понедељак, 17. јун 2013.

Puslica torta


Izvorni recept je na Krstaričinom forumu od Zadovoljne domaćice. Na dnu stranice ovog linka možete videti original. Ja sam ga sasvim malo izmenila i prilagodila mom ukusu. Uglavnom dodatak griza u koricu je dao odličan rezultat.


Za korice je potrebno:
6 belanaca
420 gr kristal šećera
3 kašika griza
2 kašike limunovog soka ili sirćeta
Prstohvat soli

Za fil je potrebno:
6 žumanaca
20 kašika šećera
60 gr brašna
80 gr gustina
7dl mleka
250 gr margarina
200 gr mlevenih oraha

I još je potrebno:

100 gr šlag krema u prahu
Mleko za mućenje šlag krema

Belanca posoliti prstohvatom soli i dobro umutiiti. Ne prekidajući mućenje, dodati šećer i limunov sok ili sirće, Kada se sav šećer otopi prilikom mućenja, lagano dodati griz i sve zajedno umutiti. Pek papir staviti na pleh od električnog šporeta,pa rasporediti masu. Pleh staviti u zagrejanu rernu na 150 C i staviti koru da se osuši sat vremena.
Izvaditi koricu i ostaviti je da se ohladi. Kada se ohladi presecite je oštrim nože na pola, ali tako da papir ostane zalepljen za koricu radi lakšeg prenošenja kada krenete da filujete tortu.


Priprema fila:

Odvojiti 150 ml mleka, a ostatak staviti da provri. Za to vreme penasto umutiti žumanca sa šećerom. U umućena žumanca dodati gustin i brašno koji ste pethodno razmutili sa onih odvojenih 150 ml mleka. Tako dobijenu masu sipajte lagano u provrelo mleko i stalno mešajte dok kuvate fil da bi dobili ujednačen krem. Skuvani krem povremeno mešajte dok se hladi kako ne bi napravio grudvice. U ohladjen krem dodajte umućen margarin i mlevene orahe.

Umutiti šlag krem sa dobro ohladjenim mlekom. Jas am ovog puta sipala jednu ipo čašu od jogurta mleka. Količina mleka koja je potrebna za mućenje šlag krema je veoma varirajuća u zavisnosti od proizvodjača šlaga. Počnite sa manjom količinom, pa ako je potrebno lako ćete dodati.

Filovanje:

Stavite prvu polovinu korice, tako što će vam pek papir doći sa gornje strane.  Tek kad postavite koricu odlepite papir. Preko korice stavite polovinu fila, lepo ga rasporedite. Preko fila premažite polovinu umućenog šlag krema. Ponovo prenesite koru sa papirom, skinite papir, premažite ostatak fila, a preko fila ostatak šlag krema. Ostavite tortu par sati u frižideru da se lepo sjedini i stegne, a onda uživajte!

Prijatno!

5 коментара:

Mimi је рекао...

Dugo nisam jela ovu tortu, a mnogo ju volim. Jedno vreme nam je bila omiljena u kuci... :)

Začarana kuhinjica је рекао...

I ja je dugo nisam pravila i bas sam se uzelela. Kod mene puslica stoji rame uz rame sa bilo kojom doooobro čokoladnom tortom :)

ddragica7@gmail.com је рекао...

hvala za ovaj recept, odavno je nisam pravila...

ddragica7@gmail.com је рекао...

hvala za ovaj recept(popšto moj nisam mogla da nađem) odavno je nisam pravila pa ću danas...

Začarana kuhinjica је рекао...

@ddragica7@gmail.com Drago će mi biti ako budete zadovoljni. Ovo je moja omiljena torta <3 <3 <3