U korpi sa voćem već duže vreme stoji jedan usamljeni nar. Već danima ga niko ne gleda. Jutros ga gledam, gledam i... reših da mu je došao sudnji dan. Od njega sam napravila pola teglice slatka.
Verujem da ovako spremljen nar neće dočekati jutro :D
Unapred se izvinjavam na "potrebnim merama". Ja stvarno ne volim mere naših baka, tipa:
- vode na dno šerpe,
- kvasac za pet banki,
- pola štangle čokolade,
- crveno oljuskano lonče brašna...
ali ovaj recept na žalost, ima takve neke mere.
Znači, potrebno je:
- jedan nar
- pregršt šećera
- vode koliko da šećer ogrezne
Nar očistiti od opne. Sva zrna staviti u jednu činiju. Šećer staviti u šerpicu i naliti sa malo vode koliko da šećer ogrezne i sve zajendo staviti na vatru. Kada se šećer ušpinuje, dodati očišćen nar. Kuvati još par minuta na laganoj vatri povremeno protresajući šerpicu. Slatko izvadite kašičicom na tacnu i prohladite. Ako se prohladjeno slatko zgusnulo, znači da je skuvano. Vlaznom krpom prekrijte šerpicu i ostavite slatko da se ohladi. Sipajte slatko u teglicu i uživajte u boji, mirisu i ukusu.
Prijatno!
2 коментара:
Baš mi je drago da nisam preskočila ovaj post.Nisam znala za vo latko a nara ima sad u izobilju.Hvala
Iskreno, ni ja nisam znala da li moze, ali ispalo je i više nego zadovoljavajuće. Probaj i ti ovako kao ja sa jednim narom. Brzo se skuva i taman da vidite da li će vam se dopasti.
Srdačan pozdrav!
Постави коментар