Krenula sam da pravim Zokine mak vanilice, a onda sam videla da nemam dovoljno maka, da ustvari uopste nemam mleveni mak. I tako... na kraju su ispali samo keksići. Ali divni keksići. Verujem da su i Zokine vanilice odlične. Sledeći put radim po originalnom receptu, koji je verujem, savršen!
250 gr margarina
170 gr maka
200 gr šećera u prahu
300 gr brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
1 vanilin šećer
U električnom mlinu za kafu sameljite mak u zrnu (ja sam tako uradila usled nedostatka mlevenog maka).
Sipajte u činiju: mak, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i limunovu koricu i sve zajedno dobro pomešajte.
U posebnoj činiji dobro umutiti omekšali margarin i prah šećer, kada ste ga umutili, dodajte pomešane suve sastojke i umesite ujednačeno testo.
Dobijeno testo, razvucite oklagijom tako da dobijete koricu debljine oko 6-7mm. Čašom prečnika 3cm vadite kolačiće i redjajte na pleh koji ne mora biti podmazan. Pecite kratko u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Mi smo skoro menjali grejače u rerni ;) pa je sada baš jaka. Keksići su mi bili pečeni za nekih 6-7 minuta. Vodite računa da Vam ne pregore. Prvo se podignu u blagu poluloptu, a onda se spuste. To je momenat kada su ustvari pečeni. Kada ih budete dodirnuli biće mekani i učiniće Vam se da su nepečeni. Ostavite ih u plehu da se prohlade. Oni će se ubrzo stegnuti i onda ih možete izvaditi iz pleha. Ostavite ih da se ohlade.
Uz šoljicu kafe, čaja ili mleka uživaćete uz ove keksiće.
Prijatno!
250 gr margarina
170 gr maka
200 gr šećera u prahu
300 gr brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
1 vanilin šećer
U električnom mlinu za kafu sameljite mak u zrnu (ja sam tako uradila usled nedostatka mlevenog maka).
Sipajte u činiju: mak, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i limunovu koricu i sve zajedno dobro pomešajte.
U posebnoj činiji dobro umutiti omekšali margarin i prah šećer, kada ste ga umutili, dodajte pomešane suve sastojke i umesite ujednačeno testo.
Dobijeno testo, razvucite oklagijom tako da dobijete koricu debljine oko 6-7mm. Čašom prečnika 3cm vadite kolačiće i redjajte na pleh koji ne mora biti podmazan. Pecite kratko u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Mi smo skoro menjali grejače u rerni ;) pa je sada baš jaka. Keksići su mi bili pečeni za nekih 6-7 minuta. Vodite računa da Vam ne pregore. Prvo se podignu u blagu poluloptu, a onda se spuste. To je momenat kada su ustvari pečeni. Kada ih budete dodirnuli biće mekani i učiniće Vam se da su nepečeni. Ostavite ih u plehu da se prohlade. Oni će se ubrzo stegnuti i onda ih možete izvaditi iz pleha. Ostavite ih da se ohlade.
Uz šoljicu kafe, čaja ili mleka uživaćete uz ove keksiće.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар