уторак, 18. јун 2013.

Slatko od ružinih latica



Vrhom pun duboki tanjir ružinih latica
1 kg šećera
700 ml vode
1 ravna kašičica limontusa

Potrebne su vam latice majske roze ruže. Njen miris je jakog inteziteta.

U široku šerpu staviti vodu da provri. Kada provri, dodajte latice ruže. Ostavite da vri 10-tak minuta. Onda dodajte žećer. Kada slatko provri sa šećerom dodajte kašičicu limontusa. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. S`vremena na vreme izvadite po 1-2 kašike softa na tacnicu, ohladite i na taj način proverite gustinu slatka. Kada ste ukuvali slatko, preko šerpe povežite dobro nakvašenu čistu krpu. Ostavite ga tako da se potpuno ohladi. Kada se slatko ohladilo, sipajte ga u čiste tegle i povežite celofanom ili plastičnim zatvaračem.

Uživajte u ukusu i mirisu!





6 коментара:

Jovanka Baštovanka је рекао...

o uau, super izgleda! mada ja nesto nisam ljubitelj tog mirisa u hrani.. probala sam zimus neke iranske specijalitete sa ruzinom vodicom i nije to za mene, hehe

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala na komentaru :) Svim ukucanima se dopalo. Ja do sada nisam imala priliku da probam ovo slatko. Spremila sam ga, a nisam imala predstavu kako to ustvari treba da izgleda. Iskreno, ocekivala sam intezivniji ukus, a i miris.

Tajana је рекао...

Imali smo majsku ružu u starom dvorištu ali je bila mala i krhka. I nisam nikada probala ovo slatko, a uvek mi je tako romantično zvučalo. A ima sada da se kupi, u Maksiju, među onim grčkim proizvodima, ali ako je ukusno kao slatko od trešanja koje nude, onda bolje da sačekam da ga sama spremim :-P

Začarana kuhinjica је рекао...

Pravo kažeš, i meni je uvek zvučalo "romantično" zato se nisam ni smirila dok ga nisam napravila ;)

Анониман је рекао...

Cao! Veliki sam ljubitelj marmelada,posebno cvetnih. Ako dodas jestivu ruzinu vodicu imace pojacan cvetni miris.Kasicica,dve limunovog soka dace svezinu. Ja volim da mesam voce i cvece. Sa ruzama sam mesala jagode ili tresnje. Uz dodatak ruzine vodice, licno volim malo secera, dobijam delikatan vocno-cvetni ukus.Takodje sam eksperimentisala sa jasminom,nevenom,zovom,lavandom,karanfilom,hibiskusom....uvek sa neprskanim,jestivim cvecem i vocem koje pasuje ukusu cveta. Samo nastavi sa probama,kuhinja sa cvecem je veoma interesantna. Divne su ti fotografije!
Srdacan pozdrav ti saljem!

Začarana kuhinjica је рекао...

Poštovani Anoniman,

Ideja da se cveće dodaje u marmelade mi se veoma dopala. Razmišljam sa čime bih mogla da pomešam zovin cvet.

Hvala Vam na javljanju i uzvraćam srdačan pozdrav!