недеља, 31. март 2013.

Filbi (posni)

Ovim keksićima sam dala ime Filbi jer neodoljivo podsećaju na Swisslinov keks Filbi. Nastali su apsolutno neočekivano.  Krenula sam da pravim neke druge keksiće, na pola  sam shvatila da nemam sve potrebne sastojke... i onda sam nastavila da improvizujem... A onda je nastalo opste oduševljenje. Sva sreća da sam sve merila što sam stavljala, tako da će biti i reprize. Sledeći put ću staviti malo euro krema ili parče čokolade u sredinu keksića tako da će biti apsolutno original.



Potrebno:

-250g margarina
-250g šećera u prahu
-90g kokosovog brašna
-1 prašak za pecivo
-260g  brašna
-prstohvat soli
-2 kašike kakaoa
-2 vanilin šećera

Priprema:

Omekšali margarin umutiti sa prah šećerom i praškom za pecivo. Pomešati pšenično I kokosovo brašno i dodati u umućeni margarin. Testo podeliti na 2 dela, jedan ostaviti beo, a u drugi dodati kakao. Od svakog dela napraviti valjak širine 2,5 cm i seći parčiće debljine 1cm. Od svakog prčeta, napraviti loptice. Bele loptice blago pritisnuti viljuškom kako bi ostao otisak. Peći na 200 stepeni petnaestak minuta u zavisnosti od vaše rerne. Voditi računa da keksići ostanu svetliji. Od tamnog testa napraviti loptice. Njih nemojte pritiskati viljuškom, a takodje ih pecite na 200 stepeni.


Prijatno!





Edit:

Ponovo sam pravila ove keksiće, ali sada sam stavljala po parčence čokolade u svaku lopticu pre pečenja. Dok su kolačići bili topli, čokolada u sredini je bila savršeno kremasta i tečna, ali kada su se skroz ohladili, čokolada se stegla. Sledeći put isprobavam sa eurokremom ;)



4 коментара:

Mimi је рекао...

E što mi se sada jedu neki keksići... Ne znam šta mi je.:) Predivni su!

Začarana kuhinjica је рекао...

Jaooo... i nama ne znam sta bi, od dva pleha nije ostala ni mrvica ;) a klinci su već naručili novu turu :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

Eno varijacije na temu kod mene danas na blogu. Malko sam izmenila recept, da znaš. :)

Začarana kuhinjica је рекао...

Jaooo... nadam se da vam se dopalo :)
Odoh da vidim kako si ih sredila :*