петак, 13. март 2015.

Mornarska torta



Za belu koricu je potrebno:
  • 3 jaja
  • 1 čaša od jogurta šećera
  • 100 ml maslinovog ulja (moze suncokretovo)
  • 100 ml mleka
  • 1 čaša od jogurta belog brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za crnu koricu je potrebno:
  • 3 jaja
  • 1 čaša od jogurta šećera
  • 100 ml maslinovog ulja (moze suncokretovo)
  • 100 ml mleka
  • 1 čaša od jogurta intgralnog brašna + 2 kašike integralnog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa

Preliv za korice:
  • 400 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika ekstrakta ruma

Fil:
  • 1 l mleka
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 11 kašika gustina
  • 250 gr margarina
  • 4 žumanca

Šam:
  • 4 belanca
  • 12 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika sirćeta

Prvo skuvajte fil. Gustin razmutite sa malo mleka koje ste odvojili od 1 litra. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom i vanilom. Skuvanu kašicu ostavite da se hladi, povremeno je mešajući.

Zatim ispecite belu koricu. Umutite posebno belanac sa šećerom. Dodajte žumanac, ulje, mleko i na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U tepsiju prečnika 27cm stavite pek papir i ulijte smesu. Koricu peći na 180 stepeni. Pečenu koricu ostavite da se hladi.

Zatim ispecite i crnu koricu. Umutite je isto kao i belu, samo što u nju umesto belog, stavite integralno brašno i kakao. Takodje koricu pecite na 180 stepeni i pečenu ostavite da se ohladi. 

Dok se korice hlade, završite fil koji ste počeli da pripremate. Umutite penasto margarin sa žumancima, a onda dodajte skuvanu ohladjenu kašicu od mleka i gustina. Ukoliko se slučajno naprave grudvice u filu, vrlo lako ćete ih razbiti štapnim mikserom. 

Zatim spremite preliv za korice, tako što ćete u hladno mleko staviti šećer i rum. Mešajte mleko dok šećer ne otopi. 

Kada ste sve pripremili, svaku koricu presecite na pola po dužini i krenite sa filovanjem.

Na tacnu stavite prvu polovinu crne korice. Prelijte je sa četvrtinom preliva, a onda rasporedite četvrtinu fila. Preko fila stavite belu koricu, poprskajte četvrtinu preliva, nafilujte četvrtinu fila i tako redom još dva puta. 

Na kraju umutite šam od belanaca, šećera, prstohvat soli i sirćeta. Mutite mikserom dok ne dobijete sjajnu gustu masu u kojoj se otopio sav šećer, tj. ne osećaju se kristali šećera. Premažite tortu šamom i po želji ukrasite rendanom čokoladom.

Ostavite tortu da se ohladi i stegne pre sečenja.


Prijatno!



4 коментара:

Daniela Bašić Vanilica је рекао...

Baš je lepa štraftasta torta.Deluje mi da je lepa kremasta.

Začarana kuhinjica је рекао...

Hvala Danijela. Torta je sočna i za moje kriterijume, sto se tiče slatkoće, taman kako treba.

Анониман је рекао...

Pravila sam je. Socna i ukusna a lagana

Začarana kuhinjica је рекао...

Drago mi je da Vam se dopala. Lepo ste je okarakterisali!

Srdačan pozdrav!