Vrhom pun duboki tanjir ružinih latica
1 kg šećera
700 ml vode
1 ravna kašičica limontusa
Potrebne su vam latice majske roze ruže. Njen miris je jakog inteziteta.
U široku šerpu staviti vodu da provri. Kada provri, dodajte latice ruže. Ostavite da vri 10-tak minuta. Onda dodajte žećer. Kada slatko provri sa šećerom dodajte kašičicu limontusa. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. S`vremena na vreme izvadite po 1-2 kašike softa na tacnicu, ohladite i na taj način proverite gustinu slatka. Kada ste ukuvali slatko, preko šerpe povežite dobro nakvašenu čistu krpu. Ostavite ga tako da se potpuno ohladi. Kada se slatko ohladilo, sipajte ga u čiste tegle i povežite celofanom ili plastičnim zatvaračem.
Uživajte u ukusu i mirisu!
6 коментара:
o uau, super izgleda! mada ja nesto nisam ljubitelj tog mirisa u hrani.. probala sam zimus neke iranske specijalitete sa ruzinom vodicom i nije to za mene, hehe
Hvala na komentaru :) Svim ukucanima se dopalo. Ja do sada nisam imala priliku da probam ovo slatko. Spremila sam ga, a nisam imala predstavu kako to ustvari treba da izgleda. Iskreno, ocekivala sam intezivniji ukus, a i miris.
Imali smo majsku ružu u starom dvorištu ali je bila mala i krhka. I nisam nikada probala ovo slatko, a uvek mi je tako romantično zvučalo. A ima sada da se kupi, u Maksiju, među onim grčkim proizvodima, ali ako je ukusno kao slatko od trešanja koje nude, onda bolje da sačekam da ga sama spremim :-P
Pravo kažeš, i meni je uvek zvučalo "romantično" zato se nisam ni smirila dok ga nisam napravila ;)
Cao! Veliki sam ljubitelj marmelada,posebno cvetnih. Ako dodas jestivu ruzinu vodicu imace pojacan cvetni miris.Kasicica,dve limunovog soka dace svezinu. Ja volim da mesam voce i cvece. Sa ruzama sam mesala jagode ili tresnje. Uz dodatak ruzine vodice, licno volim malo secera, dobijam delikatan vocno-cvetni ukus.Takodje sam eksperimentisala sa jasminom,nevenom,zovom,lavandom,karanfilom,hibiskusom....uvek sa neprskanim,jestivim cvecem i vocem koje pasuje ukusu cveta. Samo nastavi sa probama,kuhinja sa cvecem je veoma interesantna. Divne su ti fotografije!
Srdacan pozdrav ti saljem!
Poštovani Anoniman,
Ideja da se cveće dodaje u marmelade mi se veoma dopala. Razmišljam sa čime bih mogla da pomešam zovin cvet.
Hvala Vam na javljanju i uzvraćam srdačan pozdrav!
Постави коментар