750 gr krompira (neoljuštenog)
50 gr margarina
90 gr oštrog pšeničog bršna T-400
160 gr mekog pšeničnog brašna T-500
1/2 kašičice soli
narendana kora od jedne narandže
pekmez od šljiva
cimet
300 gr prezli
3-4 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
Očistiti krompir i staviti ga da se skuva sa 1/2 kašičice soli. Kada je skuvan, ocediti ga od vode i presom za pire ga izgnječiti. U vruće dodati margarin, rendanu koru od jedne narandže i kašikom fino sjediniti i umutiti. Dobijeni pire ostaviti da se prohladi. Kada se malo prohladilo dodati brašno i umesitit testo. Dobijenu jufku staviti na dobro pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom rastanjiti koru debljine 1 cm. Iseći na kockice 8cm x 8cm. Na svaki kvadrag kašičicom staviti pekmez od šljiva i pospite sa malo cimeta. Zatim fino spojiti krajeve kako ne bi curio džem i formirati lopticu.
Dok tako formirate knedle, stavite dublju šerpicu sa vodom da provri. Kada ste formirali sve knedle, spustite ih lagano kašikom u ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu, ostavite ih da vre još 5-6 minuta, a onda ih vadite i odmah valjajte u prezle koje ste propržili na malo ulja.
Uvaljane knedle u prezle naredjajte na tanjir i pospite šećerom u prahu koji ste prethodno pomešali sa vanilin šećerom.
Od ove mere dobićete dvadesetak knedli.
Napomena: Ja često uduplim meru i pripremljene nekuvane knedle naredjam na plastični poslužavnik i zamrznem. Dobro dodju kada imate iznenadne goste. Dok gosti popiju kafu vama su knedle već skuvane ;)
Prijatno!
4 коментара:
Volim knedle od sljiva i kad su posne i kad nisu... :)
Mnogo ih volim...samo sto su pomalo zloceste za liniju. Tvoje divno izgledaju!
I ja ne prvim pitanje ;) podjednako su mi drage i posne i mrsne :)
Hvala Jasna, da znaš da su prave zloće, ali sve jedno mi ih volimo :)
Постави коментар