Odavno imam recept za praline, ali od kada je Irena postavila recept, praline pravim isključivo po to toj recepturi. I Minja ih je isprobala i u njenom izvodjenju izgledaju savršeno. Ja ovog puta nisam stavljala nikakav ekstrakt i mislim da mi se od svih kombinacija ovakve praline najviše dopadaju.
Potrebno je:
300 gr šećera
100 dl vode
125 gr margarina
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
rendana korica od jednog limuna
I još je potrebno za premazivanje pralina:
150gr čokolade
3 kašike ulja
Stavite vodu i šećer da provri i ostavite da vri jedan minut. Dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Kada se margarin otopio, odjednom dodajte svih 5 kašika brašna i brzo mešajte žicom za mućenje, kako se ne bi napravile grudvice. Dobijenu smesu non-stop mešajte i kuvajte 5 minuta. Kada ste skuvali smesu, prebacite je u vanglicu za mućenje. Mutite vrelu masu mikserom 5 minuta. Pred kraj mućenja smesa počinje da se steže. Izlijte smesu u obliku table veličine 18cm x12,5cm. Dobijenu tablu umotajte u streč foliju i ostavite da se ohladi i stegne.
Kada se masa ohladila, secite kocke veličine 2cm x 2,5cm i prelijte ih otopljenom čokoladom.
Od ove mere mi je izašlo 45 pralina.
Od ove mere mi je izašlo 45 pralina.
NAPOMENA: Ako želite, možete dodati ekstrakt od jagode, maline, višnje ili bilo koji drugi koji volite, tako ćete dobiti drugačiju aromu, a i boju pralina. Još samo da napomenem da se kod pripreme pridržavate minutaže da vam praline ne bi bile pretvrde ukoliko ih duže kuvate.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар