Ovaj recept mi je odavno dala moja koleginica Bilja. Medenjaci su predivni, mirisni, medeni... pravi medenjaci. Od kad imam ovaj recept, vise ne tragam za nekim novim i boljim, jer jednostavno ne mogu da verujem da bolji recept postoji.
1 belance
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera
Malo vode
Prvo penasto umutiti 3 belanca i 100 gr šećera. Zatim dodati 4 žumanca i nastaviti mućenje. Dodati med i ulje i još malo mutiti kako bi penasto sjedinili sve sastojke. U umućenu smesu dodati brašno, sodu bb i karanfilić. Od svih sastojaka zamesiti mekano testo.
Jufku podelite na tri dela i od svakog dela napravite valjak prečnika 2,5cm i iseckajte parčiće debljine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice i redjajte ih na pek papir koji ste stavili na pleh. Medenjake peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
3 jaja + 1 žumance
100 gr šećera
2 kašike ulja
4 pune kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog karanfilića
100 gr šećera
2 kašike ulja
4 pune kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog karanfilića
700-750 gr brašna (količina brašna zavisi od toga koliko ste
punili kašike sa medom i kolika su vam jaja)
Glazura:
Glazura:
1 belance
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera
Malo vode
Prvo penasto umutiti 3 belanca i 100 gr šećera. Zatim dodati 4 žumanca i nastaviti mućenje. Dodati med i ulje i još malo mutiti kako bi penasto sjedinili sve sastojke. U umućenu smesu dodati brašno, sodu bb i karanfilić. Od svih sastojaka zamesiti mekano testo.
Jufku podelite na tri dela i od svakog dela napravite valjak prečnika 2,5cm i iseckajte parčiće debljine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice i redjajte ih na pek papir koji ste stavili na pleh. Medenjake peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Ispečene medenjake stavite na rešetku da se ohlade.
Dok se kolačići hlade pripremite glazuru.
Savite 100 gr šećera sa malo vode da se ušpinuje. Dok se
šećer špinuje, umutite jedan belanac sa 100 gr prah šećera, a onda u to dodajte
u tankom mlazu ušponovan šećer.
Sve kolačiće stavite u dublji sud i preko njih sipajte
umućenu glazuru od balanca. Lagano špatulom izmešajte sve kolačiće kako bi
glazura obavila sve medenjake.
Na pleh stavite alufoliju i na nju naredjajte glazirane
medenjake. Vratite ih u toplu rerunu na 50 stepeni da se glazura osuši.
Medenjake čuvati u kutiji ili pod zvonom.
Prijatno!
6 коментара:
Super su mi ovi medenjaci, izgledaju kao oni koje nekada znam kupiti, a okusom su sigurno puno bolji, domaće je ipak domaće !
Da, u pravu si. I izgledom i ukusom podsecaju na kupovne, ali su mnogo ukusniji.
Jao kako su ti lijepi! Odličan recept popraćen slikovnim prikazima, savršeno!
Drago mi je da ti se dopada :)
Samo da znaš prekopirala sam recept i prvom prilikom ih pravim !
Ivana :* jedva cekam utiske, javi obavezno kako se dopalo klincima!
Постави коментар