Ovi kolačići su mekani, nežni i vazdušasti kao oblaci, pa otuda i naziv oblačići!
Potrebno je:
4 jaja
250 gr šećera
250 gr oraha
5 kašike brašna
prstohvat soli
2 kašika griza
1 vanilin šećer
Za fil je potrebno:
1 1/2 čaša kisele pavlake
200 gr čokolade
Belanac odvojite od žumanaca, dodajte prstohvat soli, penasto umutiti sa šećerom i vanilom. Mutiti dok se sav šećer ne otopi. U činiju pomešajte mlevene orahe, brašno i griz, a onda sve to lagano umešati u umućen sneg od belanaca. Kada se to dobro sjedini, na pleh od rerne stavite pek papir i kašičicom redjajte oblačiće.
Kolačiće peći na 200 stepeni nekih 10-tak minuta vodeći računa da ne potamne.
Kada su pečeni ostaviti ih da se prohlade, a onda ih pomoću oštrog noža lagano odvojite od papira.
Ispečene kolačiće filujte filom i spajajte po dve polulopte.
Fil ćete napraviti takošto ćete na pari otopiti čokoladu, a onda u otopljenu čokoladu umešajte kiselu pavlaku.
Od ove mere dobijate od 35 do 40 oblačića u zavisnosti od veličine.
Prijatno!
Napomena:
Taze ispečeni kolačići su tvrdi, ali kada se nafiluju, vrlo brzo se opuste i budu fini i mekani!
4 коментара:
Ovo je divno, mogu odmah da kažem!! :) Moja mama pravi nešto vrlo, vrlo slično, al mislim da se u njenoj interpretaciji zovu Padobranci :)
Baš su krasni! Svidja mi se recept, gdje su orasi i čokolada eto i mene :))
Hvala, drago mi je da Vam se svidjaju :)
Hvala na komentaru, drago mi je da su Vam se dopali :)
Da, izgledom lice na padobrance, ali padobranci ukusom malo vise podsećaju na orasnice, dok su ovi kolačići daleko mekaniji.
Постави коментар