Vreme je Uskršnjeg posta, zato je danas na meniju, pasulj spremljen na vodi.
Potrebno je:
400 gr pasulja
350 gr krompira
100 gr šargarepe
50 gr celera
1 glavica crnog luka
3 l vode
1 ravna kašičica karija
1 list lovora
1/2 kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
so i vegeta po ukusu
Još je potrebno:
2 kašike brašna
100 ml vode
1/2 kašičice aleve paprike
3 čena belog luka
Pasulj oprati i staviti u malo vode da provri. Kada je provreo pasulj, odsipati vodu u kojoj se kuvao i oprati ga hladnom vodom. Tada će se spoljna opna na pasulju smežurati.
U ekspres loncu stavite: pasulj, sitno seckani crni luk, rendani celer, šargarepu isečenu na kolutove, krompir koji ste prethodno oljuštili i oprali i sve ostale začine. Nalijte sve povrće vodom i zatvorite ekspres lonac. Od momenta kada pisak izadje na poklopcu i počne da pišti, kuvajte pasulj pola sata.
Ako vam je pasulj stariji tj. teže se kuva, onda ostavite da se kuva još 10-tak minuta duže.
Kada se pisak na poklopcu od ekspres lonca vratio u prvobitni položaj, otvorite lonac. Izvadite krompir i ispasirajte ga. Vratite ga u pasulj, promešajte i vratite da provri.
Tada spremite zapršku. U 100 ml hladne vode razmutite 2 kašike brašna, 1/2 kašičice aleve paprike i 3 sitno seckana čena belog luka. Tako pripremljenu zapršku sipajte u pasulj koji vri. Pustite ga sa zaprškom da vri još 3-4 minuta, ali stalno mešajte da Vam ne bi zagoreo.
Ovaj pasulj možete kuvati i bez ekspres lonca, jedino će vam trebati malo više vremena dok vam se pasulj ne raskuva.
Prijatno!
Potrebno je:
400 gr pasulja
350 gr krompira
100 gr šargarepe
50 gr celera
1 glavica crnog luka
3 l vode
1 ravna kašičica karija
1 list lovora
1/2 kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
so i vegeta po ukusu
Još je potrebno:
2 kašike brašna
100 ml vode
1/2 kašičice aleve paprike
3 čena belog luka
Pasulj oprati i staviti u malo vode da provri. Kada je provreo pasulj, odsipati vodu u kojoj se kuvao i oprati ga hladnom vodom. Tada će se spoljna opna na pasulju smežurati.
U ekspres loncu stavite: pasulj, sitno seckani crni luk, rendani celer, šargarepu isečenu na kolutove, krompir koji ste prethodno oljuštili i oprali i sve ostale začine. Nalijte sve povrće vodom i zatvorite ekspres lonac. Od momenta kada pisak izadje na poklopcu i počne da pišti, kuvajte pasulj pola sata.
Ako vam je pasulj stariji tj. teže se kuva, onda ostavite da se kuva još 10-tak minuta duže.
Kada se pisak na poklopcu od ekspres lonca vratio u prvobitni položaj, otvorite lonac. Izvadite krompir i ispasirajte ga. Vratite ga u pasulj, promešajte i vratite da provri.
Tada spremite zapršku. U 100 ml hladne vode razmutite 2 kašike brašna, 1/2 kašičice aleve paprike i 3 sitno seckana čena belog luka. Tako pripremljenu zapršku sipajte u pasulj koji vri. Pustite ga sa zaprškom da vri još 3-4 minuta, ali stalno mešajte da Vam ne bi zagoreo.
Ovaj pasulj možete kuvati i bez ekspres lonca, jedino će vam trebati malo više vremena dok vam se pasulj ne raskuva.
Prijatno!
Uz ovaj pasulj, toplo vam preporučujem salatu od crnog luka u soku od cvekle i domaći hleb od integralnog pšeničnog brašna.
2 коментара:
Pasulj na vodi, u narodu poznat kao - klot :)VolEm! :) Možda čak i više nego mrsni. Baš lepo izgleda.
Hvala!
I ja više volim ovakvu varijantu, čak mi se čini da je i za varenje lakši od bilo kog "začinjenog" pasulja.
Pozdrav!
Постави коментар