среда, 6. фебруар 2013.

Majini keksići

Kada sam procitala recept kod Maje, jedva sam cekala da isprobam ove keksiće. Već sam ih spremala 3-4 puta u izvornom obliku, ali sam i eksperimentisala malo. Umesto kikirikija, probala sam, kakvi su i sa orasima. I jedna i druga varijanta je fantastična. 
Kod ovih keksića, osim što su fantastičnog ukusa, dobra je i činjenica da mogu da ih jedu osobe alergične na gluten, jer ne sadrže brašno. 


Majini keksići sa kikirikijem





Za Majine keksiće sa kikirikijem potrebno je:


250 gr sitno samlevenog pečenog neslanog kikirikija
220 gr šećera
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone

Sve suve sastojke pomeštai i onda dodati jaje. Sve zajedno umesiti u jednu jufku koju ćete podeliti na dva dela. Od svakog dela napravite "glisticu" prečnika 2,5cm - 3cm, a onda isecite na parčiće debljine 1cm.  Tako dobijene kolačiće redjajte u pleh na kome ste stavili pek papir. Pecite kolačiće na 220 stepeni oko 20-tak minuta. Nemojte da vas prevari mekanost kolačića i da pomislite da su nepečeni. Čim se ohlade stegnuće se. 
Ja sam jednu polovinu keksića prelila čokoladom, ali apsolutno nema potrebe. Čokolada uopšte ne dolazi do izražaja jer kikiriki apsolutno preovladjuje. 

Kada se ohlade spakujte ih u neku kutiju, kako bi sačuvali hrskavost keksića.  



Majini keksići sa orasima




Za Majine keksiće sa orasima potrebno je:


250 gr mlevenih oraha
220 gr šećera
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
rendana kora jedne narandže
nekoliko kapi ekstrata ruma

Pomešati mlevene orahe, šećer, sodu bikarbonu, rendanu koru od narandže i nekoliko kapi ekstrata ruma. Onda sve to zamesiti sa jednim jajetom. Ponovite radnju kao i za keksiće sa kikirikijem. 
Dobijeno testo podelite na dva dela i od svakog dela uvaljajte "glistu" prečnika 2,5cm - 3cm, a onda isecite na parčiće debljine 1cm.  Naredjajte isečene parčiće na pek papir i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni nekih 20 minuta. Kada se ohlade spakujte ih u neku kutiju, kako bi sacuvali hrskavost. 

Prijatno!!!




Na Majinom blogu, možete pogledati slikovit pirkaz izrade ovih keksića. 


2 коментара:

slatka radionica је рекао...

Savršeno izgledaju, prosto je neverovatno da nema brašna.

Začarana kuhinjica је рекао...

I meni je bilo neverovatno, ali zaista su fantasticni!!!