уторак, 18. јун 2013.

Slatko od ružinih latica



Vrhom pun duboki tanjir ružinih latica
1 kg šećera
700 ml vode
1 ravna kašičica limontusa

Potrebne su vam latice majske roze ruže. Njen miris je jakog inteziteta.

U široku šerpu staviti vodu da provri. Kada provri, dodajte latice ruže. Ostavite da vri 10-tak minuta. Onda dodajte žećer. Kada slatko provri sa šećerom dodajte kašičicu limontusa. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. S`vremena na vreme izvadite po 1-2 kašike softa na tacnicu, ohladite i na taj način proverite gustinu slatka. Kada ste ukuvali slatko, preko šerpe povežite dobro nakvašenu čistu krpu. Ostavite ga tako da se potpuno ohladi. Kada se slatko ohladilo, sipajte ga u čiste tegle i povežite celofanom ili plastičnim zatvaračem.

Uživajte u ukusu i mirisu!





4 коментара:

Jovanka Baštovanka је рекао...

o uau, super izgleda! mada ja nesto nisam ljubitelj tog mirisa u hrani.. probala sam zimus neke iranske specijalitete sa ruzinom vodicom i nije to za mene, hehe

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala na komentaru :) Svim ukucanima se dopalo. Ja do sada nisam imala priliku da probam ovo slatko. Spremila sam ga, a nisam imala predstavu kako to ustvari treba da izgleda. Iskreno, ocekivala sam intezivniji ukus, a i miris.

Tajana је рекао...

Imali smo majsku ružu u starom dvorištu ali je bila mala i krhka. I nisam nikada probala ovo slatko, a uvek mi je tako romantično zvučalo. A ima sada da se kupi, u Maksiju, među onim grčkim proizvodima, ali ako je ukusno kao slatko od trešanja koje nude, onda bolje da sačekam da ga sama spremim :-P

Začarana kuhinjica је рекао...

Pravo kažeš, i meni je uvek zvučalo "romantično" zato se nisam ni smirila dok ga nisam napravila ;)