Brz, jednostavan i ukusan ručak.
Potrebno je:
- 20 većih šampinjona
- 400 gr urde
- 2 jaja
- so
- divlji origano
- 3 kašike maslinovog ulja
Za mariniranje drški potrebno je:
- drške šampinjona
- 300 ml vode
- 25 ml belog sirćeta
- 1 kašičica soli
Šampinjone operite i odvojite drške od kapica. Kapice poredjajte u podmašćenu tepsiju i u svaku stavite malo soli. Urdu pomešajte sa jajima i maslinovim uljem. Po potrebi posolite i tako pripremljenim filom napunite poredjane kapice šampinjona. Odozgo izmrvite divlji origano. Pecite na 220 stepeni dok se fil ne zarumeni.
Drške šampinjona naravno nećete baciti. Iseckajte ih na kolutiće i stavite u provreli rastvor vode, soli i belog sirećeta. Drške ostavite da vre 4-5 minuta, a onda ih sipajte u teglicu od 370ml. Nalijte ih vrelim rastvorom i zatvorite teglu. Okrenite teglu naopako na par minuta, a onda vratite teglu u normalan položaj. Tako marinirane drškice šampinjona možete koristiti kao dodatak pizzi, raznim salatama ili gde god se vama to učini prikladno.
Prijatno!
Napomena:
Uskoro će proleće, a sa njim će u šimi izniknuti i pečurke. Ko voli da sam u prirodi sakuplja gljive, trebalo bi da obrati pažnu da ne naleti na otrovnice. Skoro svaka jestiva pečurka ima soju "sestru" otrovnicu. Pa tako i šampinjon, ima smrtno otrovnu "sestru".
Ovo je jestivi šampinjon:
A ovo je njegova dvojnica, smrtno otrovna SMRDLJIVA PUPAVKA!
Нема коментара:
Постави коментар