Juče je mojoj ćerki bio 14. rodjendan. Obožava višnje i zato je dobila baš ovu tortu na poklon.
Korica:
- 250 gr šećera
- 1 vailin šećer
- 3 kašike maslinovog ulja
- 100 gr brašna
- 60 gr kakao praha
- na vrh noža praška za pecivo
- prstohvat soli
Prvi fil:
- 200 gr čokolade za kuvanje
Drugi fil:
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike Božićnog likera ili višnjevače
Treći fil:
- 3 kašike Božićnog likera ili višnjevače
- 500 gr smrznutih višanja
Za natapanje korica:
- Sok koji se ocedio od zaledjenih višanja
- 100-150 ml vode
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
- 30 gr krupnije rendane čokolade
- 15-tak višanja
Priprema:
Prvo izvadite višnje iz zamrzivača i ostavite ih da vam se
odlede. Stavite ih u djevdjir koji je iznad neke posude u koju će
vam se cediti sok od njih. Sok će vam trebati za natapanje korica.
Zatim penasto umutiti belanca i prstohvat soli u čvrst
sneg postepeno dodavajući 150g šećera. U drugu posudu penasto umutiti žumanca
sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kada ste dobro umutili žumanca, lagano
dodajte kašiku po kašiku maslinovog ulja uz stalno mućenje mikserom. U posebnu posudu stavite brašno, prašak za
pecivo, kakao i nasuvo dobro promešajte. Prosejte sve zajedno kako bi razbili
eventualne grudvice kakaoa. Ovu smesu postepeno dodajte masi od žumanaca i mutite mikserom dok ne postane jako gusta. U tako umućena žumanca, špatulom, ručno, umešajte sneg od belanaca. Izlijte
smesu u kalup 27cm u koju ste stavili pek papir i pecite u zagrejanoj rerni
na 180 stepeni. Kontlolišite pečenost korice tako što ćete da zabodite čačkalicu tokom pečenja u sredinu
korice. Ako čačkalicu izvadite i na njoj nema tragova testa, znači da je korica
pečena. Pečenu koricu izvadite iz pleha
i dobro ohladite, a onda je presecite poprečno na tri jednake kore.
Dok se korica hladi, slatku pavlaku zagrejte do ključanja
pa prelijte preko izlomljene čokolade. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i
krema ne postaje ujednačena. Ostavite fil da se ohladi. Ja vanglicu sa ganašom
stavim u drugu posudu u koju sipam hladnu vodu. Sve vreme mešam ganaš špatulom i tako mi se brže ohladi. Kada se
ohladio ganaš, umutite ga mikserom.
Čvrsto umutitie drugi fli od slatke pavlake, šećera u
prahu, vanile i Božićnog likera ili višnjevače.
Korica vam se za ovo vreme već dobro ohladila i koncem
ili dužim oštrim nožem presecite koru dva puta kako bi dobili tri kore.
Stavite prvi deo korice na tacnu gde ćete filovati tortu.
Pomešajte sok od višnje, vodu, šećer u prahu i vanilu. Tim sokom dobro natopite
koricu. Poredjajte polovinu višanja i preko njih premažite prvi fil tj. umućeni
ganaš. Preko ganaša stavite sledeću koricu. I nju natopite sokom od višanja.
Poredjajte drugu polovinu višanja i preko njih premažite drugi fil. Zatim
stavite i treći deo kore, a onda i nju natopite sokom od višanja. Preko stavite treći fil tj. umućenu slatku pavlaku sa Božićnim likerom ili višnjevačom.
Umutite šlag krema i njime ukrasite tortu. Na vrhu
po sredini torte pospite rendanu čokoladu,
a okolo naredjajte višnje.
Tortu ostavite u frižideru na 2h da se ohladi i da se ukusi prožmu, a onda uživajte u
sočnoj, ukusnoj i osvežavajućoj torti.
Prijatno!
Izvorni recept je minimalno izmenjen. Original možete videti u Milinom kuvaru, a Mili hvala na receptu :)
Нема коментара:
Постави коментар