субота, 8. јун 2013.

Gulaš od puževa

Nedelja, 2. Jun… dugo ću pamtiti ovaj dan. Mala Minjina forumska familija je došla u goste mojoj porodici u našu vikendicu u Krivom Viru. Nisam vam ja neki govornik... i ne mogu naći reči kojim bih opisala moju radost što sam bila u mogućnosti da ugostim moje, sada već mogu sa sigurnošću reći PRIJATELJE. Divni, dragi, normalni ljudi, koje je u današnje vreme definitivno teško naći. Verujem u sudbinu i mislim da mi se ona nasemšila jer sam imala sreće da "naletim" na Aleksandru, Branku, Vesnu, Violetu, Gagu, Gogu, Ljilju, Maricu, Mimicu, Minju, Nadju, Natašu... Poredjala sam ih po azbučnom redu, da slučajno neko ne pomisli da mi je neka devojka više, a neka manje draga. Sve one su zaista fenomenalni ljudi, imaju divne porodice i nesebično daju sebe i svoje prijateljstvo. Jedino mi je žao jer Ivana nije mogla doći, ali se nadam da će se uskoro sklopiti kockice i da ćemo se nas dve svakako videti i pre sledećeg okupljanja. 

Elem, cela moja porodica je veliki zaljubljenik u prirodu. Šetajući tako, moj sin koji je lovac i budući šumarski inženjer (ako Bog da) dobija različite ideje. Jedna od njih je da nam spremi puževe. Upravo zahvaljujući njemu i njegovoj upornosti da spremi ovaj "specijalitet", u nedelju je izmedju ostalog i ovaj gulaš bio na meniju.
Posebnu zahvalnost dugujem Gagi koja mi je dozvolila da koristim njenu fotografiju, pa tako imamo i sliku ovog jela. Hvala ti Gago :* i čast mi je da moj tj. Mišin recept prati tvoja fotografija!

Mogu još samo reći, da uskoro možete očekivati (teško meni ) i recept za žablje batake.... To nam je sledeće najavio... Iskreno se nadam da posle žabljih bataka, nećemo imati više nikakvih "novotarija" u svom jelovniku, jer da budem iskrena, ne mogu se pohvaliti da imam "želudac" za ovakva jela ;)



Potrebno je:

101 puž (Toliko je Miša sakupio)
300 gr crnog luka
1 glavica belog luka
300 gr šargarepe
300 gr šampinjona
1 kašičica suvih mlevenih vrganja

ZAČINI

origano,
kari,
bosiljak,
ruzmarin,
kurkuma
mleveni biber
Vrlo malo (vrh kašičice) doma
e tucane ljute paprika
So ili vegeta

ZAPRŠKA

Kašika masti
2 kašike brašna
½ kšike aleve paprika (slatke)
Priprema:

1.korak

Nabrati puževe, birati krupnije primerke, zatim prikupljene puževe isprati pod mlazom hladne vode. Staviti vodu u lonac da proključa i tek kada voda proključa, ubaciti puževe, nikako obrunuto jer će puževi prilikom zagrevanja vode početi da izlaze iz posude iliti lonca! Tako ih kuvati oko 1,5 h.

2. korak

Skloniti puževe sa vatre i prohladiti ih hladnom vodom. Isprati od mehaničkih nečistoća. Zatim viljuškom odvojiti mesnati deo od kućice. Zatim jednostavno odsecite i odstranite nožem crni deo stopala. Kada ste to završili sa svim puževima opet ih isperite hladnom vodom i vratite u posudu sa čistom vodom na vatru. Kuvati od momenta kada voda proključa još nekih sat vremena.

3. korak

Tek sada su puževi spremni za finalnu obradu. Još jednom isprati i iscediti puževe. Svakog puža iseckati na trećine i staviti da se kuvaju i tada dodajte vegetu i sve  ostale začine. U dubok tiganj ili šerpu staviti kašiku masti i upržiti prethono sitno iseckan crni luk, zatim dodati na kockice iseckanu šargarepu, zatim šampinjone i na kraju beli luk. Kada ste upržili povrće, sjedinite ga sa puževima koji su u medjuvremenu delimično uvreli toliko da je ostalo prst vode preko njih. Krčkati jos 15-20 min Na kraju gulaš zapržiti sa klasičnom zaprškom od masti, brašna i aleve paprike. Sa zaprškom kuvati gulaš još par minuta vodeći računa da ne zagori.

Prijatno…!

6 коментара:

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

Ja ću prvo da se ponovo zahvalim tebi na ukazanom gostoprimstvu, Minji na pozivu da vam se pridružim (shodno da nisam baš aktivni član foruma) i svim devojkama koje su me prihvatile kao da sam sa vama svaki dan. Potpisujem sve ono što si napisala u prvim, uvodnim rečenicama. Ono što imate gore u Krivov Viru je pravi mali raj, i ja imam selo, ali ono je zaista san snova. Malo je reći da sam se zaljubila u ono okruženje.
Za fotku ne moraš da se zahvaljuješ, mislim...nisam ja baš neki profi, još uvek se i sama učim. :)

Gulaš je odličan i svaka čast majstoru. Meni je želja bila da probam puževe, ali nisam bila u prilici do sada. U stvari i jesam, moj deda ih sprema, ali mi nisu nešto vuzuelno legli, dok su ovi Mišini boli glava. I na oko i na ukus. Šteta što ih nisi probala.
Da...sećam se da mi je rekao kada sam ga pitala da ih je bilo oko 2kg, a očišćeni oko 300g. Ako nisam pobrkala nešto.

Još jednom, hvala puno na divnom druženju. :*

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala mila, zadovoljstvo je obostrano :* Radujem se nasem skorasnjem ponovnom susretu, jer se nadam da ces odrzati obecanje i ponovo mi doci.
A Misa... mislim da je omasio fakultet hihihi... trebao je on uciti za kuvara ;) Na fakultetu ima vec tri godine kako ga je dekan zaduzio da im kuva gulas u kazanu za razne njihove proslave. Lezi mu to, a i voli ;) a ja se i ne bunim mnogo, odmenjuje majku polako u tim stvarima ;)

Veliki pozdrav tebi i tvojoj porodici, divni ste!!!

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

Naravno da ću da održim obećanje, u to nemoj ni da sumnjaš. :) A za Mišu, pa neka, ni mi nismo školovani kuvari ni profesionalci, pa nam ništa ne fali. Važno je ono krajnje, a to je da kad se nešto pripremi uživaju sva čula. :)

Deandrej је рекао...

Sad kad imamo recept jos samo sume kakve da se dokopam i nadjem puzeve ;)
Sto se tice druzenja i lepote domacinstva ja nemam dovoljno reci.
Veliko hvala tebi i tvojoj divnoj porodici sto ste nam ono sve priustili :*

Začarana kuhinjica је рекао...

<3 <3 <3

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala tebi Branka! Videla si da sume kod mene ima koliko hoces, tako da slozi kockice pa dodji sa familijom. Ja te zeljno ocekujem, a i dugujem ti hiljadu poljubaca!

Veliki pozdrav :*