Za belu koricu je potrebno:
- 3 jaja
- 1 čaša od jogurta šećera
- 100 ml maslinovog ulja (moze suncokretovo)
- 100 ml mleka
- 1 čaša od jogurta belog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za crnu koricu je potrebno:
- 3 jaja
- 1 čaša od jogurta šećera
- 100 ml maslinovog ulja (moze suncokretovo)
- 100 ml mleka
- 1 čaša od jogurta intgralnog brašna + 2 kašike integralnog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
Preliv za korice:
- 400 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 1 kašika ekstrakta ruma
Fil:
- 1 l mleka
- 12 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 11 kašika gustina
- 250 gr margarina
- 4 žumanca
Šam:
- 4 belanca
- 12 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 kašika sirćeta
Prvo skuvajte fil. Gustin razmutite sa malo mleka koje ste odvojili od 1 litra. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom i vanilom. Skuvanu kašicu ostavite da se hladi, povremeno je mešajući.
Zatim ispecite belu koricu. Umutite posebno belanac sa šećerom. Dodajte žumanac, ulje, mleko i na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U tepsiju prečnika 27cm stavite pek papir i ulijte smesu. Koricu peći na 180 stepeni. Pečenu koricu ostavite da se hladi.
Zatim ispecite i crnu koricu. Umutite je isto kao i belu, samo što u nju umesto belog, stavite integralno brašno i kakao. Takodje koricu pecite na 180 stepeni i pečenu ostavite da se ohladi.
Dok se korice hlade, završite fil koji ste počeli da pripremate. Umutite penasto margarin sa žumancima, a onda dodajte skuvanu ohladjenu kašicu od mleka i gustina. Ukoliko se slučajno naprave grudvice u filu, vrlo lako ćete ih razbiti štapnim mikserom.
Zatim spremite preliv za korice, tako što ćete u hladno mleko staviti šećer i rum. Mešajte mleko dok šećer ne otopi.
Kada ste sve pripremili, svaku koricu presecite na pola po dužini i krenite sa filovanjem.
Na tacnu stavite prvu polovinu crne korice. Prelijte je sa četvrtinom preliva, a onda rasporedite četvrtinu fila. Preko fila stavite belu koricu, poprskajte četvrtinu preliva, nafilujte četvrtinu fila i tako redom još dva puta.
Na kraju umutite šam od belanaca, šećera, prstohvat soli i sirćeta. Mutite mikserom dok ne dobijete sjajnu gustu masu u kojoj se otopio sav šećer, tj. ne osećaju se kristali šećera. Premažite tortu šamom i po želji ukrasite rendanom čokoladom.
Ostavite tortu da se ohladi i stegne pre sečenja.
Prijatno!
4 коментара:
Baš je lepa štraftasta torta.Deluje mi da je lepa kremasta.
Hvala Danijela. Torta je sočna i za moje kriterijume, sto se tiče slatkoće, taman kako treba.
Pravila sam je. Socna i ukusna a lagana
Drago mi je da Vam se dopala. Lepo ste je okarakterisali!
Srdačan pozdrav!
Постави коментар