петак, 6. март 2015.

Domaća sardina sa povrćem




  • 2 kg papaline
  • 1 kg crnog luka
  • 1/2 kg šargarepe
  • 1 l ulja (može manje ili više, u zavisnosti kako redjate sastojke)
  • vegeta
  • mleveni biber.
  • lovorov list
  • belo sirće
  • 1/2 limuna isečenog na kolutove


  • grančice od vinove loze


Prvo papaline očistite od iznutrica i odstranite glave. Operite i ocedite.
Od 1 kg crnog luka sklonite na stranu dve glavice, a ostatak sitno naseckajte.
Šargarepu narendajte na krupnu stranu rendeta.
Na dno lonca naredjajte naseckane prutiće vinove loze. One dve glavice crnog luka koje ste odvojili narežite poprečno na krugove i naredjajte preko vinove loze. Preko crnog luka redjajte papaline jednu pored druge. Papalinu poprskajte jednom kašičicom sirćeta i pospite malo vegete. Zatim stavite red sitno seckanog crnog luka, pa red rendane šargarepe. Posle svakog "reda" pospite malo vegete, bibera i par parčenceta lovorovog lista. Redjajte tako dok ne potrošite sve sastojke. Odozgo naredjajte kriške limuna. Na kraju blago pritisnite dlanovima sve sastojke i nalijte sve uljem. Ulje neka bude jedno 3-4 mm iznad svih sastojaka.
Lonac poklopite i stavite da vri na sasvim-sasvim blagoj vatri 3 sata. Nakon toga, sklonite foliju i pustite da viri još jedan sat. Sardinu ostavite da se ohladi, a onda je presitpite u staklene tegle i držite u frižideru. Ovako spremljena sardina moze stajati u frižideru i do desetak dana. Ukoliko spremate veću količinu, tegle možete pasterizovati, a onda ih odložiti u ostavu bez bojazni da će se pokvariti. Nakon otvaranja tegle, teglu držite u frižideru.

Ovakava sardina je odličnog ukusa. Jeste da se kuva u dosta ulja, ali ste sigurni da nema nikakve štetne hemije. Možete koristiti i našu rečnu sitnu ribu kao što su beovice, ili čak malo krupniju ribu kao što su babuške, deverike, karaše... ali kuvanje tada traje  od 12 do 15h u zavisnosti od veličine ribe, takodje na sasvim tihoj vatri. Kosti se sigurno raskuvaju i nakon kuvanja, ribu možete jesti viljuškom i nožem.

Prijatno!


Нема коментара: