уторак, 25. јун 2013.

Slatko od divljih jagoda


U rodnom kraju mojih roditelja na Juhoru, postoje dve vrste divljih jagoda. Poljske i šumske. Poljske jagode zovu još i "kitnjajke" valjda jer ih deca od davnina beru i od njih prave male buketiće tj. kitice. Poljske jagode su okurglog oblika i aromatičnog mirisa, dok su šumske malo izduženije i imaju malo jaču aromu od poljskih.

Elem, slatko do divljih poljskih jagoda!





Potrebo vam je:

1 kg šećera
250 ml vode
500 gr poljskih jagoda
1/2 kašičice limontusa
50 ml vode

Šećer, limontus i vodu staviti u šerpu, promešati i staviti da provri. Kada počnu da izlaze mehurići ili... onaj  poznati termin kad sirup "krene da šušti" u njega dodajte očišćene, oprane i ocedjene jagode. Smanjite vatru i ostvite lagano da se kuvaju, povremeno protresajući šerpu. Nikako ne mešajte kašikom jer ćete u tom slučaju dobiti džem. Za to vreme skupljajte penu koja se formira na površini. Tu se izdvajaju moguće nečistoće. Ukuvanost proveravajte tako što ćete s`vremena na vreme uzimati po kašiku softa od slatka i stavljati na tacnicu. Tako će se brže ohladiti i dati vam vernu sliku ukuvanosti. Kada tako dobijete prpoznatljivu gustinu, sklonite šerpu sa vatre i preko nje stavite čistu krpu. Krpu prethodno dobro nakvasite i ocedite. Tako ostavite da se slatko dobro ohladi. Sutradan u slatko dodajte  još 50 ml vode i blago promešajte. Vratite slatko na vatru da se dokuva. Ponovo proveravajte da li je slatko ukuvano tako što ćete s`vremena na vreme uzimati po kašiku softa od slatka i stavljati na tacnicu da se ohladi i tako videli da li ima željenu gustinu.
Kada je ukuvano, ponovite proceduru sa čistom mokrom krpom. Kada se slatko skroz ohladi, spremno je da se sipa u čiste i suve tegle. Povežite celofanom ili zatvorite zatvaračem.

Uživajte u ukusu i aromi ovog slatka!






4 коментара:

Jovanka Baštovanka је рекао...

eee sumske jagode! pa to nisam okusila od kako sam otisla iz zavicaja.. a nema nista sladje od sumskih jagoda =)))

Začarana kuhinjica је рекао...

Zaista je i ukus i miris neponovljiv!!!

cookandplay је рекао...

Predivno izgleda, i sigurno je neodoljivog okusa!

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala, ukus ovog slatka je za "dužinu" ispred svih ostalih :)