7 kg svinjskog mesa
3 kg junećeg mesa (može umesto junećeg mesa da se stavi divljač, ovčije ili jareće meso)
8-10 osrednjih glavica belog luka
100 gr slatke aleve paprike
30 gr ljute tucane aleve paprike (možete zanemariti ovaj začin ukoliko ne volite ljuto)
20 gr crnog mlevenog bibera
100 gr vegete
200 gr soli
1 litar mlake vode
Meso prvo odvojite od kostiju, iseckajte na komade i sameljite na mašini za mlevenje mesa, ali da ta vodenica ima krupniju rešetku.
U mlaku vodu dodajte sve začine i sipajte u meso. Dobro sve izmešajte i ostavite meso tako da prenoći. Sutradan punite creva, a onda ih naredjajte u pušnicu i dimite 3-4 dana. Vatra u pušnici treba da bude umerena.
Posle dimljenja, kobasice ostaviti negde gde je promaja i gde će se još par dana na mrazu dodatno osušiti.
Na zadnjoj fotografiji se vide dva različita preseka. Odvojili smo 1 kg mesa i njega nismo samleli, već smo ga isekli na sitnije komadiće. Tim komadićima smo punili crevo za kobasice. Nakon dimljenja ovakva izrada nam se više dopala iz više razloga. Prvo učinilo nam se ukusnije, a na izgled je i presek lepši. Te kobasice su se i lepše prosušile od ovih gde je bilo mleveno meso. Ubuduće ćemo sigurno veću količinu kobasica ostaviti sa seckanim mesom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар