. Dodajte maslinovo ulje i štapnim mikserom za majonez fino ga ispasirajte. Dodajte orahe koje ste prethodno u super-secku usitnili. Sve zajedno izmešajte, posolite i pobiberite po ukusu. 

Dobijeni pesto sipajte u teglu i stavite u frižider.

Prijatno!






Нема коментара: